Wortelsalade met gehakt en pecannoten
Deze lekkere wortelsalade met gehakt zit vol met groente, gehakt en noten. Heerlijk als lunch of als lichte avondmaaltijd.
Wortelsalade met gehakt
Dit makkelijke recept maakte ik voor de eerste keer toen Tom en ik een whole30 deden. Het oorspronkelijke recept was ok, maar ik vond het een nogal slappe salade. Wel goed genoeg om het nog een tweede kans te geven, dus de tweede keer voegde ik er een aantal smaakmakers aan toe om de salade wat pit te geven.
Om te beginnen deed ik er wat meer kruiden in en ik voegde er geraspte biet aan toe, pecannoten en wat rozijnen. Niet iedereen is er fan van maar je kunt hier ook heel goed een appeltje doorheen snijden. Ik hou wel van een lekkere appel in mijn wortelsalade.
Makkelijk om mee te nemen
Behalve dat de salade snel gemaakt is, is het ook ideaal om mee te nemen als lunch. Doordat er geen bladsla doorheen zit blijft het lang goed. Wel handig om in dat geval de wortelsalade met gehakt pas aan te maken vlak voor je het gaat eten. De dressing dus meenemen in een apart bakje is een goed idee.
Wortel kun je kant- en klaar julienne kopen. Dat is de snelste manier, maar zelf raspen gaat natuurlijk ook goed. Ik gebruik hiervoor een blokrasp of ik doe het in de machine. Winterpeen vind ik dan de makkelijkste manier, omdat je die beter kunt hanteren dan bijvoorbeeld een kleine wortel. Ook voor de bieten geldt dat je die kant- en klaar geraspt kunt kopen of zelf raspen. Heb je een chioggia biet dan is het ook leuk om die er door te doen.
Dat geeft een mooi effect met de oranje wortel. Het gehakt maak ik aan met wat peper en zout en garam masala. Je kunt ook ras el hanout gebruiken of een andere kruidenmix naar wens.
Wortelsalade met gehakt
Ingrediënten
- 250 gr wortel
- 100 gr geraspte rode biet rauw
- 200 gr gehakt
- 1 tl garam masala
- 1 el munt gehakt
- 1 el koriander gehakt
- 1 tl sesamzaadjes
- 2 el rozijnen
- zout
- peper
Dressing
- 1 el citroensap
- 2 el olijfolie
- 1 kleine ui fijn gesnipperd
- 1/2 tl gemalen gember
- optioneel; sinaasappelsap
Instructies
- Rasp de wortel met de hand of met de machine. Meng het vlees met de garam masala en wat zout en peper en meng het goed. Bak het rul in een koekenpan.
- Maak de dressing door de ingredienten te mengen en proef even of het niet te zuur is.
- Ik heb wat sinaasappelsap toegevoegd en als je niet aan een whole30 doet dan is honing hier de ideale toevoeging.
- Meng de dressing door de wortel en voeg het gehakt toe. Breng nog wat meer op smaak indien nodig en sprinkel de sesamzaadjes erover
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Pingback: Whole30 dag #2 - Het suiker dilemma en wortel salade
A great combo and light, but fulfilling salad!
Cheers,
Rosa
Thanks so much Rosa!