Glutenvrije bananencake van Hemsley + Hemsley

Glutenvrije bananencake | simoneskitchen.nl

Glutenvrije bananencake met cacao nibs en amandelschaafsel

Bananencake is denk ik wel met stip mijn favoriete manier om overrijpe bananen op te maken. Het betekent ook vaak dat je geen extra zoetstoffen meer hoeft toe te voegen, want de bananen zijn – mits goed rijp – al zoet genoeg van zichzelf. Ook in dit recept voor een glutenvrije bananencake heb ik geen extra suiker toegevoegd. De cake is gemaakt met de banaan en een lepeltje extra vanille. In het oorspronkelijke recept van Hemsley + Hemsley (uit het boek De kunst om goed te eten) stond dat er lijnzaadmeel in moest. Nu heb ik altijd wel lijnzaad in huis maar met de vijzel lukte dat niet om er meel van te maken. Ik had echter nog wel een grote pot met vlozaad (psylliumvezels) en dat heb ik in plaats van het lijnzaad gebruikt.

Glutenvrije bananencake | simoneskitchen.nl

Amandelmeel

De smaak van amandel in deze cake is heerlijk, dankzij het amandelmeel. En natuurlijk de amandelen die over de bovenkant zijn gestrooid. Lekker. Ik probeer zelf ook om minder gluten en minder suiker te eten dus baksels zoals dit zijn dan ideaal. Mijn favoriet blijft wel nog steeds deze variant van de glutenvrije bananencake met courgette. Door de courgette blijft de cake net even wat sappiger. Kan ook komen doordat ik de lijnzaad heb vervangen door vlozaad. Ik ga mijn courgette cake binnenkort een keer maken met amandelmeel in plaats van kokos.

Glutenvrije bananencake met cacao nibs | simoneskitchen.nl

Glutenvrije bananencake met cacaonibs en amandel

Ingredienten:

  • 300 gr rijpe bananen (dit zijn ongeveer 3 bananen)
  • 30 gr boter of kokosolie, gesmolten
  • 1 tl kaneel
  • 2 tl vanille extract
  • 3 grote eieren
  • 3 el cacao nibs
  • 1/2 tl baking soda
  • 1 el citroensap
  • 220 gr amandelmeel
  • 30 gr vlozaad
  • 1 el heel lijnzaad
  • amandelschaafsel, om te bestrooien
  • snufje zout

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 170˚C en bekleed een bakblik met bakpapier.
  2. Prak de bananen in een ruime kom en voeg hier de boter, vanille, kaneel, eieren, baking soda, citroensap, cacao nibs en een snufje zout aan toe. Klop alles met een garde even door elkaar.
  3. Meng de gemalen amandelen met het vlozaad en het lijnzaad en voeg dit toe.
  4. Giet het beslag (nou ja gieten was er niet echt bij mij. Behoorlijk stevig beslag) in de cakevorm en bestrooi met het amandelschaafsel.
  5. Zet in de oven en bak voor ongeveer 50-60 minuten of tot goudbruin en gaar.
  6. Je kunt dit brood goed in de vriezer bewaren in plakjes en zo steeds eentje eruit halen als je het nodig hebt. Serveer met wat lichtgezouten boter.

Wil jij graag gezond koken zonder onnodige toevoegingen?

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je - behalve de regelmatige nieuwsbrief - gratis alle 12 recepten en foto's uit het eerste hoofdstuk (Slow) van mijn boek Heerlijke Chaos!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit
Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Kattengek | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur Houdt van gezond eten en probeert dat consequent vol te houden. Dat lukt soms wel, soms niet. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

4 comments

  1. Mmm, mooie foto; ziet er echt heerlijk uit!

  2. Net gebakken en superrrrrr lekker! Gelijk twee plakjes op en moest me echt inhouden om niet nog meer te pakken. Wordt zeker nog een keer gemaakt. Bedankt voor het recept!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *