Appels, ik kan er geen genoeg van krijgen. En zeker in het appelseizoen, wat voor mij toch altijd wel de herfst is, vind ik het heerlijk om ermee te bakken. Een appeltaart is natuurlijk een klassieker maar deze appelcake is ook echt een lekker en makkelijk alternatief.

Appelcake

Appelcake

Een cake met appel is natuurlijk mega eenvoudig. Welke appels je erin wilt verwerken is geheel aan jou. Ik ben geen fan van groene appels. Vind ze gewoon niet lekker en ook de gele appels vind ik minder qua smaak. Ik kies dus eigenlijk altijd wel voor appels met een lekker blosje. Goudreinet – traditioneel de appel voor appeltaart – vind ik minder geschikt voor de appelcake.

Het kan wel natuurlijk, maar kies vooral de appels die je het lekkerste vindt. Ik verwerk het grootste gedeelte van de appels in de cake zelf en beleg de cake wel – voor het bakken – met een paar plakjes appel.

Appelcake

Stevig

Op de foto’s zie je wellicht dat de appelcake qua structuur vrij stevig is. Ik heb naderhand de cake nog een keer gemaakt en het recept aangepast naar wat je hieronder ziet. De uiteindelijke structuur is dus een stuk luchtiger, maar ik heb geen nieuwe foto’s gemaakt. Want verder is de cake hetzelfde.

Ik doe dat wel vaker; dan is een recept niet helemaal naar wens en maak ik het thuis nog een keer met wijzigingen. Maar ben dan vaak te lui om de foto nog een keer over te maken, als die verder wel naar mijn zijn is. Sorry daarvoor dus.

Appelcake

Met slagroom

Een lekker stuk appelcake vind ik persoonlijk het allerlekkerste met een lekkere klodder slagroom. Maar ik vind al snel alles met slagroom lekker. Hahaha.

Het maken van de cake is super eenvoudig. Om de appelstukjes nog wat meer smaak te geven kun je ze – voor je ze door het beslag roert – nog even door de kaneel wentelen. Is de appel aan de zure kant dan kun je een mix maken van poedersuiker en kaneel en ze daardoor heen rollen.

Optioneel kun je over de bovenkant van de cake nog wat amandelschaafsel strooien voor je het in de oven schuift.

Appelcake

Appelcake

No ratings yet
GangKoek en gebak
KeukenHollandse keuken

Deze lekkere en makkelijke appelcake is de perfecte cake voor het appel seizoen
clock
voorbereiding 15 minuten
bereiding 50 minuten
totaal 1 uur 5 minuten

12 personen

Materiaal

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 200 g kristalsuiker
  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 200 g boter gesmolten
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 3 appels bijvoorbeeld Elstar of Jonagold, geschild, klokhuis verwijderd en 2,5 stuks in blokjes gesneden, een halve in plakjes
  • Snufje zout
  • Poedersuiker
  • amandelschaafsel optioneel

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een cakevorm in en bekleed deze met bakpapier.
  • In een grote kom breek je de vier eieren met de suiker en deze klop je tot ze in volume zijn verdrievoudigd en fluffy zijn geworden.
  • Zeef het zelfrijzend bakmeel en voeg dit toe aan je eiermengsel. Vouw dit om en behoud zoveel mogelijk de lucht. Voeg de gesmolten (en iets afgekoelde) boter toe en meng tot het een geheel vormt.
  • Voeg kaneel, snufje zout en vanille extract toe.
  • Voeg de blokjes appel toe aan het beslag en vouw ze voorzichtig in het beslag, zodat de appelstukjes gelijkmatig verdeeld zijn. Je kunt de appelstukjes nog even door wat kaneel rollen.
  • Giet het beslag in de voorbereide cakevorm en strijk de bovenkant glad met een spatel.
  • Leg de plakjes appel bovenop het beslag en druk ze lichtjes aan. Bestrooi optioneel nog met wat amandelschaafsel.
  • Bak de appelcake in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 45-50 minuten, of totdat een houten prikker er schoon uitkomt wanneer deze in het midden van de cake wordt gestoken.
  • Haal de cake uit de oven en laat hem enkele minuten afkoelen in de vorm. Verwijder daarna voorzichtig de cake uit de vorm en laat volledig afkoelen op een rooster.
  • Bestrooi de afgekoelde appelcake met poedersuiker

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 290kcal | Koolhydraten: 35g | Eiwit: 4g | Vet: 15g | Verzadigd vet: 9g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 4g | Transvet: 1g | Cholesterol: 90mg | Natrium: 129mg | Kalium: 91mg | Vezels: 2g | Suiker: 22g | Vitamine A: 521IU | Vitamine C: 2mg | Calcium: 20mg | Ijzer: 0.5mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.