Simone's Kitchen

Vietnamese wortelsalade

Vietnamese wortelsalade

Vietnamese wortelsalade

Een heerlijk frisse Vietnamese wortelsalade die je naar eigen wens kunt aanpassen. Ideaal om de salade te serveren als bijgerecht bij de avondmaaltijd of als lichte lunch.

Eerlijk gezegd vind ik het tegenwoordig best ingewikkeld om een gerecht een naam te geven. Ik bedoel; met alle aandacht voor ‘cultural appropration’ is het niet zo eenvoudig meer om iets Vietnamees te noemen. Ik pretendeer overigens nooit dat iets authentiek is. Dus in dit geval is de Vietnamese wortelsalade, een wortelsalade waarbij ik de smaken uit Vietnam herken.

Noem het verder zoals jij wilt. Het is geïnspireerd op de Vietnamese keuken. De salade is heel eenvoudig om te maken en het zijn de smaakmakers die het een bijzonder geheel maken. In dit geval vissaus, gember, limoen en munt.

Licht

De salade is heel licht en heeft slechts ongeveer 200 calorieën. Handig als je op de calorietjes let maar wel erg licht als je dit als lunch wilt genieten. In dat geval is het handig om er bijvoorbeeld wat gepocheerde kip aan toe te voegen. Of serveer het als lekker bijgerecht bij een Vietnamees geïnspireerde maaltijd. Bijvoorbeeld erg lekker bij de springrolls.

De salade zit snel in elkaar, al is het wel fijn om de Vietnamese wortelsalade even te laten staan zodat de smaken kunnen intrekken. Je kunt het vergelijken met een koolsla waarbij je dan in dit geval hele andere smaken toevoegt dan de standaard mayonaise die je bij koolsla gebruikt.

Ik vind beide soorten heel erg lekker. Ik heb sowieso een grote voorliefde voor kool. Ik vind alle soorten echt heerlijk. Ik weet dat niet iedereen er even goed tegenkan en zeker rauw kan het nog wel eens heftig zijn. Maar probeer zeker deze Vietnamese wortelsalade eens uit!

Check voor je de dressing erover doet eerst even of het niet te zout is of te weinig zout heeft. Vissaus is van zichzelf erg zout dus twee theelepels is meestal voldoende in de dressing maar wil je meer dan kan dat natuurlijk altijd. Even proeven is wel belangrijk!

Hou je van Vietnamees? Probeer dan ook eens deze lekkere pittige pho uit!

Vietnamese wortelsalade
Vietnamese wortelsalade
Print recept Pin recept
5 van 1 stem

Vietnamese wortelsalade

Een lekker frisse wortelsalade met de smaken van Vietnam
Voorbereidingstijd: 10 min
Bereidingstijd: 10 min
Totale tijd: 20 min
Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • 2 limoenen (of citroenen) 1 geperst en eentje in stukjes om te serveren
  • 3 tl vissaus
  • 3 el sweet chili saus
  • stuk gember van 2 cm geraspt
  • 3 grote wortels geraspt
  • 1/4 witte kool dun gesneden/geraspt
  • 1/2 bosje munt gehakt
  • 1 bosui gesnipperd
  • Thaise basilicum voor erover

Instructies

  • Meng de limoensap, vissaus, chili saus en gember. Voeg de wortel, kool en munt toe en schud om.
  • Serveer desgewenst met extra Thaise basilicum en een gesnipperd bosuitje
Gang: Bijgerecht, lichte lunch
Keuken: Vietnamees
Trefwoord: witte kool, wortel

Voedingswaarde

Calorieën: 201kcal, Koolhydraten: 43g, Eiwit: 6g, Vet: 3g, Verzadigd vet: 1g, Meervoudigd onverzadigd vet: 1g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 1g, Natrium: 2501mg, Kalium: 860mg, Vezels: 10g, Suiker: 25g, Vitamine A: 25207IU, Vitamine C: 70mg, Calcium: 134mg, Ijzer: 2mg
Vietnamese wortelsalade

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.