Simone's Kitchen

Wat zijn kokosnoot aminos en hoe gebruik je het?

Wat zijn coconut aminos | simoneskitchen.nl

Coconut aminos of kokosnoot aminos

Je hebt er wellicht wel eens van gehoord: coconut aminos. Maar wat is het nou eigenlijk en waarom en waarvoor gebruik je het precies?

Als je vaak paleo kookt dan ben je wellicht bekend met het product. Coconut aminos worden voornamelijk gebruikt bij het vervangen van sojasaus in recepten. Het is een saus op basis van kokossap en is glutenvrij en vrij van soja. Het is verder vergelijkbaar qua smaak, minder zout (65% minder zout dan sojasaus) en iets lichter en minder dik dan de ‘normale’ sojasaus.

Waarom zou je de sojasaus willen vervangen?

Dat is natuurlijk een persoonlijke keuze, maar soja wordt flink genetisch gemanipuleerd en bevat fyto-oestrogenen. Nu zal je van een beetje sojasaus daar geen last van hebben maar het is een reden voor veel mensen om soja te laten staan. Kokosnoot aminos zijn een prima vervanger hiervan.

Gemaakt van de kokosbloesem

Het wordt gemaakt van de kokosbloem en het sap wordt hieruit gewonnen, daarna op smaak gebracht met zeezout en op een natuurlijke manier gerijpt. En behalve dat het glutenvrij is en geen soja bevat zit het vol met mineralen, vitamine B en C en aminozuren. Maar liefst 17 verschillende aminozuren kun je vinden in de kokosnoot aminos. De naam suggereert het al natuurlijk. 🙂

Hoe gebruik je het?

Je kunt de coconut aminos het makkelijkste simpelweg vervangen in elk recept waar sojasaus voor wordt gebruikt. En dat maakt het meteen een product dat heel makkelijk te verwerken is in sauzen, dressings en Aziatische gerechten. Dus overal waar ik hier sojasaus heb gebruikt, vervang je het voor kokosnoot aminos. Zo simpel is het! Binnenkort heb ik nog een heerlijk recept voor je van een zelfgemaakte hoisin saus, maar voor alvast wat inspiratie kun je hier de gerechten met coconut aminos checken.

Waar koop je het?

ik koop zelf de coconut aminos meestal via Body & Fit shop. Ik bestel er dan meerdere tegelijk. Sommige biowinkels hebben het maar online is het makkelijker te vinden.

Update: Body & Fit is gestopt met de verkoop van coconut aminos. De beste optie is nu via Ekoplaza.

Disclaimer: Sommige van de links in dit artikel zijn affiliate links. Voor meer info verwijs ik naar de privacy verklaring

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.