Een van mijn favoriete sauzen uit de Aziatische keuken is hoisinsaus. En het goede nieuws is dat je heel makkelijk hoisinsaus zelf kunt maken met dit makkelijke recept.

Zelf hoisinsaus maken | simoneskitchen.nl

Zelf hoisinsaus maken

De Aziatische keuken is een van mijn favoriete keukens. Sterker nog, als ik moet kiezen tussen de Italiaanse keuken of de Aziatische dan weet ik niet welke ik ga kiezen. Nu is ‘Aziatisch’ ook nogal vaag want er zit echt veel verschil tussen de keuken van Vietnam of Thailand. Om maar wat te noemen, maar goed. Je snapt vast wat ik bedoel.

Zonder suiker

Nu kun je prima hoisinsaus vinden in de toko of gewoon in de Albert Heijn, maar één blik op de ingrediëntenlijst laat al snel zien dat er flink wat rommel in zit én meestal behoorlijk wat suiker. Op mijn todo lijstje stond al een tijdje het zelf maken van hoisin, dus dat leek me de ideale gelegenheid om dat eens zonder suiker te doen. Een zoektocht naar een goed recept bracht me al snel bij mijn favoriete paleo site van Irena Macri. En jawel met een hoisin recept dat erg lekker klonk.

Zelf hoisin saus maken | simoneskitchen.nl

Verslavend lekker

We maakten de hoisinsaus tijdens onze mysterybox challenge en gebruikten het over de ramen noodles (met buikspek). En op de broodjes met buikspek, maar deze hoisin is zo lekker.. Die kun je echt overal op smeren. In plaats van sojasaus gebruik ik hier coconut aminos en de honing uit het oorspronkelijke recept heb ik weggelaten want … nou ja een theelepel… daar kun je echt wel zonder!

Met dit makkelijke recept om zelf hoisinsaus te maken heb je in no time een van de lekkerste sauzen op tafel gezet.

Wat zijn de oorspronkelijke ingrediënten van hoisin saus?

Oorspronkelijk is het belangrijkste ingredient van hoisinsaus gefermenteerde sojapasta, miso. Daar wordt soms zetmeel aan toegevoegd van diverse makelij. De hoisinsaus die ik maak is dus niet traditioneel, maar lijkt er qua smaak zeker op. Maar dan met totaal andere ingrediënten.

Hoe lang kun je de hoisinsaus bewaren?

De hoisin bewaar je in de koeling voor ongeveer twee weken. Zorg dat je het in een luchtdichte verpakking bewaard om te voorkomen dat het smaken uit de koeling opneemt.

Wat betekent hoisin?

Grappig genoeg betekent de naam hoisin ‘zeevruchten’, maar die zitten er niet in. En het wordt veel gebruikt om vleesgerechten op smaak te brengen.

Kun je hoisin vervangen voor soja?

Nee hoewel hoisin gedeeltelijk van soja is gemaakt (oorspronkelijk) is het een totaal andere saus dan sojasaus. Je kunt de twee dus ook niet voor elkaar vervangen. Heb je geen hoisin dan is oestersaus een redelijke vervanging.

Zelf hoisinsaus maken | simoneskitchen.nl

Hoisinsaus zonder suiker

3 van 3 stemmen
GangBijgerecht
KeukenAziatische

Hoisinsaus vind ik een van de lekkerste sauzen in de Aziatische keuken. Hier maakte ik een eigen versie en dan zonder suiker!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 5 minuten
bereiding 5 minuten
totaal 10 minuten

200 ml

Ingrediënten

  • 1 stuk sinaasappel sap van
  • 2 el amandelpasta
  • 1/2 tl knoflook poeder of geraspt
  • 1/2 tl gember poeder of geraspt
  • 1/2 el appelciderazijn
  • 5 el coconut aminos
  • 1 tl sesamolie
  • 1/2 tl chili poeder
  • 1 tl tomatenpuree

  • Doe alle ingredienten bij elkaar in een steelpannetje en breng zachtjes aan de kook. Roer regelmatig  en laat het ongeveer 5 minuutjes zachtjes koken. Het mengsel zal iets indikken en wat donkerder worden.
  • Laat afkoelen en bewaar maximaal 2 weken in de koeling in een luchtdichte verpakking.

Notities

Je kunt de coconut aminos in dit recept ook vervangen voor sojasaus als je dat gebruikt

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Check ook deze recepten

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.