Probeer ook dit heerlijke glutenvrije bananenbrood

Glutenvrij bananenbrood

Van bananenbrood kun je nooit genoeg variaties hebben vind ik.. Haha… Ik heb net even gekeken hoeveel soorten ik wel niet op de site heb en ja, het zijn er flink wat. Zo is deze bananencake met courgette mijn favoriet denk ik, alhoewel deze bananencake met cacaonibs naar een recept van Hemsley en Hemsley ook heel erg lekker!

O en de allerlekkerste (maar dan wel mét gluten is deze bananencake van Miljuschka.

Glutenvrije bananenbrood

Bananenbrood met pompoen

In dit bananenbrood gebruikte ik een pompoenpuree. Als je die uit blik kunt vinden is het ideaal, want dan kost het je geen extra tijd. Maar kun je dat niet vinden of is het niet het pompoenseizoen (alhoewel je die tegenwoordig het hele jaar kunt vinden eigenlijk) dan kun je ofwel zelf pompoenpuree maken of je kunt hiervoor in de plaats zoete aardappelpuree gebruiken.

Zoete aardappel

In het geval van de zoete aardappel, kook je deze gaar en je gebruikt een stamper of een mixer om het glad te krijgen. Dat gaat overigens makkelijker met een mixer. Qua smaak maakt het niet heel erg veel verschil uit eigenlijk. Beiden hebben een vergelijkbare smaak in dit glutenvrij bananenbrood.

bananenbrood met zoete aardappel

Ondertussen heb ik weer een druk weekje voor de boeg. Zo eentje met een grote variatie aan shoot; te beginnen met een kaasshoot vandaag, dan woensdag is het de beurt aan BBQ en herfst recepten. Donderdag waarschijnlijk ook nog, dan vrijdag kokosballen en zaterdag Halloween. Never a dull moment zeg maar.

Voor dat soort drukke dagen/weken is dit glutenvrije bananenbrood ideaal om in de vriezer te hebben liggen. Ik maak meestal een cake en snij hem dan in plakken. Ik vries deze vervolgens per twee in zodat ik altijd een snel on the go ontbijt in de buurt heb.

Wil jij dit glutenvrije bananenbrood ook maken? Check dan hieronder voor het recept en maak ook meteen een voorraadje aan.

Glutenvrij bananenbrood

Bananenbrood met zoete aardappel of pompoen

5 van 1 stem
GangKoek
Keukenpaleo

Dit bananenbrood is lekker met zowel zoete aardappelpuree of pompoenpuree. Afhankelijk van het seizoen en wat je nog hebt liggen kun je daar makkelijk mee variëren.
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 1 uur 30 minuten
totaal 1 uur 30 minuten

16 plakken

Materiaal

  • 1 cakeblik van 25 cm.

Ingrediënten

  • 440 gr Pompoen- of zoete aardappelpuree
  • 160 gr rijpe banaan ongeveer 2 stuks
  • 1 extra banaan voor de topping
  • 150 gr kokosolie gesmolten
  • 90 ml ahornsiroop
  • 80 gr kokosyoghurt
  • 150 gr amandelmeel
  • 90 gr kokosmeel
  • 10 gr vlozaad psylliumvezel, verkrijgbaar bij bv Holland & Barret
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • 2 eieren
  • 1 tl kaneel
  • ½ tl gember
  • ½ tl kardemom
  • 1 el cacao

  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Meng alle ingrediënten in een grote kom door elkaar, behalve de extra banaan. Het is een vrij stevig beslag. Bekleed je cakevorm met bakpapier en doe het beslag in de vorm. Druk het goed aan met de bolle kant van een lepel.
  • Snij de extra banaan in de lengte doormidden en druk deze aan de bovenkant in het beslag.
  • Zet in de voorverwarmde oven en bak voor ongeveer 1 uur en 10 minuten of tot de cake gaar is.
  • Laat de cake even afkoelen voor je hem uit de vorm haalt en laat hem volledig afkoelen voor je het gaat aansnijden

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 211kcal | Koolhydraten: 16g | Eiwit: 4g | Vet: 16g | Verzadigd vet: 10g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 1g | Transvet: 1g | Cholesterol: 20mg | Natrium: 101mg | Kalium: 177mg | Vezels: 5g | Suiker: 7g | Vitamine A: 4321IU | Vitamine C: 3mg | Calcium: 57mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.