bereiden witte asperges

Hoe bereid je witte asperges?

Het aspergeseizoen is weer aangebroken! Deze delicate groente is maar tijdelijk verkrijgbaar, en daardoor misschien juist wel extra lekker. Het seizoen loopt (afhankelijk van het weer) vanaf April tot aan Juni. Veel mensen zijn dol op de groente, maar er zijn ook mensen die asperges te stug, draderig of papperig vinden. Grote kans dat deze mensen de witte asperges niet op de juiste manier klaarmaken. Asperges koken kan lastig zijn. Daarom geef ik je tips om op te letten, zodat ook jij van deze heerlijke groente kan genieten. 

Vers 

Kies altijd voor verse witte asperges. Zoals elke andere groenten smaakt vers toch het allerlekkerst. Hoe kun je testen of asperges vers zijn? Door witte asperges tegen elkaar te wrijven kun je horen of ze vers zijn. Piepen de asperges, dan zijn ze vers. Zien ze er dof, rimpelig, slap of houterig uit, dan kun je ze beter laten liggen. 

Bewaren

Wil je niet direct je asperges gebruiken? Bewaar ze dan op de juiste manier, zodat ze zo lang mogelijk vers blijven. Ju kunt asperges tot 3 dagen bewaren in de koelkast. Wikkel de asperges na thuiskomst in een schone, vochtige theedoek en plaats onderin de koelkast.

Bereiden witte asperges

Schillen 

Het schillen van asperges vergt wat handigheid. Nu zijn er veel boeren die ze voor je kunnen en willen schillen, en zelfs in de supermarkt kun je geschilde asperges kopen. Maar zelf schillen is zeker het lekkerst. Het is heel belangrijk om witte asperges goed te schillen. De schil is namelijk taai en draderig, en onprettig om te eten. 

Gebruik een scherpe dunschiller om asperges te schillen. Schil steeds rondom tot je de hele asperge hebt gehad. Het kopje hoef je niet te schillen. Snijd een stukje van de houterige onderkant van de asperge en ze zijn klaar om te koken.
De schillen en kontjes kun je niet eten, maar zijn wel ideaal om soep van te trekken! 

Koken 

De meest ideale manier om asperges te koken is in een speciale aspergepan. Hierin staan de asperges rechtop en raken de kopjes net niet het water. (zo’n pan is trouwens ook ideaal voor pasta, omdat er meestal een mandje in zit dat je eruit kunt tillen). Op deze manier stomen de kopjes gaar, en behouden de asperges mooi hun vorm. Mocht je nou geen aspergepan hebben, geen probleem. Breng een ruime pan met water en een snuf zout aan de kook. Doe de asperges pas in de pan als het water kookt. Kook de asperges 5 minuten, draai het vuur uit en laat de asperges nog 10 minuten in het water liggen. Zo heb je altijd perfecte asperges. 

Zin gekregen in asperges? Maak dan eens deze aspergesalade met hazelnootjes! Lekker. En wil je nou álles weten over asperges? Check dan eens de website van het Nederlands aspergecentrum.

Delen is fijn!