Kip op bierblik
Hét recept voor een kip op bierblik. Te bereiden in de oven of op de BBQ! Met een heerlijke specerijenrub
Kip op bierblik
Het bereiden van een kip die je parmantig op een bierblik positioneert; het is tijdens de zomermaanden een heuse rage. De zogeheten beer can chicken – de naam verraadt het al, is een kip die je met zijn poepert op een blikje bier schuift. Wij probeerden het met meerdere formaten bier en ik vond persoonlijk een wat groter half liter blik het beste werken. De kleinere blikjes verdwijnen nagenoeg in de kip en daardoor staat de kip niet echt lekker stevig.
Beer can chicken – waarom zou je eraan beginnen?
Het principe voor het plaatsen van je kip op een blik is dat het bier tijdens het kookproces zorgt voor stoom aan de binnenkant van de kip. Dat zou moeten zorgen voor een heerlijk mals kippetje. Tenslotte staat kippenvlees erom bekend dat het relatief snel uitdroogt. Het bier zou dat moeten voorkomen.
De vraag is of dat nou ook echt zo is. Wij hebben meerdere malen de beer can chicken gemaakt en hoewel het wel een prima manier is om de kip te bereiden (meer daarover zometeen) vond ik het nu niet meteen een mega groot verschil geven met een ‘normale’ kip. Komt wellicht ook doordat ik meestal niet gewoon de kip in de oven schuif, maar daar ook nog allerlei smaakmakers aan toevoeg. Het verschil qua smaak vond ik dan ook niet overtuigend.
Van binnen gestoomd
Het is wel zo dat het bier wel enigszins smaak afgeeft aan het kippenvlees dus gebruik je een apart biertje dan is de kans groot dat je dat terug proeft in je kippenvlees. Op de site van Big Green Egg vind je een goede omschrijving voor het bereiden op de barbecue. Ik zie dat ze er zelfs een aantal speciale tools voor hebben. Dus ben je fan van het bereiden van de kip op deze manier dan is dat misschien nog een aanrader. Een rek en een druipbak.
Wat wel een gunstige uitwerking van het verticale bakken is dat je altijd een lekker en krokant kippetje krijgt omdat het vet mooi weg kan lopen uit de kip. Leg je een kip in een bakblik dan is dat toch wat onhandiger en moet je de kip meestal halverwege de baktijd weer omdraaien enzovoort.
Maar ondanks dat er vast betere manieren zijn om een lekker sappig kippetje uit de grill of van de BBQ te krijgen, is de kip op bierblik de beste oplossing qua kwaliteit en je gasten imponeren.
Recept voor kip op bierblik
Daarom hierbij een recept om een goede kip op bierblik te maken. Overigens is het wel aan te raden om een vleesthermometer te gebruiken bij het braden van de kip op bierblik, zodat je zeker weet dat de kip goed gaar is. Dat duurt even en een thermometer is dan heel handig.
Kip op bierblik
Ingrediënten
- 1 hele kip
- 1 groot blik bier
Voor de marinade om in te smeren
- 2 el Olijfolie
- 1 el bier
- 2 takjes Tijm
- 2 takken Rozemarijn
- 1 teen Knoflook
- ½ el Zout
- ½ el Peper
Voor de dry rub
- ½ el paprikapoeder
- 1/3 el gerookte paprikapoeder
- ½ el zwarte peper
- ½ el zout
- 1 el bruine suiker als je gemalen palmsuiker hebt, nog beter!
- ½ el venkelzaad
- ½ el korianderzaad
- Verwarm de oven voor op 200˚C. Let er op dat je de roosters en dergelijke verwijdert, want de kip moet straks rechtop gebraden worden. Je hebt dus ruimte nodig.
- Open 1 blikje bier en schenk hiervan ongeveer 4/5 in een glas (er moet rond de 2,5 cm in het blikje achterblijven). Zet het glas in de koeling en laat het restje bier in het blikje op temperatuur komen op het aanrecht.
- Meng de olijfolie in een grote kom met de tijmblaadjes, de knoflook en de rozemarijn die je fijngehakt hebt.
- Voeg aan dit mengsel een flinke eetlepel bier toe (denk aan het glas dat in de koelkast staat) en ook nog flink wat zout en gemalen peper.
- Wrijf de kip lekker in met dit oliemengsel. Ook goed onder de vleugeltjes en alle andere plekjes die moeilijk bereikbaar zijn.
- Maal in de vijzel de venkel en korianderzaadjes samen met het zout fijn en voeg hierna de peper, suiker, en de paprikapoeders toe.
- Meng de kruidenmix goed door elkaar en smeer de geoliede kip lekker een rijkelijk in met het kruidenmengsel.
- Was je handen, pak het glas met bier uit de koeling en drink dit op terwijl de oven op temperatuur komt.
- Wanneer de oven op temperatuur is, stop je het blikje met het restje bier in de poepert van de kip en zet de hele constructie rechtop in een platte ovenschaal.
- Als je een vleesthermometer hebt, prik die dan in het dikste deel van een kippendij en zet de kip rechtop in de oven.
- De reden waarom je het blikje zo leeg hebt gemaakt is dat het vocht nu alleen in het onderste deel van het blikje zit, waar de kip niet als een beschermend dekentje overheen hangt. Het bier kan nu veel sneller op temperatuur komen en wellicht nog een klein beetje een stoomfunctie hebben.
- Het vlees moet een temperatuur van 75 graden hebben voordat je de kip uit de oven kunt halen.
