Simone's Kitchen

Wat is arrowroot en waar gebruik je het voor?

Wat is arrowroot en wat kun je er allemaal mee doen?

Wat is arrowroot?

Arrowroot is de Engelse benaming voor de pijlwortelplant (Maranta arundinacea), maar ook hier in Nederland wordt over het algemeen de Engelse term arrowroot gebruikt.

Bindmiddel

Arrowroot wordt over het algemeen gebruikt als bindmiddel als je geen gluten wilt of kunt eten en is een veel gebruikt ingrediënt in de paleokeuken. De wortel van de plant wordt gedroogd en vervolgens fijn gemalen. Het is voornamelijk een zetmeel en perfect om wat lucht in een recept te brengen. De term arrowrootbloem of arrowrootpoeder wordt door elkaar gebruikt, maar is hetzelfde.

Waar gebruik je het voor?

Arrowroot kun je perfect gebruiken om sauzen in te dikken, jus of een stoofschotel. Staat er in een recept dat je maizena moet gebruiken dan kun je dat over het algemeen vervangen door de hoeveelheid door de helft te doen. Staat er 100 gram maizena, gebruik dan 50 gr arrowroot. Voeg het desnoods in gedeeltes toe want de bindingskracht van arrowroot is groot. Net als bij maizena is het vaak handig om het even te mengen met een beetje water, de klontjes eruit te roeren en dan toe te voegen aan je saus. Op die manier voorkom je vervelende klontjes.

In tegenstelling tot maizena is arrowroot een hoge kwaliteit zetmeel, het is vrij van gluten en is neutraal van smaak. Je kunt het dus gebruiken om zowel zoete als hartige gerechten dikker te maken.

Hoe verwerk je arrowroot?

Voeg arrowroot altijd pas aan het einde van de kooktijd toe. Het heeft een flinke bindingskracht maar als je het laat doorkoken verdwijnt het effect grotendeels. Ook fijn is dat arrowroot wel goed tegen zuur kan en ook prima zijn bindingskracht blijft behouden als het wordt ingevroren.

Krokante laagjes

Het is echter niet alleen geschikt om sauzen dikker te maken. Je kunt arrowroot ook prima gebruiken om bijvoorbeeld krokante zoete aardappelfrietjes te maken. In combinatie met andere bloemsoorten is het goed te gebruiken om te bakken. En denk eens aan een laagje om een kipfilet heen, gemengd met gedroogde kruiden. De mogelijkheden zijn groot!

Gezondheidsvoordelen

Zeker in vergelijking met maizena heeft arrowroot veel gezondheidsvoordelen. Er zit kalium in, ijzer en de nodige B-vitamines. Bovendien is het goed verteerbaar en hebben diverse onderzoeken aangetoond dat het je immuunsysteem kan versterken. Uiteraard staat of valt alles met de kwaliteit van de arrowroot die je gebruikt.

Op de site vind je inmiddels aardig wat recepten waarbij arrowroot gebruikt wordt. Check alvast deze heerlijke recepten met arrowroot voor wat voorbeeldjes van de toepassingen.

Weten wat je allemaal kunt vervangen als je paleo eet? Check dan deze post.

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.