Simone's Kitchen

Glutenvrije madeleines met citroen en olijfolie

paleo madeleines

Glutenvrije madeleines

Soms heb je dat een foto er beter uit ziet dan het gerecht als je er zo naar kijkt. En soms heb je dat het gerecht beter was dan de foto. Deze glutenvrije madeleines vallen in die laatste categorie. Niet mijn beste foto, maar jongens deze madeleines zijn heel erg lekker! Dat moet je dan maar gewoon geloven.

Wat vaak gebeurd met glutenvrij bakken, zeker met koekjes, is dat het wat eerder droog wordt. De kunst is dus om iets te bakken wat wel lekker blijft en nou, dat is zeker gelukt met deze.

Sterker nog; als je het niet aan iemand vertelt raden ze nooit dat deze madeleines glutenvrij zijn.

Madeleinevorm

glutenvrije madeleines

Ik bakte deze glutenvrije madeleines in een speciale madeleinevorm. Die moet je maar net in huis hebben natuurlijk, maar dat werkt echt wel het beste met deze koekjes. Je zou het kunnen proberen met cupcake vormpjes misschien en dan niet te vol doen, maar geen idee hoe dat uit gaat vallen.

Er gaat best veel olie in deze madeleines. Zowel kokosolie als olijfolie. Dat is misschien een van de redenen dat ze zo lekker blijven. En ook de citroen helpt daaraan mee. Althans als je van citroen houdt. Laat ik daar nou gewoon dol op zijn. Je kunt dat ook vervangen voor limoen overigens. Dat maakt wel wat uit maar is allebei lekker.

paleo madeleines
Print recept Pin recept
5 van 1 stem

Madeleines met citroen en olijfolie

Deze heerlijke madeleines zijn gluten- en lactosevrij
Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 15 min
Totale tijd: 30 min
Porties: 24 madeleines

Benodigdheden

  • madeleine bakplaat

Ingrediënten

  • 80 gr kokosolie gesmolten
  • 200 gr kokosbloesemsuiker
  • Zest van 3 citroenen
  • 3 eieren
  • 105 gr kokosmeel
  • 45 gr amandelmeel
  • 35 gr tapioca
  • 1 el chiazaad
  • 1 tl bakpoeder
  • ½ tl zout
  • 60 ml amandelmelk
  • 125 ml olijfolie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180˚C
  • Doe de suiker en de citroenrasp in een kom van een mixer. Voeg hier een voor een de eieren aan toe en klop deze op hoge snelheid luchtig.
  • In een andere kom meng je de kokosmeel, amandelmeel, tapioca en het chiazaad. Voeg hier ook het bakpoeder en het zout aan toe.
  • Zet de mixer laag en voeg de droge bestanddelen toe.
  • Vervolgens meng je het met de amandelmelk, gesmolten kokosolie en de olijfolie.
  • Verdeel het beslag over een madeleinevorm die goed is ingevet.
  • Zet in de oven voor 15 minuten.
  • Let op: als je het in twee gedeeltes bakt dan zul je merken dat het beslag indikt waardoor je de tweede batch niet zo mooi glad krijgt. De smaak blijft hetzelfde. Maar wil je wel mooie gladde madeleines voeg dan een heel klein beetje vocht toe. Net genoeg om het beslag weer soepel te maken.
Gang: Koek
Keuken: paleo
Trefwoord: amandelmeel

Voedingswaarde

Calorieën: 147kcal, Koolhydraten: 12g, Eiwit: 2g, Vet: 11g, Verzadigd vet: 4g, Transvet: 1g, Cholesterol: 20mg, Natrium: 86mg, Kalium: 32mg, Vezels: 2g, Suiker: 6g, Vitamine A: 30IU, Vitamine C: 1mg, Calcium: 24mg, Ijzer: 1mg

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.