- Als je een krokant korstje wilt hebben, laat je de oven de hele tijd op 200 graden staan.
- Geef je de voorkeur aan sappig kippenvlees, met als minpunt een slap en rubberig velletje? Dan draai je de temperatuur van de over na een half uur terug naar 100 graden.
- Wanneer je de kip uit de oven haalt laat je deze nog minimaal 10 minuten rusten voordat je hem serveert.
- Doe voorzichtig met de kip uit de oven halen, zowel het vet als het kokende bier kunnen flinke brandwonden geven.
- Serveer de kip met grof gesneden en geroosterde groenten
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Probeer eens een haantje te bemachtigen in plaats van een kip, veel lekkerder. Mijn poelier op de markt heeft altijd jonge haantjes. In Duitsland liggen jonge haantjes gewoon in de diepvries.
Voor het bier kun je prima Guinness gebruiken. Een 0,5 liter blikje is gauw te hoog, dan past het beest niet meer in de oven. Je moet soms even zoeken, maar dan kun je ook 0,3 l blikjes vinden.
Ik ben een Belgische huismoeder. Heb dit recept al verschillende keren gemaakt met telkens een kleine aanpassing. Het is nog steeds 1 van de favoriete kiprecepten voor op een zondag.
Voor het bier gebruik ik niet het blik, want ik koop steeds flesjes bier. Ook gebruik ik steeds Leffe, want deze geeft een goede smaak.
Ik doe een flinke scheut in mijn marinade, doe er enkele eetlepels van de marinade in de buik van de kip samen met een citroen in parten gesneden zodat je deze goed kan verdelen. Beiden samen geven een lekkere en frisse aroma tijdens het bakken aan het vlees. Ook wrijf ik een beetje van de marinade en scrub tussen vel en vlees van de kip. Ik doe dit de dag ervoor. Dan kan de smaak ook goed indringen in het vlees. Om mij niet te verbranden aan het blik of dat deze uitloopt tijdens het verplaatsen van de kip uit de oven, heb ik mij een Weber kiphouder voor op de bbq aangeschaft. De kip kan je er zo op plaatsen, met nog een extra scheut bier in het onderdeel van de houder. Zo vermijdt je te verbranden of overlopen van het bier tijdens de verplaatsing. Iedere 20 min. wrijf ik opnieuw de kip in met de scrub, zodat je een extra laagje vol smaak op je kip aanbrengt.
Dankjewel voor alle tips Rita!
Je kunt toch ook het bier verwarmen en weer terug in het blikje doen, dan is het wel op temperatuur
Dat is zeker een optie.. 😉
Dit is echt zo fantastisch lekker! Staat hier geregeld op tafel.
Ik ben alleen wat lui… ik doe marinade- en dry rub ingredienten bij elkaar en daarmee smeer ik alles in één keer in. Werkt perfect.
Lijkt me ook een prima oplossing! 😉
Het is wel degelijk mogelijk de kip dordrenkt van het bier te krijgen. Truc is om een half liter blik te gebruiken (leffe dubbel is zeer aan te raden) hier ongeveer 2/3 uit (drinken) zodat er 1/3 in het blik blijft zitten. Doordat het blik uitsteekt en het een minder grote hoeveelheid bier is kan deze lekker gaan borrelen en is de binnenkant super sappig en de biersmaak zit er lekker in. Succes! Hoop dat het mensen lukt want het is super lekker 👍
Kijk Tjeerd, dat zijn nog eens tips! Dank je wel!!
Met name dat 2/3 eruit drinken spreekt me ook enorm aan, haha!!!
“In de praktijk blijkt dat dit helemaal niet zo werkt, want het bier raakt tijdens het bakproces helemaal niet aan de kook.”
“Doe voorzichtig met de kip uit de oven halen, zowel het vet als het kokende bier kunnen flinke brandwonden geven.”
Iets klopt er hier niet 😉
Maar het lijkt me een erg lekker recept wat ik zeker ga uitproberen!
Klopt wat je zegt, Marianne. Laten we het maar op dichterlijke vrijheid gooien.
Pas sowieso wel op met de kip uit de oven halen, wanneer je hem zelf een keer maakt, want het bier is alsnog loeiheet. Alvast fijne feestdagen gewenst!
Wat een heerlijk recept! Dit keer, bij uitzondering, door miss Dude klaargemaakt, maar mr. Dude gaat dit ongetwijfeld zelf ook een maken…..we hebben gesmuld!
Goed zo! En wanneer mr Dude de kip op het bierblikje gaat zetten, laat hem de kippenpoepert eens over een blikje oud bruin of bokbier zetten. Krijgt het vlees een zachte, zoete smaak van. Voor de variatie. 😉
Deze -gunt zich geen tijd om te koken- dude vind dat je een geweldige schrijfstijl hebt Simone. Hoe kom ik hier dan terecht? .. Ik was met geografische trefwoord analyse bezig 😉
Take care!
Gerard.
Dank voor het compliment!
hoi Simone
ik heb laatst gelezen dat de verf en lak van het blik deels wordt opgelost door het vet van de kip in de hete oven en dat je dat er dus bij opeet. Wat denk jij daar van? Wij hebben bij de Appie een roestvrijstalen kipgriller gekocht.
groetjes
Marita
O echt? Ja daar hadden we dus nog niet bij nagedacht…:) ik heb ook geen verf van het blik gemist moet ik zeggen maar ja zou vast wel kunnen…