Bananenbrood met cranberries

Bananenbrood met cranberries en pecannoten

Hoe vaak komt het voor dat jij teveel bananen in huis hebt? Of misschien niet eens zozeer dat je teveel bananen hebt, maar dat de bananen te snel rijp worden en je ze moet gebruiken.

Ten eerste om te voorkomen dat de fruitvliegjes er met de banaan vandoor gaan en ten tweede omdat overrijpe bananen niet echt heel lekker zijn om zo uit het vuistje te eten.

In een bananenbrood met cranberries echter is het een absolute winnaar.

Bananenbrood met cranberries

Hoe rijper hoe beter

Sterker nog: hoe rijper de bananen des te lekkerder deze cake wordt. Ik combineerde het dit keer met cranberries en met pecannoten voor een lekkere crunch.

Wil je dit bananenbrood met cranberries gaan maken dan is het zeker niet ingewikkeld. Je begint met het kloppen van de suiker en de boter tot een lekker romige massa. Handig dus als je boter al op kamertemperatuur is. In geval van nood kun je de boter ook wel smelten, al is dat eigenlijk niet de beste manier.

Ik heb het wel gedaan in sommige gevallen aangezien het alternatief – keiharde boter – helemaal niet werkt.

Bananenbrood met cranberries

Prak de bananen

Maar ideaal is het niet, dus zorg dat je boter op kamertemperatuur is als je gaat beginnen. Is je boter en suikermengsel lekker romig, voeg er dan een voor een de eieren aan toe en klop deze even door.

Prak de bananen vervolgens met een vork. Je kunt dit trouwens ook met een staafmixer of in een blender of keukenmachine doen als je dat makkelijker vindt om de bananen glad te krijgen. Maar dat hoeft dus niet.

Voeg vervolgens die bananen inclusief bloem en bakpoeder toe aan het geheel en klop even door.

Als laatste voeg je er de extra’s aan toe zoals de cranberries, pompoenpitten, sinaasappelrasp en de pecannoten. Roer het even goed om met een lepel zodat het goed verdeeld is door het deeg.

Bakken en afkoelen bananenbrood met cranberries

Bak het vervolgens in de oven voor ongeveer 30-40 minuten. Check het tussentijds even als je twijfelt. En wel belangrijk; zorg dat je de cake goed laat afkoelen voor je hem aansnijdt. Ik deed dat niet toen ik even snel de foto wilde maken en dan is de cake nog wel een beetje te zacht.

Maakt voor de smaak van dit bananenbrood met cranberries echt niet uit, maar als je er fatsoenlijke plakjes van wilt kunnen snijden is even geduld het beste advies!

Ben je op zoek naar een glutenvrij bananenbrood?

Bananenbrood met cranberries

Bananenbrood met cranberries en pecannoten

Nog geen review
GangCake
KeukenAmerikaans

Een heerlijke manier om je overrijpe bananen op te maken!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 40 minuten
totaal 55 minuten

12 personen

Ingrediënten

  • 180 gr bloem
  • 140 gr boter op kamertemperatuur
  • 80 gr suiker
  • 2 eieren
  • 1 tl bakpoeder
  • 3 overrijpe bananen
  • 30 gr pompoenpitten
  • 50 gr cranberries gedroogd
  • 65 gr pecannoten
  • 1 sinaasappel rasp

  • Verwarm de oven voor op 180 C. Bereid een cakeblik voor door er een stuk bakpapier in te leggen. Zet opzij.
  • Klop de suiker en de boter samen tot een romig geheel en voeg een voor een de eieren toe.
  • Prak de bananen in een kom apart tot een puree.
  • Voeg bloem, bakpoeder en de banaan toe en meng dit goed.
  • Voeg de pompoenpitten, cranberries, sinaasappelrasp en de pecannoten toe en schep het om tot het gemengd is.
  • Giet over in het bakblik en schuif in de oven. Bak voor ongeveer 30-40 minuten of tot het gaar is. Dit check je door met een houten prikker in het midden van de cake te prikken. Als deze er droog uitkomt is de cake gaar.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 233kcal | Koolhydraten: 21g | Eiwit: 4g | Vet: 15g | Verzadigd vet: 7g | Cholesterol: 52mg | Natrium: 95mg | Kalium: 134mg | Vezels: 2g | Suiker: 8g | Vitamine A: 356IU | Vitamine C: 6mg | Calcium: 37mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.