Fruittaart met Baileys
Deze makkelijke fruittaart met een vulling die Baileys Irish cream bevat is heerlijk voor de zomer wanneer het fruit op zijn best is, maar kan ook gemakkelijk gemaakt worden met bevroren fruit. Heerlijk geserveerd met slagroom.
Fruittaart met baileys
Dit is een heerlijke taart die je wilt proberen! Het is de volwassen versie van een fruittaart, met alcohol in de vorm van Baileys Irish cream. Ik ben dol op de nostalgische smaak van Baileys, omdat het een van de eerste alcoholische dranken moet zijn geweest die ik ooit in een bar heb geprobeerd. Als je Baileys niet kent, het is een Ierse roomlikeur met alcohol. Het is zoet en heerlijk. Ze hebben tegenwoordig verschillende versies en je zou er een Baileys chocoladeroomtaart van kunnen maken. Dat gezegd hebbende; dit is met de klassieke smaak. Het is een super makkelijk recept en begint met het blind bakken van de taartbodem.
De fruittaartbodem voorbereiden
Ik heb ervoor gekozen om bladerdeeg te gebruiken voor de bodem van de fruittaart, maar je kunt natuurlijk ook je eigen deeg maken. In beide gevallen is blind bakken een goed idee. Je bekleedt een taartvorm met bakpapier en voegt bakbonen toe (of gebruik gedroogde rijst of iets dergelijks) om het deeg te verzwaren. Bak het ongeveer 15 minuten in de oven, haal het uit de oven en verwijder de gewichten en het bakpapier. Bak nog eens 10 minuten en haal dan uit de oven. Het moet licht goudbruin zijn, maar nog niet te donker.
De fruitvulling voorbereiden
Terwijl de taartbodem bakt, bereid je de vruchtenvulling. Ik heb hiervoor aardbeien en blauwe bessen gebruikt, maar je kunt elk ander zoet fruit gebruiken. Zoals gezegd kun je vers fruit of diepvriesfruit gebruiken. De diepvriesoptie is meestal goedkoper en ook het hele jaar door verkrijgbaar. Als je bevroren fruit gebruikt, zorg er dan voor dat je het fruit eerst ontdooit.
Doe al het fruit samen in een kleine sauspan en zet op laag vuur. Laat sudderen tot het lichtjes begint te reduceren.
Neem ondertussen een kleine kom en voeg de suiker, maizena en baileys toe. Klop het samen en voeg het toe aan het fruitmengsel. Meng het geheel en laat het een paar minuten pruttelen. Je zou moeten zien dat het mengsel begint in te dikken. Als het niet indikt of te dun blijft, kun je nog wat maizena toevoegen om het verder in te dikken.
Bakken met de kruimeltopping
Zodra het fruitmengsel is ingedikt, giet je het in de taartvorm en strijk je het oppervlak glad met een lepel of spatel. Ik heb de makkelijkste kruimeltopping ooit gebruikt door gewoon wat bitterkoekjes te breken en over de bovenkant te verdelen. Zet de taart terug in de oven en bak nog 15 minuten of tot hij goudbruin is.
Haal eruit en laat volledig afkoelen. Serveer met opgeklopte slagroom of een lekkere bol vanille-ijs.
Fruittaart met baileys
Ingrediënten
- 1 pak kant en klaar bladerdeeg op rol van die rollen die nog afgebakken moeten worden
- 500 gr vers fruit ik heb aardbeien en bessen gebruikt, maar kersen of ander zoet fruit kan ook
- 150 gr suiker
- 25 gr maizena
- 120 ml Baileys
- 50 gr bitterkoekjes
- Verwarm de oven voor op 180°
- Zodra de oven warm is bak je de bodem eerst blind. Druk het bladerdeeg goed in de vorm. Leg hier een stuk bakpapier op en vul dit met bakbonen of gebruik droge peulvruchten. Bak eerst 15 minuten. Haal daarna de vorm eruit, verwijder het bakpapier en de bonen en smeer in met eigeel. Bak nog eens 10 minuten.
- Maak het fruit schoon en doe het in een steelpannetje. Breng op middelhoog vuur langzaam aan de kook en blijf regelmatig roeren, zodat het fruit niet aanbrandt. Laat het fruit een minuut of 5 op laag vuur pruttelen (wel af en toe blijven roeren).
- Meng in een kom de suiker, maizena en Baileys tot een glad mengsel en giet dit bij het pruttelende fruit. Goed doorroeren en nog een minuut of drie zachtjes laten meekoken.
- Giet de fruitvulling in de vorm en smeer gelijkmatig uit.Verbrokkel de bitterkoekjes tot kleine stukjes en laat ze in de taartvulling vallen.
- Zet daarna de taartvorm voor een kleine kwartier in de oven tot het korstdeeg mooi goudbruin is van kleur.
- Laat vervolgens de taart nog minimaal een uur afkoelen (zet maar lekker in de koelkast) en snij daarna mooie punten uit de taart. Heerlijk voor bij de koffie of als nagerecht met een mooie bol roomijs erbij.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Wat ziet dit er lekker uit! Dit lijkt me echt smullen! Mmm
Reken maar dat t smullen wordt! En nog makkelijk om te maken ook!! 😉
Het lijkt me een heerlijk recept, alleen zijn wij niet van de baileys of ander alcohol in de taart. Ook omdat er vaak kinderen mee-eten. Is daar een lekker alternatief voor? Groetjes ilse
Ik kunt ook gewoon wat room ipv Baileys erbij doen als de kids ook mee willen smullen. En dan misschien iets meer verkruimelde bitterkoekjes. Komt helemaal goed!