Via instagram en email word ik vaak benaderd met de vraag; waar vind ik nou al die leuke props, ondergronden en dergelijke die je vervolgens terug ziet op de foto? Het leek me de handigste manier om dat eens via een uitgebreid blog te bespreken.

Dus hier komen mijn tips voor props voor het gebruik in je foodfotografie.

Camera's voor props

Ondergronden

Voor ondergronden is de keus tegenwoordig enorm groot. Ik vind het leuk om diverse soorten ondergronden te hebben. Voor het gemak zijn dat vaak vinyl ondergronden. Die kun je op veel verschillende locaties vinden, maar een van mijn meest recent favorieten is Errer backdrops. Ik vind de kwaliteit daarvan echt geweldig. Ze zijn makkelijk schoon te houden en de print is prachtig. Aanrader dus.

Groene pastasalade met halloumi

Voor textiel heb je enorm veel keus. Ik gebruik regelmatig tafelkleden, maar een los stuk stof voldoet in principe ook. Dat kun je voordelig op de markt kopen, maar ook in diverse winkels. De tafelkleden van de Hema zijn betaalbaar en kun je desgewenst in diverse kleuren zelf verven. Of scheur in stukken en kleur de verschillende stukken in een andere tint.

Textiel

Ook echt hout is altijd fijn om mee te werken, maar wel een stuk onhandiger. Losse planken zijn dan wel fijn, al moet ik zeggen dat ik bij Errer ook een paar mooie houten ‘nepondergronden’ heb gescoord.

Servies

Als er iets bepalend is voor het eindresultaat van je foto, dan is wel welk servies je gebruikt. In de studio heb ik een combinatie van nieuw en gebruikt servies. Gebruikt servies vind ik vaak in kringloopwinkels of op rommelmarkten. Het is wel vaak goed zoeken voor de juiste props in dit geval.

Nieuw servies vind ik overal en nergens. Je hebt tegenwoordig goede – betaalbare – keuzes in de winkels liggen en onthoud dat je – om te beginnen – echt niet heel exclusief servies nodig hebt. Een combinatie van grote schalen, borden en wat kleinere kommetjes en schaaltjes is een goed begin. Welke kleuren je dan gebruikt is afhankelijk van je eigen keus.

Ik zou wel adviseren om te beginnen met neutraal servies. Uitbreiden kan altijd nog!

Griekse pastasalade

Bestek

Veel oud bestek is prachtig, maar van nogal vreemd formaat. Is het je wel eens opgevallen hoe groot de tanden van oude vorken zijn? Dus dat is meestal goed zoeken naar de juiste exemplaren. In de foto hieronder kun je al goed zien dat sommige tanden van oude vorken bizar lang zijn. Zou daar het spreekwoord ‘met lange tanden eten’ vandaan komen? Haha.

Wel handig is het om te zoeken naar bestek met een matte finish. Met name met lepels is een glimmende lepel garant voor het zien van alles in je omgeving. Inclusief jijzelf. Misschien niet wat je wilt voor je foto.

Oud bestek

Kruiden en ingrediënten

Technisch gezien zijn dit natuurlijk geen props, maar kunnen wel als zodanig gebruikt worden. Vooral kruidenplantjes vind ik geweldig. Je ziet het ook in de foto hierboven terug waarbij je nog net in de hoek een plantje basilicum ziet. Je creëert op die manier diepte in je foto en je kunt het tevens gebruiken om je gerecht een beetje ‘op te leuken’.

Hetzelfde is het met gebruik van wat extra ingrediënten. Ga daar niet mee overboard. Less is more! Ik ben benieuwd wat jouw favoriete prop is!

Delen is fijn!