Simone's Kitchen

Sinaasappel pannacotta met Grand Marnier karamel saus

Sinaasappel pannacotta met grand marnier caramel saus | simoneskitchen.nl

Sinaasappel pannacotta met grand marnier saus

Ik kan echt hele lange verhalen houden bij dit recept voor deze overheerlijke sinaasappel pannacotta… Over de heerlijke sinaasappel smaak, de vanille en die saus! Maar eigenlijk is het wel voldoende om te zeggen dat je deze gewoon moet maken. Ik ben een pannacotta fan. Dat sowieso maar ik vind de standaard versie vaak te romig. Teveel slagroom, te weinig andere smaken. Door de sinaasappel is deze pannacotta echter lekker fris gebleven.

Het aantal pannacotta’s dat je hier op de site terug vindt is altijd groeiende. Mijn favorieten (behalve deze natuurlijk) zijn de pannacotta met pindakaas, vegan pannacotta en de aardbeien pannacotta met kokosroom.

Sinaasappel pannacotta | simoneskitchen.nl

Maken van de karamelsaus

Let wel even op bij het maken van de saus voor de sinaasappel pannacotta. Dat ging bij ons ook niet zo heel soepel, maar gelukkig is het uiteindelijk wel allemaal goed gekomen, maar dat heeft aardig wat tijd gekost. Het smelten van de suiker ging op zich redelijk snel maar het erbij doen van de koude sinaasappelsap en de Grand Marnier resulteerde in een enorme klont. Die smolt uiteindelijk wel weer maar dat duurde lang. Weet niet meer hoe lang maar te lang naar mijn smaak. Toen bleek vervolgens ook nog dat er te weinig vloeistof in zat met als resultaat dat na het afkoelen het weer een hele dikke laag werd waar je met goed fatsoen geen saus in kunt zien.

Sinaasappel pannacotta | simoneskitchen.nl

Even geduld

Dus alsnog wat extra sinaasappel geperst en nog een scheut Grand Marnier erbij gedaan. Even opwarmen en dat ging gelukkig goed. Maar uiteindelijk was het al die extra moeite meer dan waard! Hij heeft wel echt minimaal 5 uur nodig om op te stijven en liefst nog een hele nacht. Hou daar dus rekening mee.

Het romige van de sinaasappel pannacotta gaat echt heel erg goed samen met het zoete van de karamelsaus. Ik combineerde het ook nog met partjes verse sinaasappel (even tussen de schilletjes uit snijden) en die combi vond ik zelf erg lekker. Dat frisse van de sinaasappel kan het wel gebruiken.

Al met al is deze sinaasappel pannacotta geweldig om te maken en nog geweldiger om te eten. Ik ‘moest’ voor de foto natuurlijk een hapje nemen. En na het maken van de foto’s ging die hele pannacotta er in een keer in. Zo lekker! Het fijne van dit soort desserts is bovendien dat je het volledig van te voren klaar kunt maken. Bewaar de karamelsaus niet in de koeling maar buiten de koeling. De pannacotta uiteraard wel in de koeling bewaren.

Sinaasappel pannacotta met grand marnier caramel saus | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
4.43 van 7 stemmen

Sinaasappel pannacotta met Grand Marnier Caramel saus

Voorbereidingstijd: 10 min
Bereidingstijd: 15 min
Koeling: 4 uur
Totale tijd: 4 uur 25 min
Porties: 6 personen

Benodigdheden

  • 6 pannacotta vormpjes

Ingrediënten

  • 3 gelatine blaadjes
  • 500 ml slagroom
  • 2 vanille bonen
  • 2-3 sinaasappels
  • 70 gr suiker
  • 160 ml melk

