Simone's Kitchen

Oma’s appeltaart: het lekkerste recept!

Oma's appeltaart

Recept van oma?

Wat is dat eigenlijk voor gekke benaming voor een traditionele appeltaart? Oma’s appeltaart? Voor zover ik weet heeft mijn oma nooit een appeltaart gebakken. Sterker nog; ik heb – in de jaren dat ze nog leefde – nog nooit bij mijn oma gegeten. Of ze kookte…. geen idee. Mijn moeder – ook al geen keukenprinses – liet mij altijd de appeltaart maken bij elke verjaardag. Want dat deed je in die tijd. Als er een verjaardag was dan bakte je een appeltaart. En je maakte een kwarktaart.

Oma's appeltaart

De kwarktaart kwam standaard uit zo’n pak, maar de appeltaart, die maakte ik altijd van scratch zelf. Het zou dus eigenlijk meer Simone’s appeltaart moeten heten maar gek genoeg zegt de term ‘oma’ voor appeltaart meteen waar het om gaat.

Oma’s appeltaart dus

Ach en hoe je het ding ook noemt, het blijft een feit dat het simpelweg een superlekkere appeltaart is. Een appeltaart zoals een appeltaart hoort te zijn. Natuurlijk was Tom’s versie van de appeltaart van zijn opa ook best lekker (met amaretto en spijs!) maar deze doet me wel meteen terugdenken aan vroeger…

De allerlekkerste oma's appeltaart

En zit ik nu heel hard te denken wat er dan zo leuk was aan die verjaardagen van vroeger. Eigenlijk niks… Behalve dan die appeltaart. Het lekkerste met een dikke klodder slagroom maar bij gebrek aan slagroom (was ik even vergeten te halen) smaakt het ook uitzonderlijk lekker met een schepje goed ijs. Of gewoon zo.

Echt een bijzonder recept is het niet, eerlijk is eerlijk. Je ziet dit recept waarschijnlijk duizend keer terugkomen als je gaat googlen. Maar dit is dan wel mijn versie. Zoals ik die ontelbare keren maakte als kind. Dus die mocht toch eigenlijk niet ontbreken op de site. En hij is gewoon erg lekker. En daar gaat het tenslotte om!

Ben jij fan van een goede appeltaart? Deze appel-kardemom taartjes zijn ook erg lekker!

Oma's appeltaart met ijs

Oma’s appeltaart

Een appeltaart zoals een appeltaart hoort te zijn
Voorbereidingstijd: 40 min
Bereidingstijd: 1 uur
Porties: 12 personen

Benodigdheden

  • Springvorm van 22 cm doorsnee

Ingrediënten

  • 175 g roomboter ijskoud
  • 2 eieren alleen de dooiers
  • 300 g bloem
  • 200 g suiker
  • snufje zout
  • 2 beschuiten gewone, geen volkoren
  • 1 tl koekkruiden of ietsje meer als je dat lekker vindt
  • 100 g rozijnen
  • 6 appels liefst een beetje zure appel
  • 1 el koud water

Instructies

  • Doe de bloem, 150 gr van de suiker, snufje zout en 1 eidooier in de kom van de keukenmachine. Snij de boter in kleine blokjes en doe die erbij. Draai dit tot een stevig deeg. Draai het niet te lang. je wilt niet dat het deeg te warm wordt. Check of het blijft plakken door tussen twee vingers te knijpen.
  • Stort uit op een stuk plastic. Maak er een geheel van met je handen en rol in het plastic. leg minimaal een half uur in de koelkast om goed koud te worden.
  • Neem een springvorm van 22 cm diameter en bekleed deze met bakpapier en smeer de zijkanten goed in met wat boter.
  • Verwarm de oven voor op 170˚C
  • Snij de appel in blokjes en mix deze met de rozijnen, de overgebleven 50 gr suiker en de koekkruiden.
  • Leg je deeg op een aanrecht bestoven met bloem en rol het uit tot een dunne plak. Leg dit in de springvorm en bekleed de bodem en de zijkanten goed. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het meestal gewoon in de vorm druk zonder uit te rollen. Ik vind dat makkelijker maar het is wel wat minder egaal als je het zo doet. Wel handig als je deeg net even te brokkelig is… 🙂
  • Zorg dat je wel nog 1/4 van het deeg overhoudt voor de stroken aan de bovenkant!
    Als de bodem en zijkanten bekleed zijn neem je de twee beschuiten en wrijf deze boven de bodem tegen elkaar aan en verkruimel het laatste stuk met je handen. Te grote klontjes knijp je even fijn. Schud het even zodat het goed verdeeld is over bodem en een beetje aan de zijkanten.
  • Doe het appelmengsel erin en verdeel goed over de vorm. Rol de rest van het deeg uit en snij in stroken. Dit leg je in een ruitvorm over de bovenkant heen. Ik doe ook altijd nog een strookje aan de zijkant langs de rand maar dat is geen must. Besmeer de stroken met de andere eidooier en zet in de voorverwarmde oven.
  • Bak de appeltaart voor ongeveer 1 uur of tot goudbruin en gaar. Laat even afkoelen in de vorm en haal een mes langs de zijkanten voordat je de springvorm open doet.
Oma's appeltaart

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

7 comments

  1. Avatar

    Leuk Simone’s appeltaart, dat van die beschuiten wist ik niet. Zelf doe ik wat amandelspijs op de bodem of amandelmeel en i.p.v. witte suiker, gebruik ik lichtbruine basterdsuiker en dat geeft de korst zo’n lekkere karamelachtige smaak.
    Bij toeval uitgevonden toen ik geen witte basterdsuiker in huis had maar wel de lichtbruine versie.
    Ook doe ik door de appelen, gember en kardemom en kaneel.

    Dank voor het delen van je recepten, altijd leuk je blogs te lezen👍 Fijn weekend, hier begint t gelukkig koeler te worden en kan de oven weer aan! 

    • Simone van den Berg

      Dat klinkt ook superlekker Ans en goed idee om er ook wat gember, kaneel en kardemom door te doen. Dat zit overigens allemaal in koekkruiden dus ben ik in 1 keer klaar.. 🙂 Fijn weekend! Ja het is iets afgekoeld maar mag nog meer van mij!

  2. Avatar

    Hoeveel koekkruiden moeten erin?

  3. Avatar

    Simone, dit lijkt me inderdaad een “ouderwets lekker” recept! Wel grappig, mijn moeder hield niet van koken en kon dat ook helemaal niet, maar haar appeltaart was onovertroffen!
    Vraagje: ik zie de koekkruiden niet genoemd onder ingrediënten? Hoeveel heb ik daarvan nodig? Dat is wel handig om te weten omdat ik normaal gesproken alleen kaneel gebruik.
    Alvast bedankt!

  4. Pingback: De burger die niet meer in je mond past | Simone's Kitchen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!