Deze overheerlijke rabarbervlaai is niet ingewikkeld om te maken en zo ontzettend lekker. Ook perfect met moederdag natuurlijk!

Rabarbervlaai

Rabarbervlaai

Dat ik dol ben op rabarber hoef ik misschien niet meer te vertellen, want ik maak elk seizoen als er rabarber te vinden is minimaal een recept of vier a vijf om met jullie te delen. Een rabarbervlaai had ik echter nog niet gemaakt en stond nog op de nominatie om te maken.

Het is bovendien bijna moederdag dus dat maakt dit de perfecte traktatie om te serveren op die dag. Maar om eerlijk te zijn kan het gerust op elk ander moment van het jaar. Mits er rabarber is natuurlijk.

Rabarbervlaai

Stevig

Het pijnpunt bij deze rabarbervlaai is de stevigheid van de rabarbercompote die je eerst moet maken. Omdat rabarber van zichzelf nogal nat is hebben we de compote goed uit laten lekken. Gooi het uitlekvocht ook niet weg trouwens, want daar kun je een waanzinnig lekkere rabarbercocktail van maken. Maar daarover later meer.

Door het uitlekken én door het toevoegen van wat paneermeel en rozijnen op de bodem is de vlaai super goed gelukt en blijft mooi stevig in elkaar zitten.

Rabarbervlaai

Maken van het deeg

Het deeg van een vlaai is geen korstdeeg maar het is een gistdeeg. Je hebt dus even tijd nodig om het deeg te laten rijzen. De totale bereidingstijd wordt daarmee wel wat langer maar terwijl het deeg rijst kun je de compote maken en de crumble.

Laat na het bakken de rabarbervlaai wel eerst even goed afkoelen voor je hem aansnijdt. Het is heerlijk om zo te eten, maar je kunt het natuurlijk ook serveren met een lekkere klodder slagroom. Of een bol vanille ijs voor het geval het heel mooi weer is zometeen met moederdag.

Voorbereiden van de vorm

Voor het bakken van de rabarbervlaai gebruikten we een standaard taartvorm van 24 cm. Als je die goed invet dan krijg je daar normaal gesproken de taart goed weer uit. Het deeg zelf krimpt iets waardoor het goed los komt van de randen en het lossen echt makkelijk maakt.

Durf je dat niet aan, dan is het uiteraard ook een optie om een taartvorm met een losse bodem te gebruiken zoals deze bijvoorbeeld. Die gebruik ik vooral met kruimeldeeg en bleek niet nodig te zijn voor de rabarbervlaai maar het kan uiteraard wel.

Rabarbervlaai

Alle recepten met rabarber vind je hier. Ondanks dat de rabarbervlaai lijkt op de rabarber crumble die ik eerder deze week deelde is het toch een totaal andere smaak. Deze fruittaart met baileys vind je misschien ook lekker of probeer de rabarbercake met kokos eens.

Rabarbervlaai

Rabarbervlaai met crumble topping

5 van 2 stemmen
GangKoek en gebak
KeukenHollandse keuken

Het fris zure van de rabarber doet het heerlijk in deze lekkere vlaai met crumble topping
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 40 minuten
bereiding 45 minuten
totaal 1 uur 25 minuten

12 personen

Materiaal

Ingrediënten

Deeg:

  • 200 gram bloem
  • 100 gram melk
  • 7 gram gedroogde gist
  • 30 gram boter op kamertemperatuur
  • 1 eidooier

Compote:

  • 600 gram rabarber
  • 250 gram kristalsuiker
  • 3 cm gember
  • 2 perssinaasappels
  • 3 el paneermeel
  • 25 gram rozijnen

Kruimels:

  • 70 gram boter op kamertemperatuur
  • 70 gram bloem
  • 70 gram havermout
  • 70 gram suiker

Instructies

  • Verwarm de melk tot lauw en los de gist er in op. Laat even staan tot het begint te bubbelen.
  • Doe de bloem met een snuf zout in een kom en meng de melk, 30 gram boter en eidooier erdoor tot een soepel deeg. Dek af met een doek en laat ongeveer een half uur rijzen.
  • Verwijder de draden van de rabarber en snijd in kleine stukjes. Doe de rabarber met het sinaasappelsap en de suiker in een pan. Rasp de gember, zonder schil, er doorheen. Laat rustig aan de kook komen en kook in ongeveer 15 minuten tot het gaar is, maar nog wel bite heeft. Doe in een zeefje en laat heel goed uitlekken, er komt veel vocht vanaf! (bewaar het vocht)
  • Verwarm de oven op 180°C.
  • Meng voor de kruimel topping boter, bloem, havermout en suiker tot kruimels.
  • Rol het taartdeeg uit tot ongeveer 0,5 cm dik en bekleed een ingevette taartvorm ermee, zowel de bodem als de randen. Prik gaatjes in het deeg en bak 15 minuten in de oven. Haal uit de oven, strooi paneermeel en rozijnen over de bodem. Vul met de uitgelekte rabarbercompote en strooi de kruimels er overheen. Bak nog ongeveer 20 minuten tot de kruimels goudbruin zijn.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 315kcal | Koolhydraten: 57g | Eiwit: 5g | Vet: 8g | Verzadigd vet: 5g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 2g | Transvet: 0.3g | Cholesterol: 35mg | Natrium: 80mg | Kalium: 274mg | Vezels: 3g | Suiker: 30g | Vitamine A: 344IU | Vitamine C: 16mg | Calcium: 78mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.