Kip op bierblik – Dudefood dinsdag
Hét recept voor een kip op bierblik. Te bereiden in de oven of op de BBQ! Check hoe de dude het doet!
Kip op bierblik
Ja hoor, het is weer dat moment van de week. Het moment dat de keuken enkel en alleen voor en door mannen beheerd wordt; Dude Food Dinsdag.
Wees welkom allemaal ook al klinkt het theatraal.
Vandaag gaan we het hebben over weer een typisch dude achtig ding; indruk willen maken.
De echte dude maakt natuurlijk altijd indruk, of hij zich hier nu wel of niet druk over maakt.
Maar ja, op het culinaire vlak ook indruk maken is voor de gemiddelde dude zo nu en dan iets lastiger.
Want een beetje met je veren schudden en pronken met bling bling, haalt natuurlijk weinig uit wanneer je eten op tafel tovert waar de gemiddelde kleuter nog van denkt dat hij het beter kan
Kijk, en daar heb je dan Dude Food Dinsdag voor. Vrees niet, want hier wordt uitkomst geboden en wordt je op jouw wenken bediend met een klassiek, wegblaas impress gerecht, waar op alle kanten ook nog eens het keurmerk Dude worthy vanaf spat.
Indruk maken
Dus, voor alle dudes die nog steeds denken dat een 7 gangen diner bestaat uit een hotdog en een sixpack bier, maar toch indruk willen maken op de chickies of zich willen profileren als de alfa dude binnen de vriendenkring, breng ik hier de oplossing: de BCC. Nee, niet de Blind Coded Copy die je kunt aanklikken als je een mail stuurt!
Ik doel natuurlijk op de Beer Can Chicken oftewel de kip op bierblik. Dat imposante gerecht dat er zo stoer uitziet omdat die kip rechtop geroosterd is op de Barbecue of in de oven. Die kip die rechtop staat omdat je een blikje bier in zijn achterwerk hebt gestopt. Ho, wacht even. Een blik bier in den kippenkont? Jazeker.
‘Maar, wordt die kip daar dan zoveel lekkerder van?’, hoor ik menigeen nu denken.
Het eerlijke antwoord is ‘nee’. Maar zo’n geurig gegrild kippetje helemaal in de stijl van Pete Gabriels ‘Sledgehammer’ clip, steelt wel de show als je die op tafel tovert.
Van binnen gestoomd
Het principe achter de kip op bierblik, zou moeten zijn dat de kip van binnen gestoomd wordt door het verdampende vocht van het bier. In de praktijk blijkt dat dit helemaal niet zo werkt, want het bier raakt tijdens het bakproces helemaal niet aan de kook. Dat komt omdat de kip die je over het blikje schuift als een soort van isolerende theemuts voor het bier werkt en dus veel van de hitte tegenhoudt.
Wat wel een gunstige uitwerking van het verticale bakken is dat je altijd een lekker en krokant kippetje krijgt omdat het vet mooi weg kan lopen uit de kip.
Maar ondanks dat er nog betere manieren zijn om een lekker sappig kippetje uit de grill of van de BBQ te krijgen, is de kip op bierblik de beste oplossing qua kwaliteit en je gasten imponeren.
Recept voor kip op bierblik
Daarom hierbij een recept om een goede Kip op bierblik te maken en wellicht dat ik in de toekomst nog een keer vertel over andere manieren om een fantastische kip te bereiden.
Enne… voor iedereen onder de dertig en die niet weet welke clip ik bedoel met Sledgehammer, hier de link naar de video die in 1986 baanbrekend en vernieuwend was. Dat was de tijd dat geanimeerde kippetjes ronddansten op de maat van ‘Sledgehgammer’, terwijl nu de chickies op sloopkogels door videoclips zwieren terwijl ze ‘Wreckingball’ zingen.
