Simone's Kitchen

Lekker weekend: Sinaasappeltulband met karamelsaus

Sinaasappel tulband | simoneskitchen.nl

Zelf maken: sinaasappeltulband met karamelsaus

Kennen jullie de serie “Cooked” van Michael Pollan? Het is te zien op Netflix en ik vind het een geweldige serie. In een aflevering zegt Michael Pollan dat je best elke dag ijs kunt eten, maar dan wel ijs dat je zelf gemaakt hebt. Ik vind dat zo’n eenvoudige maar ook doeltreffende opmerking! Want er zijn weinig mensen die elke dag de moeite zouden nemen om uitgebreid ijs te gaan staan maken en weinig mensen die elke dag een taart gaan bakken. Die ene keer dat je die moeite wel neemt, kun je er dan ook schuldvrij van genieten.

Ik zit momenteel nog midden in mijn whole30 dus voor mij even geen tulband, maar deze is er zeker eentje om te bewaren voor een speciaal moment. Ik maakte deze alweer een tijdje geleden maar de smaak staat me nog goed bij. Ik hou van de smaak van caramel en zeker gecombineerd met sinaasappel is het een topper. Laat ik het zo zeggen: Tom nam hem mee naar de markt en ik begreep dat de cake binnen 5 minuten schoon op ging. 😉

Eigenlijk best een beetje gek, die voorliefde voor de tulband vorm die ik heb, maar ze lukken eigenlijk altijd (ok, heel soms gaat het fout en komt ie niet goed uit de vorm) en zijn altijd lekker. En zeg nou zelf, dit is toch een prachtige vorm?

Zeker een keer proberen deze sinaasappeltulband met karamel dus!

Sinaasappel tulband met sinaasappel karamelsaus
Voorbereiding
15 mins
Kooktijd
45 mins
 
Servings: 8 -12 personen
Auteur: Simone van den Berg
Ingredienten
  • 250 gr boter zacht
  • 225 gr suiker
  • 250 gr bloem
  • 1,5 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 3 eieren
  • 40 ml sinaasappelsap
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 1 tl vanille
Icing:
  • 170 gr ongezouten boter
  • 210 gr suiker
  • 2 el water
  • 1/4 tl zout
  • 120 ml slagroom
  • 3 el sinaasappelsap
  • 1 tl zoutvlokken
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 160˚C.
  2. Doe de zachte boter en de suiker in de kom van een mixer en meng tot licht en luchtig. Voeg een voor een de eieren erbij. Zorg dat elk ei is goed gemengd is voor je de volgende toevoegt. Voeg het sap, de rasp en de vanille toe.
  3. Doe de bloem, bakpoeder en het zout erbij en mix het geheel goed door.
  4. Vet een tulband vorm goed in en bestuif dit met bloem. Klop de overtollige bloem eraf en giet je beslag in de vorm.
  5. Zet in de voorverwarmde oven voor 40-45 minuten of tot goudbruin en gaar. Laat 5-10 minuten afkoelen voor je de vorm uitstort!
Icing:
  1. Doe de suiker, boter, water en zout in een steelpan en zet op het vuur tot de boter gesmolten is.
  2. Breng het geheel aan de kook en laat zachtjes doorkoken voor ongeveer 10 minuten of tot het donkerbruin wordt. Let op dat het niet verbrand!
  3. Haal van het vuur en meng met de slagroom en het sinaasappelsap. Roer de zoutvlokken erdoor.
  4. Laat minimaal 15 minuten afkoelen zodat het wat kan indikken en giet voor serveren over de tulband.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang het eerste hoofdstuk uit Heerlijke Chaos