Hét recept voor een kip op bierblik. Te bereiden in de oven of op de BBQ! Met een heerlijke specerijenrub

Kip op bierblik

Kip op bierblik

Het bereiden van een kip die je parmantig op een bierblik positioneert; het is tijdens de zomermaanden een heuse rage. De zogeheten beer can chicken – de naam verraadt het al, is een kip die je met zijn poepert op een blikje bier schuift. Wij probeerden het met meerdere formaten bier en ik vond persoonlijk een wat groter half liter blik het beste werken. De kleinere blikjes verdwijnen nagenoeg in de kip en daardoor staat de kip niet echt lekker stevig.

Kip op bierblikje | simoneskitchen.nl

Beer can chicken – waarom zou je eraan beginnen?

Het principe voor het plaatsen van je kip op een blik is dat het bier tijdens het kookproces zorgt voor stoom aan de binnenkant van de kip. Dat zou moeten zorgen voor een heerlijk mals kippetje. Tenslotte staat kippenvlees erom bekend dat het relatief snel uitdroogt. Het bier zou dat moeten voorkomen.

De vraag is of dat nou ook echt zo is. Wij hebben meerdere malen de beer can chicken gemaakt en hoewel het wel een prima manier is om de kip te bereiden (meer daarover zometeen) vond ik het nu niet meteen een mega groot verschil geven met een ‘normale’ kip. Komt wellicht ook doordat ik meestal niet gewoon de kip in de oven schuif, maar daar ook nog allerlei smaakmakers aan toevoeg. Het verschil qua smaak vond ik dan ook niet overtuigend.

Kip op bierblik - beer can chicken
Foto: Saskia Lelieveld

Van binnen gestoomd

Het is wel zo dat het bier wel enigszins smaak afgeeft aan het kippenvlees dus gebruik je een apart biertje dan is de kans groot dat je dat terug proeft in je kippenvlees. Op de site van Big Green Egg vind je een goede omschrijving voor het bereiden op de barbecue. Ik zie dat ze er zelfs een aantal speciale tools voor hebben. Dus ben je fan van het bereiden van de kip op deze manier dan is dat misschien nog een aanrader. Een rek en een druipbak.

Wat wel een gunstige uitwerking van het verticale bakken is dat je altijd een lekker en krokant kippetje krijgt omdat het vet mooi weg kan lopen uit de kip. Leg je een kip in een bakblik dan is dat toch wat onhandiger en moet je de kip meestal halverwege de baktijd weer omdraaien enzovoort.
Maar ondanks dat er vast betere manieren zijn om een lekker sappig kippetje uit de grill of van de BBQ te krijgen, is de kip op bierblik de beste oplossing qua kwaliteit en je gasten imponeren.

Recept voor kip op bierblik

Daarom hierbij een recept om een goede kip op bierblik te maken. Overigens is het wel aan te raden om een vleesthermometer te gebruiken bij het braden van de kip op bierblik, zodat je zeker weet dat de kip goed gaar is. Dat duurt even en een thermometer is dan heel handig.

Kip op bierblik - beer can chicken

Kip op bierblik

4.23 van 9 stemmen
GangHoofdgerecht
KeukenHollandse keuken

Een perfecte manier om een mals kippetje te bereiden door m op een bierblik te positioneren en op die manier te bakken op de barbecue of in de oven
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 1 uur
totaal 1 uur 15 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 1 hele kip
  • 1 groot blik bier

Voor de marinade om in te smeren

  • 2 el Olijfolie
  • 1 el bier
  • 2 takjes Tijm
  • 2 takken Rozemarijn
  • 1 teen Knoflook
  • ½ el Zout
  • ½ el Peper

Voor de dry rub

  • ½ el paprikapoeder
  • 1/3 el gerookte paprikapoeder
  • ½ el zwarte peper
  • ½  el zout
  • 1 el bruine suiker als je gemalen palmsuiker hebt, nog beter!
  • ½ el venkelzaad
  • ½ el korianderzaad

  • Verwarm de oven voor op 200˚C. Let er op dat je de roosters en dergelijke verwijdert, want de kip moet straks rechtop gebraden worden. Je hebt dus ruimte nodig.
  • Open 1 blikje bier en schenk hiervan ongeveer 4/5 in een glas (er moet rond de 2,5 cm in het blikje achterblijven). Zet het glas in de koeling en laat het restje bier in het blikje op temperatuur komen op het aanrecht.
  • Meng de olijfolie in een grote kom met de tijmblaadjes, de knoflook en de rozemarijn die je fijngehakt hebt.
  • Voeg aan dit mengsel een flinke eetlepel bier toe (denk aan het glas dat in de koelkast staat) en ook nog flink wat zout en gemalen peper.
  • Wrijf de kip lekker in met dit oliemengsel. Ook goed onder de vleugeltjes en alle andere plekjes die moeilijk bereikbaar zijn.
  • Maal in de vijzel de venkel en korianderzaadjes samen met het zout fijn en voeg hierna de peper, suiker, en de paprikapoeders toe.
  • Meng de kruidenmix goed door elkaar en smeer de geoliede kip lekker een rijkelijk in met het kruidenmengsel.
  • Was je handen, pak het glas met bier uit de koeling en drink dit op terwijl de oven op temperatuur komt.
  • Wanneer de oven op temperatuur is, stop je het blikje met het restje bier in de poepert van de kip en zet de hele constructie rechtop in een platte ovenschaal.
  • Als je een vleesthermometer hebt, prik die dan in het dikste deel van een kippendij en zet de kip rechtop in de oven.
  • De reden waarom je het blikje zo leeg hebt gemaakt is dat het vocht nu alleen in het onderste deel van het blikje zit, waar de kip niet als een beschermend dekentje overheen hangt. Het bier kan nu veel sneller op temperatuur komen en wellicht nog een klein beetje een stoomfunctie hebben.
  • Het vlees moet een temperatuur van 75 graden hebben voordat je de kip uit de oven kunt halen.
  • Als je een krokant korstje wilt hebben, laat je de oven de hele tijd op 200 graden staan.
  • Geef je de voorkeur aan sappig kippenvlees, met als minpunt een slap en rubberig velletje? Dan draai je de temperatuur van de over na een half uur terug naar 100 graden.
  • Wanneer je de kip uit de oven haalt laat je deze nog minimaal 10 minuten rusten voordat je hem serveert.
  • Doe voorzichtig met de kip uit de oven halen, zowel het vet als het kokende bier kunnen flinke brandwonden geven.
  • Serveer de kip met grof gesneden en geroosterde groenten

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 623kcal | Koolhydraten: 5g | Eiwit: 47g | Vet: 45g | Verzadigd vet: 12g | Meervoudigd onverzadigd vet: 9g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 21g | Transvet: 0.2g | Cholesterol: 188mg | Natrium: 1922mg | Kalium: 540mg | Vezels: 1g | Suiker: 3g | Vitamine A: 1101IU | Vitamine C: 5mg | Calcium: 50mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Meer kiprecepten (of bierrecepten)

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.