Kip op bierblik
Ingrediënten
- 1 hele kip echte dudes kopen natuurlijk geen plofkip maar een kip die ook nog een beetje een leven heeft gehad. Dat is natuurlijk wel wat duurder, maar wanneer jij je dit kunt veroorloven zul je ook merken dat de smaak echt veel beter is.
- 1 sixpack bier
Voor de marinade om in te smeren
- 2 el Olijfolie
- 1 el bier
- 2 takjes Tijm
- 2 takken Rozemarijn
- 1 teen Knoflook
- ½ el Zout
- ½ el Peper
Voor de dry rub
- ½ el paprikapoeder
- 1/3 el gerookte paprikapoeder
- ½ el zwarte peper
- ½ el zout
- 1 el bruine suiker als je gemalen palmsuiker hebt, nog beter!
- ½ el venkelzaad
- ½ el korianderzaad
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Let er op dat je de roosters en dergelijke verwijdert, want de kip moet straks rechtop gebraden worden. Je hebt dus ruimte nodig.
- Open 1 blikje bier en schenk hiervan ongeveer 4/5 in een glas (er moet rond de 2,5 cm in het blikje achterblijven). Zet het glas in de koeling en laat het restje bier in het blikje op temperatuur komen op het aanrecht.
- Meng de olijfolie in een grote kom met de tijmblaadjes, de knoflook en de rozemarijn die je fijngehakt hebt.
- Voeg aan dit mengsel een flinke eetlepel bier toe (denk aan het glas dat in de koelkast staat) en ook nog flink wat zout en gemalen peper.
- Wrijf de kip lekker in met dit oliemengsel. Ook goed onder de vleugeltjes en alle andere plekjes die moeilijk bereikbaar zijn.
- Maal in de vijzel de venkel en korianderzaadjes samen met het zout fijn en voeg hierna de peper, suiker, en de paprikapoeders toe.
- Meng de kruidenmix goed door elkaar en smeer de geoliede kip lekker een rijkelijk in met het kruidenmengsel.
- Was je handen, pak het glas met bier uit de koeling en drink dit op terwijl de oven op temperatuur komt.
- Wanneer de oven op temperatuur is, stop je het blikje met het restje bier in de poepert van de kip en zet de hele constructie rechtop in een platte ovenschaal.
- Als je een vleesthermometer hebt, prik die dan in het dikste deel van een kippendij en zet de kip rechtop in de oven.
- De reden waarom je het blikje zo leeg hebt gemaakt is dat het vocht nu alleen in het onderste deel van het blikje zit, waar de kip niet als een beschermend dekentje overheen hangt. Het bier kan nu veel sneller op temperatuur komen en wellicht nog een klein beetje een stoomfunctie hebben.
- Het vlees moet een temperatuur van 75 graden hebben voordat je de kip uit de oven kunt halen.
- Als je een krokant korstje wilt hebben, laat je de oven de hele tijd op 200 graden staan.
- Geef je de voorkeur aan sappig kippenvlees, met als minpunt een slap en rubberig velletje? Dan draai je de temperatuur van de over na een half uur terug naar 100 graden.
- De kip moet zeker een uur in de oven, dus je hebt ruim tijd om één van de vijf over gebleven blikjes bier uit het sixpack op te drinken.
- Wanneer je de kip uit de over haalt laat je deze nog minimaal 10 minuten rusten voordat je hem serveert.
- Doe voorzichtig met de kip uit de oven halen, zowel het vet als het kokende bier kunnen flinke brandwonden geven.
- Serveer de kip met grof gesneden en geroosterde groenten en de rest van het sixpack bier.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Ik ben een Belgische huismoeder. Heb dit recept al verschillende keren gemaakt met telkens een kleine aanpassing. Het is nog steeds 1 van de favoriete kiprecepten voor op een zondag.
Voor het bier gebruik ik niet het blik, want ik koop steeds flesjes bier. Ook gebruik ik steeds Leffe, want deze geeft een goede smaak.
