Vietnamese Bahn mi met gehaktballen (Banh Mi Xiu Mai) en orkaan Irma

bahn mi | simoneskitchen.nl

De dingen die je voor lief neemt

Veiligheid is best een gek iets. Je voelt je – als het goed is – veilig in je eigen huis, je eigen omgeving, maar ook op reis kun je het idee hebben dat je veilig bent. In Nederland is dat bijna een gegeven. Daar ben je veilig. Natuurlijk ook niet in elke buurt van elke stad en er gebeuren ook genoeg nare dingen, maar door de bank genomen voel je je veilig.

Dat veiligheid eigenlijk maar een fragiel iets is blijkt maar weer nu orkaan Irma langs raast en vele mensen hun leven, huis en haard niet meer zeker zijn. Misschien maak je het bewuster mee als je niet zo heel erg ver van de orkaan verwijderd bent. Ik ben momenteel nog in Curaçao en de kans dat Irma hier langskomt is zo goed als nul maar het maakt je wel meer bewust van de hevigheid van een dergelijke natuurramp.

We kijken toch allemaal met grote regelmaat naar de nieuwsbeelden en radarbeelden van de orkaan die de zwaarste categorie is en zoals het eruit ziet de zwaarste orkaan ooit in de Atlantische Oceaan is.

Duimen jullie mee voor al die mensen die nu met angst en beven zitten te wachten tot het voorbij is?

Vietnamees

Ik ben groot fan van de Vietnamese keuken. De smaken zijn elke keer weer geweldig. Ik had een broodje Bahn Mi al eens eerder gemaakt en die vind je terug in mijn boek Heerlijke Chaos, maar het leek me leuk om er eens eentje te maken met gehaktballetjes in plaats van kip of rund. Eenvoudig en superlekker met een pittige mayo!

Bahn mi met gehaktballen

Ingredients:

Gehaktballen

  • 500 gr gehakt half om half
  • 1 groot ei
  • 3 teentjes knoflook, gehakt
  • 2 bosuitjes, fijn gesneden
  • ½ el maizena
  • ½ el bloem
  • ½ el vissaus
  • ½ el sojasaus
  • ½ el suiker
  • ½ tl zout
  • ¼ tl zwarte peper
  • 4 pistolets of stokbrood

Om te beleggen:

  • Mayonaise (maak op smaak met sweet chilisaus, gemberpoeder, uienpoeder, knoflook, beetje vissaus)
  • Komkommerrepen
  • Wortel (wortel even picklen in appelazijn)
  • Verse koriander
  • Optioneel rode chili peper/bosuitjes

Directions:

  1. Combineer alle ingrediënten voor de gehaktballen in een grote kom en meng dit goed met je handen. Maak er balletjes van ter grootte van een forse pingpongbal. Bak de ballen gaar en krokant in een koekenpan met wat olie.
  2. Voor de saus meng je de mayonaise met de aangegeven ingrediënten naar smaak
  3. Snij je stokbrood in drie stukken en maak open. Begin met een flink dikke laag mayonaise. Beleg met de wortel en komkommer. Snij de balletjes doormidden en leg die op je sandwich. Eindig met koriander en eventueel rode chili en bosuitjes

Ontvang gratis het eerste hoofdstuk van Heerlijke Chaos!

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je - behalve de regelmatige nieuwsbrief - gratis alle 12 recepten en foto's uit het eerste hoofdstuk (Slow) van mijn boek Heerlijke Chaos!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit
Simone van den Berg

Simone van den Berg

Food- and travelblogger. Houd van goed eten (wie niet?) Reist ook graag de wereld over om smaken en culturen te ontdekken. In het dagelijks leven foodfotograaf, receptontwikkelaar , reisfanaat en kattengek. Soms op een missie om gezonder te gaan leven. Altijd dan weer afgewisseld met perioden van belachelijk decadente desserts. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Humphrey en Buffy in het midden van het land.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *