Zelf hoisin saus maken (zonder suiker)

Zelf hoisinsaus maken | simoneskitchen.nlZelf hoisinsaus maken

De Aziatische keuken is een van mijn favoriete keukens. Sterker nog, als ik moet kiezen tussen de Italiaanse keuken of de Aziatische dan weet ik niet welke ik ga kiezen. Nu is ‘Aziatisch’ ook nogal vaag want er zit echt veel verschil tussen de keuken van Vietnam of Thailand. Om maar wat te noemen, maar goed. Je snapt vast wat ik bedoel.

Zonder suiker

Nu kun je prima hoisinsaus vinden in de toko of gewoon in de Albert Heijn, maar één blik op de ingrediëntenlijst laat al snel zien dat er flink wat rommel in zit én meestal behoorlijk wat suiker. Op mijn todo lijstje stond al een tijdje het zelf maken van hoisin, dus dat leek me de ideale gelegenheid om dat eens zonder suiker te doen. Een zoek naar een goed recept bracht me al snel bij mijn favoriete paleo site van Irena Macri. En jawel met een hoisin recept dat erg lekker klonk.

Zelf hoisin saus maken | simoneskitchen.nl

Verslavend lekker

We maakten de hoisinsaus tijdens onze mysterybox challenge en gebruikten het over de ramen noodles (met buikspek). En op de broodjes met buikspek, maar deze hoisin is zo lekker.. Die kun je echt overal op smeren. In plaats van sojasaus gebruik ik hier coconut aminos en de honing uit het oorspronkelijke recept heb ik vervangen door ahornsiroop zodat het ook vegan is.

Hoisin saus zonder suiker

Hoisin saus vind ik een van de lekkerste sauzen in de Aziatische keuken. Hier maakte ik een eigen versie en dan zonder suiker!

Voorbereiding 5 minutes
Kooktijd 5 minutes
Totale tijd 10 minutes
Servings 200 ml
Auteur Simone van den Berg

Ingredienten

  • 1 sinaasappel sap
  • 2 el amandelboter
  • 1/2 tl knoflook poeder of geraspt
  • 1/2 tl gember poeder of geraspt
  • 1/2 el appelciderazijn
  • 1 tl ahornsiroop
  • 5 el coconut aminos
  • 1 tl sesamolie
  • 1/2 tl chili poeder
  • 1 tl tomatenpuree

Instructies

  1. Doe alle ingredienten bij elkaar in een steelpannetje en breng zachtjes aan de kook. Roer regelmatig  en laat het ongeveer 5 minuutjes zachtjes koken. Het mengsel zal iets indikken en wat donkerder worden.
  2. Laat afkoelen en bewaar maximaal 2 weken in de koeling in een luchtdichte verpakking.

Wil jij graag gezond koken zonder onnodige toevoegingen?

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je - behalve de regelmatige nieuwsbrief - gratis alle 12 recepten en foto's uit het eerste hoofdstuk (Slow) van mijn boek Heerlijke Chaos!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit
Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Kattengek | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur Houdt van gezond eten en probeert dat consequent vol te houden. Dat lukt soms wel, soms niet. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

1 comment

  1. Pingback: Bahn Bao met geroosterd buikspek en hoisinsaus | Simone's Kitchen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.