Ik doe een flinke scheut in mijn marinade, doe er enkele eetlepels van de marinade in de buik van de kip samen met een citroen in parten gesneden zodat je deze goed kan verdelen. Beiden samen geven een lekkere en frisse aroma tijdens het bakken aan het vlees. Ook wrijf ik een beetje van de marinade en scrub tussen vel en vlees van de kip. Ik doe dit de dag ervoor. Dan kan de smaak ook goed indringen in het vlees. Om mij niet te verbranden aan het blik of dat deze uitloopt tijdens het verplaatsen van de kip uit de oven, heb ik mij een Weber kiphouder voor op de bbq aangeschaft. De kip kan je er zo op plaatsen, met nog een extra scheut bier in het onderdeel van de houder. Zo vermijdt je te verbranden of overlopen van het bier tijdens de verplaatsing. Iedere 20 min. wrijf ik opnieuw de kip in met de scrub, zodat je een extra laagje vol smaak op je kip aanbrengt.
Dankjewel voor alle tips Rita!
Je kunt toch ook het bier verwarmen en weer terug in het blikje doen, dan is het wel op temperatuur
Dat is zeker een optie.. 😉
Dit is echt zo fantastisch lekker! Staat hier geregeld op tafel.
Ik ben alleen wat lui… ik doe marinade- en dry rub ingredienten bij elkaar en daarmee smeer ik alles in één keer in. Werkt perfect.
Lijkt me ook een prima oplossing! 😉
Het is wel degelijk mogelijk de kip dordrenkt van het bier te krijgen. Truc is om een half liter blik te gebruiken (leffe dubbel is zeer aan te raden) hier ongeveer 2/3 uit (drinken) zodat er 1/3 in het blik blijft zitten. Doordat het blik uitsteekt en het een minder grote hoeveelheid bier is kan deze lekker gaan borrelen en is de binnenkant super sappig en de biersmaak zit er lekker in. Succes! Hoop dat het mensen lukt want het is super lekker 👍
Kijk Tjeerd, dat zijn nog eens tips! Dank je wel!!
Met name dat 2/3 eruit drinken spreekt me ook enorm aan, haha!!!
“In de praktijk blijkt dat dit helemaal niet zo werkt, want het bier raakt tijdens het bakproces helemaal niet aan de kook.”
“Doe voorzichtig met de kip uit de oven halen, zowel het vet als het kokende bier kunnen flinke brandwonden geven.”
Iets klopt er hier niet 😉
Maar het lijkt me een erg lekker recept wat ik zeker ga uitproberen!
Klopt wat je zegt, Marianne. Laten we het maar op dichterlijke vrijheid gooien.
Pas sowieso wel op met de kip uit de oven halen, wanneer je hem zelf een keer maakt, want het bier is alsnog loeiheet. Alvast fijne feestdagen gewenst!
Wat een heerlijk recept! Dit keer, bij uitzondering, door miss Dude klaargemaakt, maar mr. Dude gaat dit ongetwijfeld zelf ook een maken…..we hebben gesmuld!
Goed zo! En wanneer mr Dude de kip op het bierblikje gaat zetten, laat hem de kippenpoepert eens over een blikje oud bruin of bokbier zetten. Krijgt het vlees een zachte, zoete smaak van. Voor de variatie. 😉
Deze -gunt zich geen tijd om te koken- dude vind dat je een geweldige schrijfstijl hebt Simone. Hoe kom ik hier dan terecht? .. Ik was met geografische trefwoord analyse bezig 😉
Take care!
Gerard.
Dank voor het compliment!
hoi Simone
ik heb laatst gelezen dat de verf en lak van het blik deels wordt opgelost door het vet van de kip in de hete oven en dat je dat er dus bij opeet. Wat denk jij daar van? Wij hebben bij de Appie een roestvrijstalen kipgriller gekocht.
groetjes
Marita
O echt? Ja daar hadden we dus nog niet bij nagedacht…:) ik heb ook geen verf van het blik gemist moet ik zeggen maar ja zou vast wel kunnen…