Thaise kip met basilicum en courgette noedels (whole30, paleo)
Roerbakken is een van mijn favoriete manieren om een snelle maaltijd op tafel te zetten. En deze heerlijke Thaise kip is super snel en perfect voor doordeweeks. Staat in 15-20 minuten op tafel.
Thaise kip met basilicum
Dit recept voor Thaise basilicum kip is zo lekker dat we het in 1 week twee keer hebben gemaakt. Het is eenvoudig, al moet je de kip wel even de tijd geven om te marineren. Ik maak de marinade meestal de avond van tevoren. Dan kan het lekker de hele nacht intrekken en is het de volgende dag zo klaar om te maken.
Je kunt dit eten met courgette noedels of je kunt er natuurlijk ook ‘gewone’ noedels bij maken. In dat geval zou ik er wel nog een groene salade bij serveren. De courgette noedels zorgen natuurlijk ook meteen voor extra groente. Want die heb je er dan nog wel bij nodig.
Ik gebruikte hier kipfilet, maar wellicht is dit nog lekkerder met kipdijfilet. Die kan wat meer hebben doordat de kip wat vetter is. Daar geef ik eigenlijk meestal de voorkeur aan, maar soms is het nemen wat er voorhanden is.
Zin in
Dit soort smaken zorgt er wel meteen voor dat we zin krijgen in de vakantie. En dan met name een vakantie ergens in Azië. Alweer zolang geleden dat we daar zijn geweest! Op het moment zijn we druk aan het nadenken waar onze volgende vakantie heen gaat. Best lastig inschatten want wat de financiële situatie is over een half jaar? Geen idee…. Dat is altijd een beetje koffiedik kijken. Bovendien heb ik net een nieuwe auto gekocht (ja, ja) dus het spaarpotje is een beetje leeg…
Dus doen we het maar even met de Aziatische smaken uit deze Thaise basilicum kip! Ook lekker moet je maar denken.. 😉
Alternatief
Wil je de Thaise kip maken dan is dit het lekkerste om te maken met Thaise basilicum. Dat geeft echt een andere smaak af dan Italiaanse basilicum. Ik vind de Thaise altijd een beetje een combinatie tussen munt en basilicum. Echt anders, maar zo lekker. Het is alleen helaas niet altijd even makkelijk verkrijgbaar. De toko heeft het meestal wel. Albert Heijn had het een blauwe maandag ook in het assortiment maar ik vermoed dat het niet populair genoeg was, want het is inmiddels weer verdwenen uit de schappen. Jammer.
Maar je kunt het dus wel vervangen voor gewone basilicum. Zoals al gezegd kun je de kipfilet vervangen voor kipdijfilet. De courgettenoedels kun je desgewenst vervangen voor gewone noedels. In dat geval zou ik er wel nog wat extra groente bij maken, anders is het wat mager.
Ik gebruik hier coconut aminos, maar dat kun je vervangen door sojasaus. De kip is na het bakken relatief droog. Ik vind het lekker zoals het is, maar je kunt het ook nog serveren met een sausje erbij als je dat wilt.
Thaise kip met basilicum
Ingrediënten
Marinade
- 2 el sesamolie
- 4 el coconut aminos
- 2 tl vissaus
- 1/2 tl chilivlokken
- 1/2 tl gemberpoeder
- verse zwarte peper
- 4 teentjes knoflook geplet
Instructies
- Combineer alle ingrediënten voor de marinade samen en doe hier de kipreepjes in. Laat dit 6 uur marineren
- Verhit olie in een wok en voeg hier de kip met de marinade aan toe en bak tot het bruin is.
- Voeg de rode paprika en de basilicum aan toe en kook tot de kip gaar is.
- Serveer met courgette noedels, de bosuitjes en sesamzaadjes
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Pingback: Pesto kip met courgette spaghetti | Simone's Kitchen
Pingback: Weekmenu voor week 22 | Simone's Kitchen
Pingback: Thaise salade met Chinese kool | Simone's Kitchen
Pingback: Hoe maak je zelf rode curry pasta? | Simone's Kitchen