Simone's Kitchen

Wat is miso pasta en hoe gebruik je het?

Misschien heb je het wel eens gegeten, of zelfs wel eens gekocht: miso. Deze Aziatische smaakmaker kan je gerecht naar een hoger niveau tillen. Maar, dan moet je natuurlijk wel weten hoe je deze moet gebruiken, of nog belangrijker, wat miso eigenlijk is. In dit artikel vertel ik je er alles over. 

Wat is miso? 

Miso is een pasta die gemaakt wordt van gefermenteerde sojabonen. Je weet wel, die groene boontjes die je bij de sushi kunt bestellen. Misopasta wordt niet alleen van sojabonen gemaakt. Door zout en sojabonen te mengen met ‘koji-kin’ ontstaat de heerlijke, zoutige pasta. Koji-kin is een schimmel dat het fermentatieproces stimuleert. 

Verschillende soorten. 

Er bestaan veel verschillende soorten miso. Er bestaan zelfs winkels waar alleen maar verschillende soorten miso te koop zijn. Miso wordt gemaakt van sojabonen, maar andere ingrediënten kunnen een extra smaakdimensie toevoegen aan de misopasta. Zo wordt witte rijst gebruikt om shiro-miso te maken. Met rode rijst of gerst maak je aka-miso. Of zwarte sojabonen voor kuro-miso.
De shiro-miso is het meest toegankelijk en ook het best en meest verkrijgbaar in Nederland. Voor deze miso geldt: hoe donkerder de pasta, hoe krachtiger en zouter de smaak. In de meeste supermarkten koop je een lichtbruine miso. In de toko vind je vaak meerdere soorten. 

Miso is in een dichte verpakking lang houdbaar in de voorraadkast, maar bewaar de pasta na openen beperkt in de koelkast. 

Smaak. 

Het is niet voor niets dat de vijfde smaak in Japan is ontwikkeld. Naast de smaken die we kennen, zout, zoet, zuur en bitter, bedachten zij de smaak ‘umami’. Wat lastig te vertalen is. De beste manier om deze smaak te omschrijven is ‘hartig’. Een diepe, zoutige smaak die je kunt vinden in bijvoorbeeld bouillon, sojasaus of tomaten. 

Gebruiken. 

Misopasta is ideaal om (Aziatische) soepen mee te verrijken, bijvoorbeeld ramen noedelsoep. Maar ook om vlees mee te marineren of saus mee aan te maken. Of.. in het geval van Simone: als je per ongeluk een lekker gerecht samenstelt. Dat was het geval bij deze heerlijke noodles met snijbiet. 

Delen is fijn!

Robbin de Bont

Ik ben Robbin. Ik hou van alles dat met eten te maken heeft. Al van kleins af aan sta ik in de keuken, en heb ik jaren in een speciaalbiercafé gewerkt, en meer dan twee jaar als barista. Ook heb ik een passie voor hockeyen, food fotografie en styling en staat mijn kleine appartement he-le-maal vol met planten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.