Glutenvrije bananencake van Hemsley + Hemsley
Deze overheerlijke glutenvrije bananencake komt uit het boek van de zussen Hemsley + Hemsley en is eenvoudig om te maken en super lekker. In de cake gaan extra veel lekkere ingrediënten waaronder cacao nibs.
Glutenvrije bananencake met cacao nibs en amandelschaafsel
Bananencake is denk ik wel met stip mijn favoriete manier om overrijpe bananen op te maken. Het betekent ook vaak dat je geen extra zoetstoffen meer hoeft toe te voegen, want de bananen zijn – mits goed rijp – al zoet genoeg van zichzelf. Ook in dit recept voor een glutenvrije bananencake heb ik geen extra suiker toegevoegd. De cake is gemaakt met de banaan en een lepeltje extra vanille. In het oorspronkelijke recept van Hemsley + Hemsley (uit het boek De kunst om goed te eten) stond dat er lijnzaadmeel in moest. Nu heb ik altijd wel lijnzaad in huis maar met de vijzel lukte dat niet om er meel van te maken. Ik had echter nog wel een grote pot met vlozaad (psylliumvezels) en dat heb ik in plaats van het lijnzaad gebruikt.
Dat werkte ook prima en ik denk voor het eindresultaat heeft het geen effect gehad.
Amandelmeel
De smaak van amandel in deze cake is heerlijk, dankzij het amandelmeel. En natuurlijk de amandelen die over de bovenkant zijn gestrooid. Lekker. Ik probeer zelf ook om minder gluten en minder suiker te eten dus baksels zoals dit zijn dan ideaal. Mijn favoriet blijft wel nog steeds deze variant van de glutenvrije bananencake met courgette. Door de courgette blijft de cake net even wat sappiger. Kan ook komen doordat ik de lijnzaad heb vervangen door vlozaad. Ik ga mijn courgette cake binnenkort een keer maken met amandelmeel in plaats van kokos.
Glutenvrije bananencake met cacaonibs en amandel
Benodigdheden
Ingrediënten
- 300 gr bananen dit zijn ongeveer 3 bananen
- 30 gr boter of kokosolie, gesmolten
- 1 tl kaneel
- 2 tl vanille extract
- 3 eieren groot
- 3 el cacao nibs
- 1/2 tl baking soda
- 1 el citroensap
- 220 gr amandelmeel
- 30 gr vlozaad
- 1 el lijnzaad heel
- amandelschaafsel om te bestrooien
- snufje zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170˚C en bekleed een bakblik met bakpapier.
- Prak de bananen in een ruime kom en voeg hier de boter, vanille, kaneel, eieren, baking soda, citroensap, cacao nibs en een snufje zout aan toe. Klop alles met een garde even door elkaar.
- Meng de gemalen amandelen met het vlozaad en het lijnzaad en voeg dit toe.
- Giet het beslag (nou ja gieten was er niet echt bij mij. Behoorlijk stevig beslag) in de cakevorm en bestrooi met het amandelschaafsel.
- Zet in de oven en bak voor ongeveer 50-60 minuten of tot goudbruin en gaar.
- Je kunt dit brood goed in de vriezer bewaren in plakjes en zo steeds eentje eruit halen als je het nodig hebt. Serveer met wat lichtgezouten boter.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Pingback: De bananasplit maar dan de gezonde(re) versie | Simone's Kitchen
Net gebakken en superrrrrr lekker! Gelijk twee plakjes op en moest me echt inhouden om niet nog meer te pakken. Wordt zeker nog een keer gemaakt. Bedankt voor het recept!
Haha. Ja lekker is ie hè!
Mmm, mooie foto; ziet er echt heerlijk uit!
Dankjewel Marlotte! En is ook heerlijk!