Zelf hoisinsaus maken (zonder suiker)
Een van mijn favoriete sauzen uit de Aziatische keuken is hoisinsaus. En het goede nieuws is dat je heel makkelijk hoisinsaus zelf kunt maken met dit makkelijke recept.
Zelf hoisinsaus maken
De Aziatische keuken is een van mijn favoriete keukens. Sterker nog, als ik moet kiezen tussen de Italiaanse keuken of de Aziatische dan weet ik niet welke ik ga kiezen. Nu is ‘Aziatisch’ ook nogal vaag want er zit echt veel verschil tussen de keuken van Vietnam of Thailand. Om maar wat te noemen, maar goed. Je snapt vast wat ik bedoel.
Zonder suiker
Nu kun je prima hoisinsaus vinden in de toko of gewoon in de Albert Heijn, maar één blik op de ingrediëntenlijst laat al snel zien dat er flink wat rommel in zit én meestal behoorlijk wat suiker. Op mijn todo lijstje stond al een tijdje het zelf maken van hoisin, dus dat leek me de ideale gelegenheid om dat eens zonder suiker te doen. Een zoektocht naar een goed recept bracht me al snel bij mijn favoriete paleo site van Irena Macri. En jawel met een hoisin recept dat erg lekker klonk.
Verslavend lekker
We maakten de hoisinsaus tijdens onze mysterybox challenge en gebruikten het over de ramen noodles (met buikspek). En op de broodjes met buikspek, maar deze hoisin is zo lekker.. Die kun je echt overal op smeren. In plaats van sojasaus gebruik ik hier coconut aminos en de honing uit het oorspronkelijke recept heb ik weggelaten want … nou ja een theelepel… daar kun je echt wel zonder!
Met dit makkelijke recept om zelf hoisinsaus te maken heb je in no time een van de lekkerste sauzen op tafel gezet.
Wat zijn de oorspronkelijke ingrediënten van hoisin saus?
Oorspronkelijk is het belangrijkste ingredient van hoisinsaus gefermenteerde sojapasta, miso. Daar wordt soms zetmeel aan toegevoegd van diverse makelij. De hoisinsaus die ik maak is dus niet traditioneel, maar lijkt er qua smaak zeker op. Maar dan met totaal andere ingrediënten.
Hoe lang kun je de hoisinsaus bewaren?
De hoisin bewaar je in de koeling voor ongeveer twee weken. Zorg dat je het in een luchtdichte verpakking bewaard om te voorkomen dat het smaken uit de koeling opneemt.
Wat betekent hoisin?
Grappig genoeg betekent de naam hoisin ‘zeevruchten’, maar die zitten er niet in. En het wordt veel gebruikt om vleesgerechten op smaak te brengen.
Kun je hoisin vervangen voor soja?
Nee hoewel hoisin gedeeltelijk van soja is gemaakt (oorspronkelijk) is het een totaal andere saus dan sojasaus. Je kunt de twee dus ook niet voor elkaar vervangen. Heb je geen hoisin dan is oestersaus een redelijke vervanging.
Hoisinsaus zonder suiker
Ingrediënten
- 1 stuk sinaasappel sap van
- 2 el amandelpasta
- 1/2 tl knoflook poeder of geraspt
- 1/2 tl gember poeder of geraspt
- 1/2 el appelciderazijn
- 5 el coconut aminos
- 1 tl sesamolie
- 1/2 tl chili poeder
- 1 tl tomatenpuree
Instructies
- Doe alle ingredienten bij elkaar in een steelpannetje en breng zachtjes aan de kook. Roer regelmatig en laat het ongeveer 5 minuutjes zachtjes koken. Het mengsel zal iets indikken en wat donkerder worden.
- Laat afkoelen en bewaar maximaal 2 weken in de koeling in een luchtdichte verpakking.
Notities
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Het zijn allemaal thee lepeltjes.
Voor hoelang heb je de saus dan …voor 1 keer????
Liever een recept voor iets meer.
En kan je de amandel boter vervangen door pindakaas?
Hoi Peter. Als je naar de hoeveelheid kijkt bovenin het recept dan zie je dat het voor 200 ml is. Zal ongeveer voor 1 keer zijn. Je kunt daar de hoeveelheid zelf veranderen en dan worden de aantallen automatisch aangepast. En ja pindakaas kun je prima gebruiken
hoi Simone, wil zelf ook de Hoisinsaus gaan maken, maar wat is amandelboter nu weer?
dacht dat ik aardig op de hoogte was met speciale producten maar dit zie ik voor het eerst voorbij komen.
Hè Rita. Amandelboter of amandelpasta is gewoon de pasta van gemalen amandelen. Pindakaas maar dan van amandel dus. Kun je kopen bij de Albert Heijn oa bij de ‘speciale voeding’ !
waar kan ik coconut aminos kopen en is er iets waar ik het mee kan vervangen?
Coconut aminos kun je online kopen (onder andere bij Body & Fitshop.) of je kunt het goed vervangen door sojasaus. Dat is iets zouter dus let op dat het niet te zout wordt.
Hoeveel sinaasappelsap is er nodig (is in recept weggevallen/niet vermeld)?
Ah suf. Ik zie het ja. Het is sap van 1 sinaasappel wat je nodig hebt. ik ga het aanpassen!
Pingback: Bang bang chicken (whole30, paleo) | Simone's Kitchen
Pingback: Bahn Bao met geroosterd buikspek en hoisinsaus | Simone's Kitchen