Simone's Kitchen

Snel kerstdessert met pistache en sinaasappel

Snel kerstdessert met pistache | simoneskitchen.nl

Nog een snel kerstdessert

Vorige week was ik lekker zelf aan het klussen in de studio met nieuwe gerechtjes en het idee was om vooral wat hartige dingen te maken. Dus een hoofdgerecht voor kerst, bijgerechten, dat soort zaken. En waar kom ik weer mee thuis? Yep… met een kerstdessert. Ik kan het gewoon niet tegenhouden. Hahaha…. En zeg nou zelf; deze is toch best een plaatje of niet? Bovendien super eenvoudig. Net als mijn meest populaire kerstdessert

Snel kerstdessert | simoneskitchen.nl

Pistache

Ik geef toe dat ik een beetje verliefd ben op die hele groene pistachenootjes. Dus gebruikte ik ze die dag in maar liefst drie recepten. Ze zijn belachelijk duur hoor. Dus ik ben er altijd heel zuinig mee, behalve hier. Officieel zou je de karamelsaus die ik hier heb gebruikt makkelijk zelf kunnen maken, maar in het kader van lekker makkelijk heb ik er eentje uit een fles gebruikt. Ook erg lekker trouwens en scheelt een hoop tijd in de keuken. Tijd en stress trouwens, want karamel maken blijft niet meteen een van mijn favoriete bezigheden.

Verder klop je de mascarpone met de slagroom, voeg sinaasappel en vanille toe. Breek wat koekjes en je hebt een heerlijk dessert. Wil je het van tevoren maken dan kun je beter de karamelsaus later toevoegen want dat ziet er minder fraai uit (ik heb het uitgeprobeerd)

Snel kerstdessert met pistache | simoneskitchen.nl

Snel kerstdessert met pistache | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
No ratings yet

Snel kerstdessert met pistache en karamel

Voorbereidingstijd: 15 min
Totale tijd: 15 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

 • 185 gr mascarpone
 • 310 ml slagroom
 • 3-4 el suiker of naar smaak
 • 1 tl vanille extract
 • 2 sinaasappels rasp
 • 100 gr pistachenoten
 • karamelsaus
 • sinaasappel rasp voor decoratie
 • 1 pak biscuitjes of andere koekjes voor onder in het glas

Instructies

 • Doe de mascarpone, slagroom, vanille, de sinaasappelrasp en de suiker in een mengkom en mix het geheel tot het stijve pieken vormt. Doe over in een spuitzak (kan ook met een lepel maar is makkelijker in een spuitzak)
 • Neem een viertal mooie glazen en breek wat van de koekjes onderin de glazen.
 • Spuit een laagje van je mascarpone mengsel erop. Strooi hier wat pistache overheen en - als je het meteen gaat eten - wat karamelsaus.
 • Doe hierop weer een laag mascarpone en eindig met de pistache, sinaasappelschilletjes en nog wat karamelsaus.
Gang: Dessert

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

 

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

12 comments

 1. Ik zag het vanille extract en sinaasappelrasp niet terugkomen in het recept. Doe je die door het mascarponemengsel?

  Groet,
  Anna

 2. Wat een mooi toetje!
  Maar wat is nu een passend kaakje/koekje erbij? Heb al zitten verzinnen maat vind het lastig… Kaakje is zo karig met kerst 😉

 3. Heerlijk!
  Hoe lang kan het mascarpone-slagroom mengsel van te voren gemaakt worden en eventueel in de koelkast bewaard worden? Zou dit dan al in het glas boven op de koekjes gedaan kunnen worden of zou je het mengsel tot opdienen even apart houden?
  Groet, Mirjam

 4. Ziet er heerlijk uit!
  Hoelang kan ik het mascarpone mengsel van te voren klaar maken en in de koelkast bewaren? Is het dan verstandig om dit nog los te bewaren en pas in een glas te doen net voor het opdienen?
  Groet, Mirjam

 5. Snelle kerstdessert met pistache en sinaasappel. Helaas was het de mist in gegaan als ik niet de dag voor Kerst begonnen was. Ik maakte een proef voor 4 personen, maar vond het te zwaar. De sinaasappel rasp proefde ik heel licht (zonde van het werk), vanille extract ook bijna niet. Tevens deed ik 3x zo lang over de totaalbereiding voor 4 personen. Voor 8 personen heb ik het roer omgegooid. Zo heb ik het opgelost en nu vond iedereen het lekker. Het heeft me veel tijd gekost. Als je apparaten gebruikt is het belangrijk om dat te vermelden. Ik heb alleen een keukenmachine gebruikt om de biscuits fijn te malen. Verder alles met de hand, raspen, nootjes door midden snijden. Geen idee hoe jij het in zo korte tijd voor elkaar krijgt.

  150 g biscuitjes (bv Tarwe San Francisco’s)
  400 gr mascarpone (1 doosje = 250g)
  400 ml slagroom (1 pakje = 250 ml of 500 ml))
  6 el suiker
  24 sinaasappelpartjes, in kleine stukje snijden (3 per glas)
  1,5 flesje karamelsaus (bv Jumbo Karamel Dessertsaus, € 1,75 flesje 260 g)
  140 gr pistachenoten (95 gr per doosje, gepeld)
  Sinaasappel schilletjes voor decoratie (welke rasp? of fijngesneden)

  • He Marijke. In de omschrijving staat dat ik het mix. Ik ben er eigenlijk vanuit gegaan dat iedereen wel een mixer of iets vergelijkbaars in huis heeft. Verder hak ik de nootjes ook altijd met de hand (grof, ik snij ze niet doormidden) en het raspen doe ik met een microplane maar een andere (fijne) rasp kan natuurlijk ook. De biscuitjes maal ik niet maar breek ik gewoon in stukjes. Dat gaat eigenlijk prima en het kost me echt niet meer dan 10 minuten. Waarvan de meeste tijd gaat zitten in het mixen van de slagroom en mascarpone.

   Gelukkig dat je het wel nog getest had!

   • Je mixt het inderdaad, maar er stond niet bij of het al geklopte slagroom was. Ik durfde het niet aan en heb de slagroom apart geklopt (handmixer) en met de rest in de kom gemengd. Daar was ik veel meer tijd mee kwijt. Dan de sinaasappels nog met de hand raspen. En de biscuitjes… Ik kan dat echt niet in 10-15 min. 61 jaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.