Simone's Kitchen

Crispy citroenkip met witte wijnsaus

citroenkip met witte wijnsaus

Krokant kippetje!

Hoe lekker ziet dit kippetje eruit? De truc bij het bereiden van het gerecht is dat je zorgt dat het vel niet onder de saus komt te staan want dan ben je die crunch natuurlijk volledig kwijt.

SAMENWERKING

Brassica met botersmaak

Ik ging dit keer aan de slag met koolzaadolie met botersmaak van Brassica . Kun je je nog herinneren dat ik die waanzinnig lekkere cake maakte? Dit keer wilde ik een witte wijn saus maken maar dan zonder de gebruikelijke zuivel. Omdat de botersmaak wel altijd heel bepalend is in een saus gebruikte ik dus deze olie van Brassica als alternatief.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik wel mijn twijfels had of olie met een toegevoegde botersmaak wel een goede combinatie zou zijn, want boter is naar mijn mening wel echt een unieke smaak. En niet te vergelijken met olie.

Kipcitroen ovenschotel met witte wijnsaus

Maar zodra je de dop van de fles afhaalt ruik je de boter. Dat klinkt gek maar probeer het zelf maar eens. En ook in de saus werkte het prima als zuivelvrij alternatief voor boter.

Wil je helemaal geen zuivel gebruiken in dit recept, dan kun je de slagroom vervangen door kokos- of amandelmelk. Gebruik je amandelmelk dan wordt het resultaat wel een stuk minder romig. Wil je wel die romigheid, gebruik dan kokosmelk. Qua smaak kan dat zeker ook prima.

Citroenkip ovenschotel met witte wijnsaus
Kipcitroen ovenschotel
Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Kipcitroen ovenschotel

Een heerlijke en makkelijke ovenschotel
Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 50 min
Porties: 4 personen

Benodigdheden

  • Oven
  • ovenschaal

Ingrediënten

  • 2 kippenpoten met vel
  • 1 grote ui fijn gesneden
  • 2 teentjes knoflook gesnipperd
  • 2 prei in dunne ringen
  • 50 ml Brassica olie met botersmaak
  • 100 ml kippenbouillon
  • 100 ml slagroom (voor zuivelvrij gebruik kokosroom)
  • 100 ml witte wijn
  • peper en zout
  • 2 citroenen 1 het sap en 1 in dunne plakken
  • rozemarijn

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180˚C. Kruid de kippenpoten naar wens met zout en peper of je favoriete kipkruiden. Vet een ovenschaal in met wat olie en leg de kippenpoten in de ovenschaal. Zet de kip in de oven voor 30 minuten
  • Neem een steelpan en verhit hierin de Brassica olie met botersmaak. Voeg de ui, knoflook en prei toe en bak tot deze glazig zijn. Voeg de bouillon, citroensap en witte wijn toe en laat op zacht vuur ongeveer 10 minuten pruttelen tot de prei mooi gaar is.
  • Voeg de room toe en kook nog even door tot de saus iets indikt. Na 30 minuten haal je de ovenschotel uit de oven en giet je de saus om de poten heen. Zorg dat het niet op het vel terechtkomt!
  • Rangschik de plakjes citroen om de kip heen en doe de rozemarijn erbij.
  • Zet weer terug in de oven voor ongeveer 20 minuten. Serveer de kip met rijst

Notities

Afhankelijk van het formaat van de kippenpoten is dit een gerecht voor twee of voor vier personen. Gecombineerd met rijst of een ander bijgerecht is het behoorlijk machtig. Vandaar dat ik uit ben gegaan van vier personen

Voedingswaarde

Calorieën: 548kcal, Koolhydraten: 16g, Eiwit: 23g, Vet: 43g, Verzadigd vet: 12g, Cholesterol: 157mg, Natrium: 210mg, Kalium: 508mg, Vezels: 3g, Suiker: 5g, Vitamine A: 1207IU, Vitamine C: 38mg, Calcium: 76mg, Ijzer: 2mg

Disclaimer: Deze post betreft een samenwerking met Brassica

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!