Als kind vond ik een rijstevlaai al het allerlekkerste wat er was. En deze rijstevlaai kun je naar wens vegan maken of als gewone vlaai maken. Ik geef je hier beide opties.

Vegan rijstevlaai

Rijstevlaai

Bij het maken van deze rijstevlaai ging alles gesmeerd. De vegan bodem bleek top te zijn, de rijstevlaai kwam hartstikke mooi uit de oven en ging ook nog eens makkelijk uit de vorm. Maar toen bedachten we dat het leuk zou zijn om het te serveren met slagroom.

Probeer je echter slagroom op een warme rijstevlaai te spuiten dan kan ik je vertellen; niet doen! De slagroom was in no time een plas geworden. Dus het aantal foto’s van deze rijstevlaai was niet helemaal wat ik ervan tevoren bij gedacht had. Iets met haastige spoed…

Plakkerig deeg

Wat goed is om te weten als je met deze rijstevlaai aan de slag gaat is dat het vegan deeg behoorlijk plakkerig is. Dus dat is wat lastiger om mee te werken maar uiteindelijk komt het goed. Dus zorg dat het deeg zo goed mogelijk in de vorm komt. Dat komt de rest vanzelf wel goed.

Zoals gezegd is het deeg voor de rijstevlaai vegan. Maar wil je dat niet dan kun je er ook heel eenvoudig een gewoon deeg van maken. Het verschil is niet mega groot, alleen de melk is anders en de hoeveelheid vet is anders. Wil je er een gewoon deeg van maken hou dan onderstaan de hoeveelheden aan (of volg de instructies bij de rabarbervlaai)

  • 200 gram bloem
  • 100 gram melk
  • 7 gram gedroogde gist
  • 30 gram boter op kamertemperatuur
  • 1 eidooier

Voor de rijstepap volg je het recept, maar in plaats van de plantaardige melk kun je hier dan gewone melk voor gebruiken als je wilt. Je ziet dat het verschil niet heel groot is.

Vegan rijstevlaai

Afkoelen

In tegenstelling tot wat ik deed laat je de rijstevlaai dus goed afkoelen voor je hem aansnijdt en eventueel decoreert met slagroom (plantaardige of gewone) Bij de foto hierboven zie je nog drie vorkjes liggen. Dat ging dus niet helemaal volgens planning maar ik kon niet meer foto’s maken.

Zo gaat dat soms. Qua smaak is deze rijstevlaai echter top. Dus ben jij fan van rijstevlaai? Probeer dan zeker eens dit heerlijke recept.

Vegan rijstevlaai

Vegan rijstevlaai

Nog geen review
GangKoek en gebak
KeukenHollandse keuken

Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 40 minuten
bereiding 30 minuten
totaal 1 uur 10 minuten

12 personen

Ingrediënten

Deeg:

  • 200 gram bloem
  • 75 gram kokosolie gesmolten
  • 100 gram plantaardige melk
  • 7 gram gist
  • 50 gram suiker

Rijstepap:

  • 150 gram dessertrijst
  • 100 gram suiker
  • 700 gram plantaardige melk
  • 1 tl vanille extract
  • 2 kardemompeulen
  • 2 steranijs
  • 1 kaneelstokje
  • ½ tl baking soda
  • ½ tl citroensap of appelazijn
  • Eventueel: slagroom

  • Verwarm de oven op 180°C. Meng voor het deeg bloem en suiker in een kom. Verwarm de 100 gram melk tot lauw en los de gist er in op. Laat even staan tot het begint te bubbelen. Doe dan samen met de kokosolie bij de bloem en meng tot een soepel deeg. Laat 30 minuten afgedekt rijzen op een warme plek.
  • Maak ondertussen de rijstepap door de rijst met suiker, melk en vanille extract in een pan te doen. Doe de kardemom, steranijs en kaneel erbij. Breng aan de kook en laat onder voortdurend roeren gaar worden. Vis de specerijen er uit. Meng in een kommetje baking soda met citroensap/appelazijn. Roer goed door, tot de baking soda is opgelost en meng dan door de rijstepap.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad (het is heel plakkerig, maar geen stress dat komt goed) en bekleed van een ingevette vorm de bodem en randen ermee. Verdeel de rijstepap over de bodem en bak ongeveer 25 tot 30 minuten.
  • Serveer eventueel met (plantaardige) room.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 221kcal | Koolhydraten: 36g | Eiwit: 3g | Vet: 7g | Verzadigd vet: 5g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 1g | Natrium: 141mg | Kalium: 38mg | Vezels: 1g | Suiker: 13g | Vitamine A: 1IU | Vitamine C: 0.1mg | Calcium: 88mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.