Glutenvrije madeleines met citroen en olijfolie
Glutenvrije madeleines
Soms heb je dat een foto er beter uit ziet dan het gerecht als je er zo naar kijkt. En soms heb je dat het gerecht beter was dan de foto. Deze glutenvrije madeleines vallen in die laatste categorie. Niet mijn beste foto, maar jongens deze madeleines zijn heel erg lekker! Dat moet je dan maar gewoon geloven.
Wat vaak gebeurd met glutenvrij bakken, zeker met koekjes, is dat het wat eerder droog wordt. De kunst is dus om iets te bakken wat wel lekker blijft en nou, dat is zeker gelukt met deze.
Sterker nog; als je het niet aan iemand vertelt raden ze nooit dat deze madeleines glutenvrij zijn.
Madeleinevorm
Ik bakte deze glutenvrije madeleines in een speciale madeleinevorm. Die moet je maar net in huis hebben natuurlijk, maar dat werkt echt wel het beste met deze koekjes. Je zou het kunnen proberen met cupcake vormpjes misschien en dan niet te vol doen, maar geen idee hoe dat uit gaat vallen.
Er gaat best veel olie in deze madeleines. Zowel kokosolie als olijfolie. Dat is misschien een van de redenen dat ze zo lekker blijven. En ook de citroen helpt daaraan mee. Althans als je van citroen houdt. Laat ik daar nou gewoon dol op zijn. Je kunt dat ook vervangen voor limoen overigens. Dat maakt wel wat uit maar is allebei lekker.
Madeleines met citroen en olijfolie
Benodigdheden
Ingrediënten
- 80 gr kokosolie gesmolten
- 200 gr kokosbloesemsuiker
- Zest van 3 citroenen
- 3 eieren
- 105 gr kokosmeel
- 45 gr amandelmeel
- 35 gr tapioca
- 1 el chiazaad
- 1 tl bakpoeder
- ½ tl zout
- 60 ml amandelmelk
- 125 ml olijfolie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚C
- Doe de suiker en de citroenrasp in een kom van een mixer. Voeg hier een voor een de eieren aan toe en klop deze op hoge snelheid luchtig.
- Zet de mixer laag en voeg de droge bestanddelen toe.
- Vervolgens meng je het met de amandelmelk, gesmolten kokosolie en de olijfolie.
- Verdeel het beslag over een madeleinevorm die goed is ingevet.
- Zet in de oven voor 15 minuten.
- Let op: als je het in twee gedeeltes bakt dan zul je merken dat het beslag indikt waardoor je de tweede batch niet zo mooi glad krijgt. De smaak blijft hetzelfde. Maar wil je wel mooie gladde madeleines voeg dan een heel klein beetje vocht toe. Net genoeg om het beslag weer soepel te maken.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.