Dit mooie Franse cakeje – de madeleine – kun je heel makkelijk thuis zelf maken. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een speciale madeleine bakvorm.

zelf madeleines maken

Zelf madeleines maken

De allereerste keer dat ik de elegante madeleines tegenkwam was op een buitenlands blog. Ze zagen er geweldig mooi uit en het leek me een goed idee om dit ook eens zelf te maken. Na enig speurwerk kwam ik erachter dat de herkomst van de madeleine een beetje vaag is. Met andere woorden; er zijn meerdere verhalen die de ronde doen over waar dit Franse koekje nou eigenlijk zijn oorsprong vindt.

Zo is er een verhaal dat verteld dat de allereerste madeleines werden gemaakt door Madeleine Palmier voor een Poolse koning. Weer een ander verhaal verteld dat Madeleine een dienstmeisje was en dit koekje/cakeje bakte voor een kardinaal. Ze gebruikte hiervoor een st jakobsschelp. Waardoor die hele specifieke vorm van het koekje geboren was.

Madeleines maken

Madeleine bakvorm

Wat de oorsprong van dit koekje wat lijkt op een cakeje ook is, het feit is dat het absoluut de moeite waard is om te maken. Door de vorm krijg je het mooie schelprandje wat je hier ook goed op de foto’s kunt zien. En doordat het relatief kleine cakejes zijn krijgen de madeleines ook een heerlijk knapperig randje.

Basisrecept voor madeleines

Het leek me handig om eerst te beginnen met het basisrecept voor het maken van madeleines en ik had al snel begrepen via facebook dat het essentieel is om in ieder geval gebrande boter te gebruiken in het recept. Nu heb ik ze ook wel gemaakt met gewoon gesmolten boter en dan gaat ook prima. Heb je dus geen zin om de tijd te besteden aan het branden van de boter, zeven en dan weer afkoelen? Dan kun je ook gerust dit recept maken met alleen gesmolten boter.

Het eindresultaat was erg lekker. Je kunt ze wel het beste opeten op de dag dat je ze gemaakt hebt. Dan zijn ze het allerlekkerste maar natuurlijk kun je ze ook bewaren. Doe ze dan in een luchtdichte trommel en zorg dat ze goed zijn afgekoeld.

Ik maakte recentelijk ook glutenvrije madeleines voor als je liever geen gluten eet. En die waren ook onwaarschijnlijk lekker!

Recept voor madeleines
zelf madeleines maken

Madeleines zelf maken

4.86 van 7 stemmen
GangKoek
KeukenFrans

Probeer eens zelf madeleines te maken met dit makkelijke basisrecept
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 20 minuten
bereiding 15 minuten
totaal 35 minuten

25 koekjes

Materiaal

Ingrediënten

  • 170 gr ongezouten boter
  • 2 el boter kamertemperatuur, voor invetten van de pan
  • 90 gr bloem
  • 4 grote eieren
  • 1/8 tl zout
  • 130 gr suiker
  • schil van een grote citroen
  • Zaadjes van 1 vanillestokje of 1 tl vanille extract
  • poedersuiker
  • een beetje bloem om de vorm mee te bestrooien

  • Verwarm de oven voor op 175C.
  • Smelt de boter in een kleine steelpan op halfhoog vuur totdat het bruin wordt en een beetje een notige geur afgeeft. Let er wel op dat het niet verbrand want dat wil je natuurlijk niet! Zodra het bruin is, zeef je de boter met een stuk keukenpapier in een zeef boven een kom. De opgevangen boter heeft geen vaste deeltjes meer en is helder. Laat de boter afkoelen tot kamertemperatuur. Door de boter eerst te doen geef je die de kans om af te koelen voor verdere bereiding.
  • Terwijl de boter afkoelt, gebruik je de andere twee eetlepels boter om de madeleinevorm goed in te vetten. Zorg dat je goed tussen alle richeltjes komt anders wordt het lastig om de cakejes straks uit de vorm te krijgen. Strooi er wat bloem overheen en klop het teveel aan bloem eraf door de pan om te keren. Mijn madeleines kwamen erg makkelijk uit de pan.
  • Doe de eieren met het zout in een kom van een mixer met een klopper. Mix op hoge snelheid tot het mengsel dik is en ongeveer twee tot drie keer zoveel als toen je begon met kloppen. Ongeveer 3 minuten. Ga door met kloppen op hoge snelheid terwijl je de suiker langzaam toevoegt in een constante stroom. Klop voor nog eens twee minuten tot het mengsel dik en vloeibaar is. Gebruik een spatel om de citroenrasp en de vanille zaadjes toe te voegen. Ga niet te lang door. Als het gemengd is, is het goed.
  • Strooi de bloem bovenop het eimengsel en vouw het erdoorheen met de spatel. Vervolgens vouw je het botermengsel er ook door. Roer weer alleen tot alles goed gemengd is. Als de boter op dit moment te heet is zal het ei gaan stollen en dat wil je liever niet!
  • Lepel het deeg in de madeleine vorm. Vul elk vormpje voor ongeveer 2/3, 3/4. Het deeg wordt vrij snel dikker. Omdat niet alles in een keer gebakken kan worden (tenzij je meerdere madeleine vormen hebt) zal je merken dat de tweede batch madeleines aanmerkelijk dikker is. Het recept maakt ongeveer 25 madeleines.
  • Bak de madeleines voor ongeveer 15 minuten, afhankelijk van je oven. Check ze van tijd tot tijd. Als de randen goudbruin worden kun je ze uit de oven halen.  Haal ze onmiddelijk uit de vorm en laat ze afkoelen op een cake rek. Bestrooi met poedersuiker en eet ze lekker op!!

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 100kcal | Koolhydraten: 8g | Eiwit: 1g | Vet: 7g | Verzadigd vet: 4g | Cholesterol: 43mg | Natrium: 78mg | Kalium: 15mg | Vezels: 1g | Suiker: 5g | Vitamine A: 236IU | Calcium: 6mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.