Crispy citroenkip met witte wijnsaus
Krokant kippetje!
Hoe lekker ziet dit kippetje eruit? De truc bij het bereiden van het gerecht is dat je zorgt dat het vel niet onder de saus komt te staan want dan ben je die crunch natuurlijk volledig kwijt.
SAMENWERKING
Brassica met botersmaak
Ik ging dit keer aan de slag met koolzaadolie met botersmaak van Brassica . Kun je je nog herinneren dat ik die waanzinnig lekkere cake maakte? Dit keer wilde ik een witte wijn saus maken maar dan zonder de gebruikelijke zuivel. Omdat de botersmaak wel altijd heel bepalend is in een saus gebruikte ik dus deze olie van Brassica als alternatief.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik wel mijn twijfels had of olie met een toegevoegde botersmaak wel een goede combinatie zou zijn, want boter is naar mijn mening wel echt een unieke smaak. En niet te vergelijken met olie.
Maar zodra je de dop van de fles afhaalt ruik je de boter. Dat klinkt gek maar probeer het zelf maar eens. En ook in de saus werkte het prima als zuivelvrij alternatief voor boter.
Wil je helemaal geen zuivel gebruiken in dit recept, dan kun je de slagroom vervangen door kokos- of amandelmelk. Gebruik je amandelmelk dan wordt het resultaat wel een stuk minder romig. Wil je wel die romigheid, gebruik dan kokosmelk. Qua smaak kan dat zeker ook prima.
Check ook deze kip recepten
Kipcitroen ovenschotel
Benodigdheden
- Oven
- ovenschaal
Ingrediënten
- 2 kippenpoten met vel
- 1 grote ui fijn gesneden
- 2 teentjes knoflook gesnipperd
- 2 prei in dunne ringen
- 50 ml Brassica olie met botersmaak
- 100 ml kippenbouillon
- 100 ml slagroom (voor zuivelvrij gebruik kokosroom)
- 100 ml witte wijn
- peper en zout
- 2 citroenen 1 het sap en 1 in dunne plakken
- rozemarijn
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚C. Kruid de kippenpoten naar wens met zout en peper of je favoriete kipkruiden. Vet een ovenschaal in met wat olie en leg de kippenpoten in de ovenschaal. Zet de kip in de oven voor 30 minuten
- Neem een steelpan en verhit hierin de Brassica olie met botersmaak. Voeg de ui, knoflook en prei toe en bak tot deze glazig zijn. Voeg de bouillon, citroensap en witte wijn toe en laat op zacht vuur ongeveer 10 minuten pruttelen tot de prei mooi gaar is.
- Voeg de room toe en kook nog even door tot de saus iets indikt. Na 30 minuten haal je de ovenschotel uit de oven en giet je de saus om de poten heen. Zorg dat het niet op het vel terechtkomt!
- Rangschik de plakjes citroen om de kip heen en doe de rozemarijn erbij.
- Zet weer terug in de oven voor ongeveer 20 minuten. Serveer de kip met rijst
Notities
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Disclaimer: Deze post betreft een samenwerking met Brassica.