Simone's Kitchen

Madeleines

Madeleines | simoneskitchen.nl

Soms – nou ja best vaak eigenlijk – heb ik van die momenten dat ik iets zie op het internet wat ik opsla in die grote grijze massa daarbovenin mijn hoofd met het doel om er ooit nog eens iets mee te doen. En de eerste keer dat ik madeleines zag langskomen op een van de vele blogs die ik volg wist ik dat ik die ooit een keer zelf wilde maken… Vraag me nou niet waarom precies want nou ja, ze zien er leuk uit maar om nou te zeggen dat ze schokkend apart zijn; dat nou ook weer niet! En natuurlijk kun je madeleines wel maken in een andere vorm als de typische schelp vormen, maar dan zou het geen echte madeleine zijn toch? Dus voor ik deze kleine cakejes (koekjes?) kon gaan maken moest ik de juiste bakvorm hebben…

20110217-_MG_0567

Nou vieren we elk jaar met kerst Sinterklaas (ja je hoort het goed) Iets wat wij hebben omgedoopt tot Sinterkerst samen met vrienden en een madeleine bakvorm was natuurlijk een prima kadootje om op de lijst te zetten. Zo gezegd zo gedaan en ik kreeg ook een madeleinevorm kado van Tom, alleen…. het was de verkeerde… 🙂 Volgens mij is het een vorm voor het maken van kleine chocolaatjes, maar goed; het gaf me in ieder geval een reden om nog eens naar de winkel te gaan en dit keer dan zelf maar de juiste vorm te kopen.

Het leek me handig om eerst te beginnen met het basisrecept voor het maken van madeleines en ik had al snel begrepen via facebook dat het essentieel is om in ieder geval gebrande boter te gebruiken in het recept. Het eindresultaat was erg lekker. Je kunt ze wel het beste opeten op de dag dat je ze gemaakt hebt, maar ik denk dat je qua smaken hier nog heel veel mee kan. Ik ga ze zeker nog een keer maken en dan wellicht met een citroen glazuur of gedoopt in pure chocola… Mmmm, heb er nu al zin in!! In de tussentijd kun je het eens proberen met volgend recept!

Madeleines | simoneskitchen.nl

Madeleines | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
5 van 1 stem

Madeleines bakken

Ingrediënten

  • 170 gr ongezouten boter
  • 2 el zachte boter voor invetten van de pan
  • 3/4 cups ongebleekte bloem
  • 4 grote eieren
  • a snufje fijn zout
  • 2/3 cups suiker
  • schil van een grote citroen
  • Zaadjes van 1 vanillestokje
  • poedersuiker
  • een beetje bloem om de vorm mee te bestrooien
  • Speciaal gereedschap; madeleine vorm

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175C.
  • Smelt de boter in een kleine steelpan op halfhoog vuur totdat het bruin wordt en een beetje een notige geur afgeeft. Let er wel op dat het niet verbrand want dat wil je natuurlijk niet! Zodra het bruin is, zeef je de boter met een stuk keukenpapier in een zeef boven een kom. De opgevangen boter heeft geen vaste deeltjes meer en is helder. Laat de boter afkoelen tot kamertemperatuur. Door de boter eerst te doen geef je die de kans om af te koelen voor verdere bereiding.
  • Terwijl de boter afkoelt, gebruik je de andere twee eetlepels boter om de madeleinevorm goed in te vetten. Zorg dat je goed tussen alle richeltjes komt anders wordt het lastig om de cakejes straks uit de vorm te krijgen. Strooi er wat bloem overheen en klop het teveel aan bloem eraf door de pan om te keren. Mijn madeleines kwamen erg makkelijk uit de pan.
  • Doe de eieren met het zout in een kom van een mixer met een klopper. Mix op hoge snelheid tot het mengsel dik is en ongeveer twee tot drie keer zoveel als toen je begon met kloppen. Ongeveer 3 minuten. Ga door met kloppen op hoge snelheid terwijl je de suiker langzaam toevoegt in een constante stroom. Klop voor nog eens twee minuten tot het mengsel dik en vloeibaar is. Gebruik een spatel om de citroenrasp en de vanille zaadjes toe te voegen. Ga niet te lang door. Als het gemengd is, is het goed.
  • Strooi de bloem bovenop het eimengsel en vouw het erdoorheen met de spatel. Vervolgens vouw je het botermengsel er ook door. Roer weer alleen tot alles goed gemengd is. Als de boter op dit moment te heet is zal het ei gaan stollen en dat wil je liever niet!
  • Lepel het deeg in de madeleine vorm. Vul elk vormpje voor ongeveer 2/3, 3/4. Het deeg wordt vrij snel dikker. Omdat niet alles in een keer gebakken kan worden (tenzij je meerdere madeleine vormen hebt) zal je merken dat de tweede batch madeleines aanmerkelijk dikker is. Het recept maakt ongeveer 25 madeleines.
  • Bak de madeleines voor ongeveer 15 minuten, afhankelijk van je oven. Check ze van tijd tot tijd. Als de randen goudbruin worden kun je ze uit de oven halen.  Haal ze onmiddelijk uit de vorm en laat ze afkoelen op een cake rek. Bestrooi met poedersuiker en eet ze lekker op!!

 

Madeleines recept | simoneskitchen.nl

 

 

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

3 comments

  1. Avatar

    Gosh, Madelines remind me of camping holidays in Europe!! Delicious.

  2. Avatar

    Goh doet me er aan denken dat ik al maanden praat over groene thee madeleines maar er nogsteeds geen gemaakt heb… Maar deze zien er echt heerlijk uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!