Deze makkelijke fruittaart met een vulling die Baileys Irish cream bevat is heerlijk voor de zomer wanneer het fruit op zijn best is, maar kan ook gemakkelijk gemaakt worden met bevroren fruit. Heerlijk geserveerd met slagroom.

fruittaart met baileys

Fruittaart met baileys

Dit is een heerlijke taart die je wilt proberen! Het is de volwassen versie van een fruittaart, met alcohol in de vorm van Baileys Irish cream. Ik ben dol op de nostalgische smaak van Baileys, omdat het een van de eerste alcoholische dranken moet zijn geweest die ik ooit in een bar heb geprobeerd. Als je Baileys niet kent, het is een Ierse roomlikeur met alcohol. Het is zoet en heerlijk. Ze hebben tegenwoordig verschillende versies en je zou er een Baileys chocoladeroomtaart van kunnen maken. Dat gezegd hebbende; dit is met de klassieke smaak. Het is een super makkelijk recept en begint met het blind bakken van de taartbodem.

De fruittaartbodem voorbereiden

Ik heb ervoor gekozen om bladerdeeg te gebruiken voor de bodem van de fruittaart, maar je kunt natuurlijk ook je eigen deeg maken. In beide gevallen is blind bakken een goed idee. Je bekleedt een taartvorm met bakpapier en voegt bakbonen toe (of gebruik gedroogde rijst of iets dergelijks) om het deeg te verzwaren. Bak het ongeveer 15 minuten in de oven, haal het uit de oven en verwijder de gewichten en het bakpapier. Bak nog eens 10 minuten en haal dan uit de oven. Het moet licht goudbruin zijn, maar nog niet te donker.

Fruittaart met Baileys

De fruitvulling voorbereiden

Terwijl de taartbodem bakt, bereid je de vruchtenvulling. Ik heb hiervoor aardbeien en blauwe bessen gebruikt, maar je kunt elk ander zoet fruit gebruiken. Zoals gezegd kun je vers fruit of diepvriesfruit gebruiken. De diepvriesoptie is meestal goedkoper en ook het hele jaar door verkrijgbaar. Als je bevroren fruit gebruikt, zorg er dan voor dat je het fruit eerst ontdooit.

Doe al het fruit samen in een kleine sauspan en zet op laag vuur. Laat sudderen tot het lichtjes begint te reduceren.

Neem ondertussen een kleine kom en voeg de suiker, maizena en baileys toe. Klop het samen en voeg het toe aan het fruitmengsel. Meng het geheel en laat het een paar minuten pruttelen. Je zou moeten zien dat het mengsel begint in te dikken. Als het niet indikt of te dun blijft, kun je nog wat maizena toevoegen om het verder in te dikken.

Fruittaart met baileys

Bakken met de kruimeltopping

Zodra het fruitmengsel is ingedikt, giet je het in de taartvorm en strijk je het oppervlak glad met een lepel of spatel. Ik heb de makkelijkste kruimeltopping ooit gebruikt door gewoon wat bitterkoekjes te breken en over de bovenkant te verdelen. Zet de taart terug in de oven en bak nog 15 minuten of tot hij goudbruin is.

Haal eruit en laat volledig afkoelen. Serveer met opgeklopte slagroom of een lekkere bol vanille-ijs.

fruittaart met baileys

Fruittaart met baileys

Nog geen review
GangKoek en gebak
KeukenHollandse keuken

Een heerlijke en feestelijke taart met een volwassen bite door wat romige Baileys aan de vulling toe te voegen.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 45 minuten
totaal 55 minuten

8 personen

Ingrediënten

  • 1 pak kant en klaar bladerdeeg op rol van die rollen die nog afgebakken moeten worden
  • 500 gr vers fruit ik heb aardbeien en bessen gebruikt, maar kersen of ander zoet fruit kan ook
  • 150 gr suiker
  • 25 gr maizena
  • 120 ml Baileys
  • 50 gr bitterkoekjes

  • Verwarm de oven voor op 180°
  • Zodra de oven warm is bak je de bodem eerst blind. Druk het bladerdeeg goed in de vorm. Leg hier een stuk bakpapier op en vul dit met bakbonen of gebruik droge peulvruchten. Bak eerst 15 minuten. Haal daarna de vorm eruit, verwijder het bakpapier en de bonen en smeer in met eigeel. Bak nog eens 10 minuten.
  • Maak het fruit schoon en doe het in een steelpannetje. Breng op middelhoog vuur langzaam aan de kook en blijf regelmatig roeren, zodat het fruit niet aanbrandt. Laat het fruit een minuut of 5 op laag vuur pruttelen (wel af en toe blijven roeren).
  • Meng in een kom de suiker, maizena en Baileys tot een glad mengsel en giet dit bij het pruttelende fruit. Goed doorroeren en nog een minuut of drie zachtjes laten meekoken.
  • Giet de fruitvulling in de vorm en smeer gelijkmatig uit.Verbrokkel de bitterkoekjes tot kleine stukjes en laat ze in de taartvulling vallen.
  • Zet daarna de taartvorm voor een kleine kwartier in de oven tot het korstdeeg mooi goudbruin is van kleur.
  • Laat vervolgens de taart nog minimaal een uur afkoelen (zet maar lekker in de koelkast) en snij daarna mooie punten uit de taart. Heerlijk voor bij de koffie of als nagerecht met een mooie bol roomijs erbij.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 350kcal | Koolhydraten: 50g | Eiwit: 3g | Vet: 12g | Verzadigd vet: 3g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 7g | Natrium: 98mg | Kalium: 75mg | Vezels: 2g | Suiker: 31g | Vitamine A: 189IU | Vitamine C: 1mg | Calcium: 6mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.