citroenkip met witte wijnsaus

Krokant kippetje!

Hoe lekker ziet dit kippetje eruit? De truc bij het bereiden van het gerecht is dat je zorgt dat het vel niet onder de saus komt te staan want dan ben je die crunch natuurlijk volledig kwijt.

SAMENWERKING

Brassica met botersmaak

Ik ging dit keer aan de slag met koolzaadolie met botersmaak van Brassica . Kun je je nog herinneren dat ik die waanzinnig lekkere cake maakte? Dit keer wilde ik een witte wijn saus maken maar dan zonder de gebruikelijke zuivel. Omdat de botersmaak wel altijd heel bepalend is in een saus gebruikte ik dus deze olie van Brassica als alternatief.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik wel mijn twijfels had of olie met een toegevoegde botersmaak wel een goede combinatie zou zijn, want boter is naar mijn mening wel echt een unieke smaak. En niet te vergelijken met olie.

Kipcitroen ovenschotel met witte wijnsaus

Maar zodra je de dop van de fles afhaalt ruik je de boter. Dat klinkt gek maar probeer het zelf maar eens. En ook in de saus werkte het prima als zuivelvrij alternatief voor boter.

Wil je helemaal geen zuivel gebruiken in dit recept, dan kun je de slagroom vervangen door kokos- of amandelmelk. Gebruik je amandelmelk dan wordt het resultaat wel een stuk minder romig. Wil je wel die romigheid, gebruik dan kokosmelk. Qua smaak kan dat zeker ook prima.

Citroenkip ovenschotel met witte wijnsaus

Check ook deze kip recepten

Kipcitroen ovenschotel

Kipcitroen ovenschotel

5 van 1 stem
GangHoofdgerecht
KeukenHollandse keuken

Een heerlijke en makkelijke ovenschotel
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 50 minuten

4 personen

Materiaal

  • Oven
  • ovenschaal

Ingrediënten

  • 2 kippenpoten met vel
  • 1 grote ui fijn gesneden
  • 2 teentjes knoflook gesnipperd
  • 2 prei in dunne ringen
  • 50 ml Brassica olie met botersmaak
  • 100 ml kippenbouillon
  • 100 ml slagroom (voor zuivelvrij gebruik kokosroom)
  • 100 ml witte wijn
  • peper en zout
  • 2 citroenen 1 het sap en 1 in dunne plakken
  • rozemarijn

  • Verwarm de oven voor op 180˚C. Kruid de kippenpoten naar wens met zout en peper of je favoriete kipkruiden. Vet een ovenschaal in met wat olie en leg de kippenpoten in de ovenschaal. Zet de kip in de oven voor 30 minuten
  • Neem een steelpan en verhit hierin de Brassica olie met botersmaak. Voeg de ui, knoflook en prei toe en bak tot deze glazig zijn. Voeg de bouillon, citroensap en witte wijn toe en laat op zacht vuur ongeveer 10 minuten pruttelen tot de prei mooi gaar is.
  • Voeg de room toe en kook nog even door tot de saus iets indikt. Na 30 minuten haal je de ovenschotel uit de oven en giet je de saus om de poten heen. Zorg dat het niet op het vel terechtkomt!
  • Rangschik de plakjes citroen om de kip heen en doe de rozemarijn erbij.
  • Zet weer terug in de oven voor ongeveer 20 minuten. Serveer de kip met rijst

Notities

Afhankelijk van het formaat van de kippenpoten is dit een gerecht voor twee of voor vier personen. Gecombineerd met rijst of een ander bijgerecht is het behoorlijk machtig. Vandaar dat ik uit ben gegaan van vier personen

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 548kcal | Koolhydraten: 16g | Eiwit: 23g | Vet: 43g | Verzadigd vet: 12g | Cholesterol: 157mg | Natrium: 210mg | Kalium: 508mg | Vezels: 3g | Suiker: 5g | Vitamine A: 1207IU | Vitamine C: 38mg | Calcium: 76mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Disclaimer: Deze post betreft een samenwerking met Brassica.

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.