Bahn Bao met geroosterd buikspek en hoisinsaus
Geroosterd buikspek
Als je moet kiezen wat het lekkerste stuk vlees is van het varken dan denk ik dat buikspek toch wel vooraan staat samen met procureur (varkensnek). In de mysterybox die Tom en ik een tijdje geleden maakten had ik een flink stuk buikspek gedaan. Nu kun je met 1 stuk meerdere gerechten maken want met twee personen eet je geen 1,5 kilo op in één gerecht!
Met hoisinsaus
Voor het eerst had ik een stuk buikspek gekocht met zwoerd er nog aan, want je kent vast wel de ‘beroemde’ pork crackling die ze altijd maken bij Masterchef Australie… Nou ok, eerlijk gezegd ging dat een beetje mis. Sommige stukken van de zwoerd waren goed en hadden dat kroepoek achtige effect, maar andere stukken waren nog keihard. Ik denk dat we weer eens te ongeduldig zijn geweest dus dat gaan we nog een keer overdoen. Het buikspek zelf hadden we eenvoudig gehouden, maar man… wat was het lekker! Gecombineerd met de gestoomde Chinese broodjes (Bahn Bao) en onze eigengemaakte hoisinsaus een heuse topper.
Bahn Bao
De Chinese broodjes kun je meestal vinden in het vriesvak van de toko. Of je kunt ze zelf maken met dit recept van Steamy Kitchen. Ik moet zeggen dat ik dat voor deze broodjes veel te veel werk vind. Maar ga je te buiten als je dat wel leuk vind. Overigens is dit ook heerlijk als je het verwerkt in een Bahn mi . Dat vind ik stiekem misschien nog wel lekkerder.
Hieronder het recept dat wij gevolgd hebben. Zoals gezegd was het buikspek heerlijk maar de crackling niet perfect. Ik heb notities gemaakt hoe ik denk dat het beter kan maar als jullie het vaker hebben gedaan met wel perfect resultaat hoor ik het graag!
Bahn Bao (gestoomde broodjes) met geroosterd buikspek en hoisin
Ingrediënten
- 1,5 kg buikspek met zwoerd
- zout
- bahn bao vriezer toko
- zelfgemaakte hoisinsaus
- bosuitjes
- groente en ander beleg naar keuze komkommer, wortel, sla ed.
Instructies
- Neem een superscherp mes en snij het zwoerd in met kleine tussenstukken zodat je zoveel mogelijk inkepingen hebt. Snij in tot je aan het vlees bent. Niet te diep, maar je moet er wel tussen kunnen met zout
- Wrijf het goed in met zout
- Verwarm de oven voor op de hoogste stand (250-275˚C)
- Zet je buikspek in de oven met de zwoerdkant naar boven voor een 30 minuten.
- Draai de temperatuur daarna terug naar 175˚C en laat het buikspek nog 30 minuten per 500 gram vlees in de oven. In ons geval dus 1,5 uur.
- Laat het vlees even goed rusten, snij daarna plakken.
- Stoom de broodjes in een bamboe mandjes of stoompan volgens de gebruiksaanwijzing en beleg de warme broodjes met het buikspek en je toppings.
- Serveer met de hoisinsaus
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
De buikspek wordt knapperig als je voor het bijsnijden de zeperd kant eerst goed afspoelen met heet tot kokend water. Dan bijsnijden en de rest. Wij hebben een Quooker dus gaat dit misschien wel iets makkelijker. Mijn man is een Ier en leerde dit al van zijn moeder. En eerlijk wij hebben altijd een heerlijk knapperige zwoerd. Ik hoop dat het de volgende keer voor jou ook beter lukt.
Je recept is verder heerlijk. Wij gaan het zeker vaker maken. Ennn halen de broodjes ook gewoon uit de toko😉
Thanks voor de tips Petra! En wij hebben ook een quooker dus dat gaat vast goed komen! We gaan het nog een keer proberen!