Karamelsaus

  • 125 gr suiker
  • paar eetlepels grand marnier
  • sap van 2 sinaasappels

Instructies

  • Doe de gelatine en melk in een pannetje en laat dit weken.
  • Doe de slagroom, gespleten vanillepeulen, de suiker en de rasp van de 2 sinaasappels bij elkaar in een ander pannetje en breng dit aan de kook. Laat dit zachtjes een beetje inkoken tot het iets gereduceerd is. Laat afkoelen
  • Haal ondertussen de gelatine uit de melk en zet de melk op tot net tegen de kook aan. Los de blaadjes gelatine hierin op en doe dan over bij het slagroom mengsel.
  • Haal alles door een zeef en giet het mengsel in vormpjes naar keuze.
  • Zet in de koeling tot gebruik
  • Segmenteer 2 van de sinaasappels door ze te schillen en dan met een scherp mesje de partjes tussen de vliezen weg te snijden. Doe in een kommetje en zet apart tot gebruik. Vang het sap op en pers de derde sinaasappel uit.
  • Doe de suiker voor de caramel saus in een anti aanbak pan en laat dit carameliseren op medium vuur. Let op want het kan ineens hard gaan. Niet roeren!
  • Zodra de suiker is gecarameliseerd en gesmolten doe je er in een keer de grand marnier en sap bij. Let op want dit kan ineens gaan spetteren en bubbelen. De suikerlaag zal hard worden maar moet uiteindelijk weer oplossen als je het rustig een beetje door laat pruttelen. Laat afkoelen en zet apart. Mocht het te dik zijn zoals bij ons dan kun je het weer verwarmen en er nog wat extra vocht aan toevoegen.
Gang: Dessert
Trefwoord: slagroom, suiker

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

23 comments

  1. Oh, wat ziet dit er heerlijk uit! Voor hoeveel personen is dit recept?

  2. Oh dat ziet er heerlijk uit! Voor hoeveel personen is dit recept? 🙂

  3. Heerlijk was het, fijn dat je even gewaarschuwd had voor de saus. Heb het sap eerst verwarmd, ging goed. Vond de saus wel erg zoet (logisch natuurlijk met karamel), kon nog wat extra zuur gebruiken. Mooie tril van de drie blaadjes gelstine, precies goed.

  4. Ziet er héérlijk uit ,
    Ga het snel een keer maken ! 🙂

  5. Ik vroeg me af of je die vanillebonen ook kan vervangen door vanilleextract of vanillestokjes. 

  6. Euh…. Die hoeveelheid melk, is dat 160ml of 160dl??

  7. Heey,

    Super leuk recept maar hoelang moet de panna cotta eigenlijk opstijven in de koelkast?

  8. Pingback: Video: Hoe segmenteer je een sinaasappel - Simone's Kitchen

  9. Pingback: Koffie pannacotta door Christelle Brua | Simone's Kitchen

  10. Hoeveel gr zijn  de gelatine blaadjes ( hebben niet van elk merk hetzelfde gewicht) 

    • He Linda, ik gebruik de gelatine van dr. oetker die je in de supermarkt kunt kopen. In het pakje zitten in totaal 12 blaadjes en er zou 20 gram in moeten zitten. Dat maakt 1 blaadje dus 1,6 gram. Beetje gek gewicht maar dat is wat ik ervan maak!

  11. Hoi Simone

    Dit komt bij ons kerst dessert dit jaar ziet er heerlijk uit. Voor de hele familie 14 personen. Voor ieder 2 kleintjes. Ik heb een leuk bakje met 12 halve cirkels, ik moet er dus 28 maken. Kan je ze al een dag voor het eten uit de vorm halen en dan moeten ze ook nog een autorit van een half uur overleven. Of raad je dan aan om 28 vormbakjes te nemen zodat ik ze ter plaatsen kan storten. Groet Saskia

    • Oei. Dat is een lastige. Ik zou persoonlijk het risico niet nemen en toch 28 losse bakjes nemen (of 12 want eentje is echt best veel als je een groter vormpje hebt. ) Je kunt ze in principe wel storten een dag van tevoren maar die autorit zou ik niet aandurven zonder vorm eromheen.

  12. Hoe lang kan je de saus bewaren?
    En gaat de saus er warm overheen of koud?
    Kan ik het dan in een afgesloten glazen pot meenemen als ik het bijvoorbeeld de dag van tevoren maak en mee moet nemen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.