Dit lekkere gerecht van noedels met postelein, enoki paddenstoelen en aubergine wordt afgemaakt door een heerlijke saus op basis van misopasta.

Noedels met postelein

Noedels met postelein

Een paar weken geleden was ik in de toko en als ik iets leuk vind dan is het wel om ingredienten mee te nemen die ik niet zo goed ken en daar dan iets leuks mee te maken. In dit geval wilde ik eigenlijk een heel ander noedelgerecht maken en ik had dan ook al de noedels met kip en pindasaus gemaakt. In de toko had ik mijn oog laten vallen op een hele vreemde aubergine. Een soort mega grote peul die heel lang was. Ik kende het in ieder geval niet. Dus het ging in de mand.

Evenals een bosje enoki paddenstoelen. Die ik wel al kende maar ook niet dagelijks gebruik. Via hofweb had ik diezelfde dag winterpostelein besteld. Dus ik wilde iets maken wat al die ingredienten zou gebruiken. Niet direct een logische combinatie maar ergens leek het me ook wel lekker.

Noedels met postelein

Postelein

Een belangrijk onderdeel van de noedels met postelein was natuurlijk die postelein. Ik had voorheen geen goede herinneringen aan deze groente. Toen ik klein was bracht ik veel tijd door bij een vriendinnetje op de boerderij en postelein stond daar vaak op het menu. Als een soort stamppot. Maar ik vond het niet lekker. Een beetje zurig en onaangenaam.

Maar omdat postelein zo gezond is leek het me ook wel weer leuk om dat jeugdtrauma uit de weg te vegen.

Er is dus verschil in winter- en zomerpostelein. De winterpostelein kun je verkrijgen tot ongeveer april. De zomerpostelein begint al vanaf half maart. De groente zie je eigenlijk zelden in de supermarkt en een van de redenen daarvoor is wellicht dat het heel kwetsbaar is. En snel kneust. Heb je het vers gekocht dan is het dus ook zaak om de postelein snel te gebruiken.

Voorzichtig wassen en laten uitlekken en dan verwerken. Dat kan heel goed in deze noedels met postelein, ook omdat je ze even kort roerbakt. En met kort bedoel ik ook echt kort. Het is bijna nog sneller dan spinazie als het gaat om het slinken van de groente.

Noedels met postelein en enoki

Supersnel

De noedels met postelein zijn dan ook mega snel te maken. Je bent de meeste tijd kwijt aan het koken van de soba noedels en dat is al snel. Terwijl die koken bak je de aubergine. Omdat ik die hele lange dunne aubergine had zijn het mooie ronde plakjes.

De misosaus maakte ik op basis van miso en passata. En voegde daar allerlei smaakmakers aan toe die ik toevallig nog in de buurt had staan. Het resultaat was een superlekkere saus. Alleen al voor de saus zou je dit keer op keer willen maken!

Noedels met postelein

Noedels met postelein en aubergine

5 van 1 stem

clock
voorbereiding 10 minuten
bereiding 10 minuten
totaal 20 minuten

2 personen

Ingrediënten

  • 150 gr soba noedels
  • 200 gr winterpostelein
  • 200 gr enoki paddenstoelen
  • 1 aubergine in blokjes

Dressing/saus

  • 2 el misopasta
  • 150 ml water
  • 2 el sweet chilisaus
  • 1 el suiker
  • 1/2 citroen sap
  • 100 ml passata
  • 1 tl sesamzaadjes geroosterd

  • Zet een ruime pan met water op voor de soba noedels. Terwijl het water aan de kook raakt, begin je vast met de groentes.
  • Snij de aubergine in blokjes en was de postelein. Haal de onderkant van de enoki paddenstoelen af en haal ze voorzichtig een beetje uit elkaar.
  • Doe de noedels in de pan en kook ze volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Giet af en spoel na.
  • Verhit een wok met wat olie en bak hierin de aubergine tot deze gaar is. Haal uit de pan en bak nu de postelein tot deze slinkt. Dit gaat heel snel. Nog sneller dan bij spinazie. Laat zeker niet te lang bakken. Slinken en weer uit de pan. Dat duurt amper een minuut.
  • Bak als laatste de enoki paddenstoelen. Ook dit gaat weer heel snel.
  • Doordat de saus relatief zout is gebruik ik geen zout op de noedels en de groente.
  • Voor de saus neem je een kleine steelpan en hierin doe je de misopasta en het water. Breng dit al roerend tot een gladde saus. Voeg dan de chilisaus, suiker, citroensap en de passata toe. Roer het goed door en proef of het op smaak is. Niet elke misopasta is hetzelfde. De saus is vrij zout maar moet wel goed op smaak zijn.
  • Doe alle groentes en de paddenstoelen weer in de wok en voeg de noedels toe. Warm even door en serveer met de saus.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 495kcal | Koolhydraten: 107g | Eiwit: 22g | Vet: 3g | Verzadigd vet: 1g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 1g | Natrium: 1504mg | Kalium: 1940mg | Vezels: 15g | Suiker: 27g | Vitamine A: 9720IU | Vitamine C: 53mg | Calcium: 184mg | Ijzer: 8mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.