Deze glutenvrije madeleines maak je met citroen, olijfolie en amandelmeel. Ze zijn verrassend licht en luchtig en doen zeker niet onder voor de oorspronkelijke variant.

Je krijgt vrienden over de vloer, maar o paniek, een van de twee eet glutenvrij. Je had bedacht dat je voor bij de koffie heerlijke madeleines wilde maken. Dus wat nu? Deze glutenvrije madeleines zijn dé oplossing hiervoor want ze zijn zacht, licht en luchtig en misschien zelfs nog wel lekkerder dan ‘gewone’ madeleines.

paleo madeleines

Glutenvrije madeleines

Soms heb je dat een foto er beter uit ziet dan het gerecht als je er zo naar kijkt. En soms heb je dat het gerecht beter was dan de foto. Deze glutenvrije madeleines vallen in die laatste categorie. Niet mijn beste foto, maar jongens deze glutenvrije madeleines zijn heel erg lekker! Dat moet je dan maar gewoon geloven.

Wat vaak gebeurd met glutenvrij bakken, zeker met koekjes, is dat het wat eerder droog wordt. De kunst is dus om iets te bakken wat wel lekker blijft en nou, dat is zeker gelukt met deze.

Sterker nog; als je het niet aan iemand vertelt raden ze nooit dat deze madeleines glutenvrij zijn.

Madeleinevorm

glutenvrije madeleines

Ik bakte deze glutenvrije madeleines in een speciale madeleinevorm. Die moet je maar net in huis hebben natuurlijk, maar dat werkt echt wel het beste met deze koekjes. Je zou het kunnen proberen met cupcake vormpjes misschien en dan niet te vol doen, maar geen idee hoe dat uit gaat vallen.

Er gaat best veel olie in deze madeleines. Zowel kokosolie als olijfolie. Dat is misschien een van de redenen dat ze zo lekker blijven. En ook de citroen helpt daaraan mee. Althans als je van citroen houdt. Laat ik daar nou gewoon dol op zijn. Je kunt dat ook vervangen voor limoen overigens. Dat maakt wel wat uit maar is allebei lekker.

Aandachtspuntjes om de madeleines te maken

Om de madeleines te maken heb je uiteraard een madeleinevorm nodig. Die is specifiek voor deze franse koekjes. Zonder heb je eenvoudigweg geen madeleines.

Dan is het belangrijk om de vorm goed in te vetten. Ik gebruik hiervoor of boter of een kant- en klare bakspray. Het beslag dikt aardig wat in en waarschijnlijk moet je het in twee keer bakken. Dit is afhankelijk van het formaat van je madeleine vorm, maar in mijn geval moest ik het in twee keer bakken. Door het kokosmeel en de tapioca wordt het beslag steviger. De tweede batch koekjes kun je dus zo bakken of je kunt het beslag even wat dunner maken door wat extra kokosmelk of amandelmelk (of water) toe te voegen. Net genoeg om het weer dunner te maken.

Kan ik de olijfolie vervangen?

Ja je kunt de olijfolie en de kokosolie vervangen voor boter als je dat liever hebt. In dat geval gebruik je dus 200 gr roomboter (zonder zout) om de glutenvrije madeleines te maken.

Waarmee kan ik het amandelmeel vervangen?

Je kunt het amandelmeel vervangen door bijvoorbeeld chufa of cassavemeel. De smaak wordt dan wel anders, maar je kunt het 1-op-1 vervangen.

paleo madeleines

Glutenvrije madeleines met citroen

5 van 2 stemmen
GangKoek
Keukenpaleo

Deze heerlijke madeleines zijn gluten- en lactosevrij
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 15 minuten
totaal 30 minuten

24 madeleines

Materiaal

Ingrediënten


  • Verwarm de oven voor op 180˚C
  • Doe de suiker en de citroenrasp in een kom van een mixer. Voeg hier een voor een de eieren aan toe en klop deze op hoge snelheid luchtig.
  • In een andere kom meng je de kokosmeel, amandelmeel, tapioca en het chiazaad. Voeg hier ook het bakpoeder en het zout aan toe.
  • Zet de mixer laag en voeg de droge bestanddelen toe.
  • Vervolgens meng je het met de amandelmelk, gesmolten kokosolie en de olijfolie.
  • Verdeel het beslag over een madeleinevorm die goed is ingevet.
  • Zet in de oven voor 15 minuten.
  • Let op: als je het in twee gedeeltes bakt dan zul je merken dat het beslag indikt waardoor je de tweede batch niet zo mooi glad krijgt. De smaak blijft hetzelfde. Maar wil je wel mooie gladde madeleines voeg dan een heel klein beetje vocht toe. Net genoeg om het beslag weer soepel te maken.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 147kcal | Koolhydraten: 12g | Eiwit: 2g | Vet: 11g | Verzadigd vet: 4g | Transvet: 1g | Cholesterol: 20mg | Natrium: 86mg | Kalium: 32mg | Vezels: 2g | Suiker: 6g | Vitamine A: 30IU | Vitamine C: 1mg | Calcium: 24mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.