Simone's Kitchen

Glutenvrije appel-amandelcake met olie

Glutenvrije amandelcake met koolzaadolie

Glutenvrije cake zonder boter

Als je in de polder woont zoals wij dan ken je ongetwijfeld de gele bloemen van de koolzaadplant. Hele velden vol staan er hier dus toen ik hoorde over de pure koolzaadolie van Brassica was ik eigenlijk wel heel erg benieuwd.

SAMENWERKING

Ik besloot om er een cake van te maken. Misschien niet de meest standaard toepassing maar hoe ik het in een salade moet verwerken dat weet ik wel. Ik was vooral benieuwd naar de smaak in een baksel. En geloof mij: als je geen boter wilt gebruiken is dit een ideale vervanging.

Glutenvrije amandelcake met koolzaadolie

Minder omega-6 dan zonnebloemolie.

Wat ik vooral prettig vind aan de koolzaadolie is dat er aanzienlijk minder omega-6 in zit en meer omega-3. In een wereld waarin we een overdaad aan omega-6 binnen krijgen is dat een heel gunstige eigenschap. De koolzaadolie van Brassica hoort hierbij dus zeker in een gezond voedingspatroon.

Ik schreef ooit een stuk over vetten en waar je rekening mee moet houden bij het gebruik van de verschillende soorten vet. Een veel voorkomende reacties daarop was ‘waar moet ik dan in frituren als ik niet in de zonnebloemolie kan frituren??’. Kokosolie is een goed alternatief, maar het grootste nadeel daarvan is de kokossmaak. Dat wil je niet noodzakelijkerwijs in een goudgeel gebakken frietje. De uitkomst is de Brassica bak & braad olie die je zonder problemen tot 240˚C kunt verhitten. Zonder gekke bijsmaak!

Duurzaam

Behalve dat de olie voor nagenoeg elke toepassing kan worden gebruikt, is het ook nog eens heel erg duurzaam. Koolzaad wordt vaak gebruikt om de bodem te verbeteren (daarom zie je het ook zo vaak in de polder) en het is bovendien een ideaal gewas voor bijen. Kijk maar eens bij grote koolzaadvelden. Daar zie je bijna altijd ook bijenkorven in de buurt staan. Na het persen wordt het restant van de plant gebruikt als veevoer. Er is dus echt niks aan deze plant wat verloren gaat.

Lekker smeuïg

Door het gebruik van de olie in deze cake blijft de cake heerlijk smeuïg. Ik had de oven een tikkie te hoog staan en dat is niet zo handig. Een beetje meer geduld is een beter idee. De cake is echt heerlijk en blijft zeker een paar dagen goed na bakken.

Glutenvrije amandel-appelcake
Servings: 10 personen
Ingredienten
  • 125 ml Brassica veelzijdig
  • 140 gr honing
  • 2 eieren
  • 130 gr appelcompote zonder suiker
  • 185 gr amandelmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 1 tl kaneel
  • 1 peer
Instructies
  1. Verwarm de oven op 170˚C en bekleed een springvorm van 20 cm met bakpapier. Zet apart.

  2. In een mengkom of in de kom van de mixer doe je de olie en honing bij elkaar en klop dit voor ongeveer 30 seconden. Het komt niet echt bij elkaar maar dat komt goed zodra je de eieren erbij doet. 

  3. Breek de eieren een voor een in de kom en klop even heel kort door. Doe de appelcompote erbij en klop nog eens kort. Voeg dan het amandelmeel erbij, bakpoeder, snufje zout en kaneel. Roer dit met een spatel erdoor.

  4. Stort het beslag in je klaarstaande vorm. Snij met een scherp mes twee plakken uit het midden van de peer. Haal daar de pitjes uit en druk de twee peerhelften in het beslag. Eet de rest van de peer op 😉

  5. Zet de cake in de voorverwarmde oven en laat rustig voor 50 minuten garen of tot goudbruin en gaar. Gaat het te hard en wordt de cake te bruin dek dan af met aluminiumfolie en laat nog even doorgaren

  6. Laat volledig afkoelen voor je de cake aan gaat snijden. Hij wordt tijdens het afkoelen nog steviger.

Bak je graag glutenvrij? Probeer dan zeker ook dit overheerlijke appelbrood een keer of deze pistache koekjes!

Delen is fijn!

4 comments

  1. Avatar

    Hallo Simone, leuk en lekker recept!
    Er bestaat ook Koolzaadhoning, smaakt heerlijk
    en wellicht ook lekker in deze taart.
    Groetjes Ans

  2. Avatar

    Hallo Simone,
    Ik ga hem zeker een keer maken. Cakes’s en dergelijke gemaakt met olie zijn inderdaad altijd lekker smeuïg. Ben benieuwd naar de smaak. Hij ziet er ook top uit. (de foto ook trouwens!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang het eerste hoofdstuk uit Heerlijke Chaos