Simone's Kitchen

Bananenbrood met cranberries en pecannoten

Bananenbrood met cranberries

Bananenbrood met cranberries en pecannoten

Hoe vaak komt het voor dat jij teveel bananen in huis hebt? Of misschien niet eens zozeer dat je teveel bananen hebt, maar dat de bananen te snel rijp worden en je ze moet gebruiken.

Ten eerste om te voorkomen dat de fruitvliegjes er met de banaan vandoor gaan en ten tweede omdat overrijpe bananen niet echt heel lekker zijn om zo uit het vuistje te eten.

In een bananenbrood met cranberries echter is het een absolute winnaar.

Bananenbrood met cranberries

Hoe rijper hoe beter

Sterker nog: hoe rijper de bananen des te lekkerder deze cake wordt. Ik combineerde het dit keer met cranberries en met pecannoten voor een lekkere crunch.

Wil je dit bananenbrood met cranberries gaan maken dan is het zeker niet ingewikkeld. Je begint met het kloppen van de suiker en de boter tot een lekker romige massa. Handig dus als je boter al op kamertemperatuur is. In geval van nood kun je de boter ook wel smelten, al is dat eigenlijk niet de beste manier.

Ik heb het wel gedaan in sommige gevallen aangezien het alternatief – keiharde boter – helemaal niet werkt.

Bananenbrood met cranberries

Prak de bananen

Maar ideaal is het niet, dus zorg dat je boter op kamertemperatuur is als je gaat beginnen. Is je boter en suikermengsel lekker romig, voeg er dan een voor een de eieren aan toe en klop deze even door.

Prak de bananen vervolgens met een vork. Je kunt dit trouwens ook met een staafmixer of in een blender of keukenmachine doen als je dat makkelijker vindt om de bananen glad te krijgen. Maar dat hoeft dus niet.

Voeg vervolgens die bananen inclusief bloem en bakpoeder toe aan het geheel en klop even door.

Als laatste voeg je er de extra’s aan toe zoals de cranberries, pompoenpitten, sinaasappelrasp en de pecannoten. Roer het even goed om met een lepel zodat het goed verdeeld is door het deeg.

Bakken en afkoelen bananenbrood met cranberries

Bak het vervolgens in de oven voor ongeveer 30-40 minuten. Check het tussentijds even als je twijfelt. En wel belangrijk; zorg dat je de cake goed laat afkoelen voor je hem aansnijdt. Ik deed dat niet toen ik even snel de foto wilde maken en dan is de cake nog wel een beetje te zacht.

Maakt voor de smaak van dit bananenbrood met cranberries echt niet uit, maar als je er fatsoenlijke plakjes van wilt kunnen snijden is even geduld het beste advies!

Ben je op zoek naar een glutenvrij bananenbrood?

Bananenbrood met cranberries
Print recept Pin recept
No ratings yet

Bananenbrood met cranberries en pecannoten

Een heerlijke manier om je overrijpe bananen op te maken!
Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 40 min
Totale tijd: 55 min
Porties: 12 personen

Ingrediënten

  • 180 gr bloem
  • 140 gr boter op kamertemperatuur
  • 80 gr suiker
  • 2 eieren
  • 1 tl bakpoeder
  • 3 overrijpe bananen
  • 30 gr pompoenpitten
  • 50 gr cranberries gedroogd
  • 65 gr pecannoten
  • 1 sinaasappel rasp

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 C. Bereid een cakeblik voor door er een stuk bakpapier in te leggen. Zet opzij.
  • Klop de suiker en de boter samen tot een romig geheel en voeg een voor een de eieren toe.
  • Prak de bananen in een kom apart tot een puree.
  • Voeg bloem, bakpoeder en de banaan toe en meng dit goed.
  • Voeg de pompoenpitten, cranberries, sinaasappelrasp en de pecannoten toe en schep het om tot het gemengd is.
  • Giet over in het bakblik en schuif in de oven. Bak voor ongeveer 30-40 minuten of tot het gaar is. Dit check je door met een houten prikker in het midden van de cake te prikken. Als deze er droog uitkomt is de cake gaar.
Gang: Cake
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: bananen, bananenbrood, cake

Voedingswaarde

Calorieën: 233kcal, Koolhydraten: 21g, Eiwit: 4g, Vet: 15g, Verzadigd vet: 7g, Cholesterol: 52mg, Natrium: 95mg, Kalium: 134mg, Vezels: 2g, Suiker: 8g, Vitamine A: 356IU, Vitamine C: 6mg, Calcium: 37mg, Ijzer: 1mg

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

10 comments

  1. Haha hier moest ik toch wel hard om lachen. Bij ons in huis klinkt ook te pas en te onpas BANANA geroepen. De tweede minions film is de eerste eerste die ik in de bioscoop heb gezien met mijn zoontje van vier. Dat terzijde, dit klinkt wederom heerlijk. Ben nog nooit bananencake met cranberry en sinaasappelrasp gemaakt maar ben erg benieuwd! 

  2. Fruitvliegjes bestrijden door een bakje azijn met een drupje afwismiddel erin op het aanrecht. Ze vallen er met bosjes voor (en in!)

    werkt bij ons echt!

  3. mmmmm bananenBrood heerlijk! Nu de tip! Neem 1 van die rijpe bananen, snijd een paar stukjes en die leg je in een bakje of glas. Trek er strak plastic folie overheen en prik er een paar gaatjes in, zo klein dat de vliegjes erdoor kunnen, maar niet meer uit. En daar heb je je vliegenval!  Heb ooit bij een tuincentrum wat gekocht maar ook dat helpt niet. Ik geloof dat er verder niet echt iets tegen te doen is. Fruit goed wassen voordat je het gaat eten, want ze leggen heel veel eitjes…..

    • O haha, ik had niet goed gelezen dus heel enthousiast een bakje azijn met folie eroverheen neergezet maar daar waren ze niet van onder de indruk. Banaan….! Ga ik doen. Ik had eerst een bakje azijn neergezet met wasmiddel drupje (tip ergens hierboven) maar daar leken er alleen maar meer van te komen dus dat was niet het goede effect… Ik ga banaan in een bakje doen!

  4. Toevallig heb ik vandaag ook een bananenbrood gebakken ivm overrijpe bananen op de fruitschaal. Bij ons geen enkel vliegje te bekennen… Vreemd.
    Die van jou ziet er meer uit als een cake: luchtig en fris. Ik ga hem ook een keer maken.
    Groet Judith

  5. Net gebakken (pecan vervangen door hazelnoot, want had geen pecannoten in huis). Echt superlekker! Bedankt voor het recept, Simone!
    Groet, 
    Kitty

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.