Van de week zat ik aan de telefoon met Eugenie van De Woeste Grond en we hadden het over vlees, de prijs ervan en de kwaliteit. Een van de veel gehoorde opmerkingen die zij krijgt is ‘waarom het vlees zoveel duurder is dan in de supermarkt’. Gedeeltelijk is dat natuurlijk te verklaren door de productiemethode. Want je kunt je voorstellen dat een rund dat over een vlakte rond wandelt en af en toe een hapje hier en een hapje daar eet een heel ander leven heeft dan een koe die samen met 10.000 anderen in een mega schuur opgesloten is en graan gevoerd krijgt.

Waar let je op bij het kopen van vlees

Vocht

Maar laten we beginnen bij het meest opvallende aan supermarkt vlees versus “goed” vlees. En dat is het vocht gehalte. Kipfilet (en veel ander vlees) die je in de supermarkt koopt is ingespoten met een soort vocht-zoutoplossing. Het vlees wordt daardoor zwaarder (en dus duurder) en ziet er mooi vol uit. Kijk maar eens hoeveel een kipfilet in de pan krimpt. Al het vocht loopt eruit en wat je over houdt is een veel kleiner kipstukje.

kip

Koop je rundergehakt of half-om-half dan zit er onder in het pakje een soort ‘maandverbandje’ Dat vangt het vocht op dat er uitloopt want niemand vind een plas bloed in een pakje met vlees erg aantrekkelijk. En doe je dat gehakt in de pan dan komt er een enorme hoeveelheid vocht uit. In tegenstelling tot het gehakt van De Woeste Grond bijvoorbeeld. Daar heb je veel minder verlies aan dus per saldo is die prijs niet eens zo gek veel duurder als je dat feit meerekent.

De woeste grond

Dat ik fan ben van het vlees van de Woeste grond heeft in eerste instantie te maken met het feit dat de koeien, varkens en kippen een goed leven hebben gehad en op een verantwoorde (kleinschalige) manier zijn geslacht. Dat is voor mij de voornaamste reden om meer geld uit te geven aan verantwoord vlees. Een bijkomend voordeel is dat het vlees voller van smaak is. Er wordt geen vocht toegevoegd na het slachten, de dieren krijgen geen graan gevoerd maar grazen over de vlakte en zitten daardoor vol met goede voedingsstoffen in plaats van vocht.

Graan gevoerd

Runderen in de veeteelt worden met graan gevoerd om ze vet te mesten. Want hoe groter de runderen zijn des te meer ze opbrengen bij de slacht. Misschien ook iets om eens over na te denken want als koeien met graan worden vetgemest, wat voor effect heeft dat dan als je als mens granen gaat eten? Ik bedoel maar….

hooglander 2

Slacht

Over alle misstanden in de slachterij ga ik kort zijn, want daar is de laatste tijd al meer dan genoeg over verschenen. Ik word er misselijk van en ook dat is een reden dat ik kies voor verantwoord vlees. Ik betaal liever een paar euro meer en eet wat minder vlees dan dat ik meewerk aan de instandhouding van een zieke industrie.

varkens

Dus ja, het is zeker duurder maar misschien moeten we af van het stukje vlees dat elke dag op je bord moet liggen en meer kijken naar kwaliteit in plaats van kwantiteit.

Na het schrijven van deze post zag ik dat de Keuringsdienst van waarde toevallig deze week ook een uitzending had over het vocht dat wordt ingespoten in varkenshaas. Hoezo toeval! Leuk om terug te kijken.

Deze post is overigens NIET gesponsord. 🙂 Even voor de duidelijkheid.

Delen is fijn!