Een overheerlijke sinaasappeltulband met daarover een karamelsaus met sinaasappel. Als je daar niet nog een stukje van wilt nemen?

Sinaasappeltulband

Sinaasappeltulband met karamelsaus

Kennen jullie de serie “Cooked” van Michael Pollan? Het is te zien op Netflix en ik vind het een geweldige serie. In een aflevering zegt Michael Pollan dat je best elke dag ijs kunt eten, maar dan wel ijs dat je zelf gemaakt hebt. Ik vind dat zo’n eenvoudige maar ook doeltreffende opmerking! Want er zijn weinig mensen die elke dag de moeite zouden nemen om uitgebreid ijs te gaan staan maken en weinig mensen die elke dag een taart gaan bakken. Die ene keer dat je die moeite wel neemt, kun je er dan ook schuldvrij van genieten.

Dus daar komt dan ook meteen deze sinaasappeltulband om de hoek kijken. Want nee, gezond is deze niet, maar wel zó lekker dat je hier graag een extra stukje van neemt. Het maken van de karamelsaus is ook eenvoudig doordat je alle ingrediënten hiervoor meteen bij elkaar doet in het pannetje. Dat geeft minder risico op het verbranden van de suiker.

Sinaasappeltulband met karamelsaus

Maken van de tulband

Om de sinaasappeltulband te maken heb je om te beginnen natuurlijk een vorm nodig. Ik ben absoluut fan van de bakvormen van Nordic Ware. Ze zijn niet perse heel goedkoop maar zijn al zo prachtig dus je bijna geen extra icing over je tulband nodig hebt. De vorm die ik hier gebruikte is deze.

Nu is het natuurlijk wel zaak om de vorm goed in te vetten als je ook wilt dat de tulband er mooi uitkomt. Dat is met elke tulbandvorm trouwens 😉 Ik gebruik een kwastje om alle hoekjes en gaatjes van de tulband in te smeren met wat boter of olie. Vervolgens gebruik ik een klein zeefje om de vorm te bestuiven aan de binnenkant met bloem. Klop de overtollige bloem eruit.

Sinaasappeltulband met karamelsaus

Afkoelen

Na het bakken is het vervolgens essentieel dat je de sinaasappeltulband eerst voor ongeveer 10 minuten laat afkoelen in de vorm. Daarna pak je een plank die eroverheen past en die leg je op de tulbandvorm. Draai hem nu in een keer om en als het goed is komt je tulband er zonder problemen uit.

Het enige vervelende met dit soort tulbandvormen vind ik overigens het schoonmaken na afloop. Door al die richeltjes is het lastig om dat echt goed schoon te maken. Een oude tandenborstel kan dan uitkomst bieden. Die kan goed in alle hoekjes en gaatjes. Want de vorm moet echt goed schoon zijn voor je er weer wat nieuws in bakt.

Karamelsaus

Vervolgens is het zaak om de karamelsaus te maken voor bij de sinaasappeltulband. Dat is natuurlijk optioneel. Je kunt ook een eenvoudige icing maken van poedersuiker en sinaasappelsap. Dat doe ik ook vaak. Is sneller en ook erg lekker. Maar de karamelsaus maakt dit wel een speciale versie.

Om de karamel te maken doe je boter, suiker, water en zout in een steelpannetje en je laat de boter rustig smelten. Zodra de boter gesmolten is breng je het geheel aan de kook en je laat het rustig koken tot de kleur mooi goudbruin is geworden. Blijf er wel bij want het kan ineens hard gaan.

Zodra de kleur naar wens is haal je het pannetje van het vuur en je doet de slagroom en het sinaasappelsap erbij. De smaak van de sinaasappel is redelijk subtiel in de karamelsaus overigens. Je kunt er nog wat extra sinaasappelrasp doorheen doen om de smaak iets te pimpen.

Salted karamel

De zoutvlokken in deze karamelsaus zorgen voor een beetje een ‘salted karamel’ smaak. Vind je dat niks dan kun je het eenvoudig weglaten. De karamel is net zo lekker!

Sinaasappel tulband | simoneskitchen.nl

Sinaasappel tulband met sinaasappel karamelsaus

Nog geen review
GangKoek en gebak
KeukenHollandse keuken

Een heerlijke tulband met een nog heerlijker saus!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 45 minuten
totaal 1 uur

12 personen

Materiaal

  • tulbandvorm

Ingrediënten

  • 250 gr boter zacht
  • 225 gr suiker
  • 250 gr bloem
  • 1,5 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 3 eieren
  • 40 ml sinaasappelsap
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 1 tl vanille

Sinaasappel karamelsaus

  • 170 gr ongezouten boter
  • 210 gr suiker
  • 2 el water
  • 1/4 tl zout
  • 120 ml slagroom
  • 3 el sinaasappelsap
  • 1 tl zoutvlokken

  • Verwarm de oven voor op 160˚C.
  • Doe de zachte boter en de suiker in de kom van een mixer en meng tot licht en luchtig. Voeg een voor een de eieren erbij. Zorg dat elk ei is goed gemengd is voor je de volgende toevoegt. Voeg het sap, de rasp en de vanille toe.
  • Doe de bloem, bakpoeder en het zout erbij en mix het geheel goed door.
  • Vet een tulband vorm goed in en bestuif dit met bloem. Klop de overtollige bloem eraf en giet je beslag in de vorm.
  • Zet in de voorverwarmde oven voor 40-45 minuten of tot goudbruin en gaar. Laat 5-10 minuten afkoelen voor je de vorm uitstort!

Karamelsaus

  • Doe de suiker, boter, water en zout in een steelpan en zet op het vuur tot de boter gesmolten is.
  • Breng het geheel aan de kook en laat zachtjes doorkoken voor ongeveer 10 minuten of tot het donkerbruin wordt. Let op dat het niet verbrand!
  • Haal van het vuur en meng met de slagroom en het sinaasappelsap. Roer de zoutvlokken erdoor.
  • Laat minimaal 15 minuten afkoelen zodat het wat kan indikken en giet voor serveren over de tulband.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 521kcal | Koolhydraten: 54g | Eiwit: 4g | Vet: 33g | Verzadigd vet: 21g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 9g | Transvet: 1g | Cholesterol: 128mg | Natrium: 487mg | Kalium: 135mg | Vezels: 1g | Suiker: 37g | Vitamine A: 1097IU | Vitamine C: 4mg | Calcium: 53mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Dit vind je misschien ook leuk:

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.