Ben je op zoek naar een makkelijke en lekkere glutenvrije appelcake? Dan heb je hem nu gevonden. Lekker met walnoten!

Appelcake met walnoten

Glutenvrije appelcake met walnoten

Het is grappig hoe het werkt met sommige recepten. Neem nu deze glutenvrije appelcake met walnoten. Ik maakte die voor paleo nummer 4 van 2020 als ik me goed herinner. Het was onderdeel van een menu. Welk menu weet ik al niet eens precies meer maar die appelcake die is me wel goed bijgebleven.

Ook omdat de lezers van paleomagazine hem massaal gemaakt hebben. Dat is zo leuk om te zien! Maar wel tijd dus om hem eens hier te delen.

Ik maakte natuurlijk al eens eerder een appelcake dus dat is op zich niet iets nieuws. Sterker nog ik maak heel vaak een appelcake en allerlei varianten daarop. De appelcake met walnoten is simpelweg een variant op een oude bekende. En toch doet de een het dan beter dan de ander.

Maken van de appelcake met walnoten

Het maken van deze cake is echt heel erg eenvoudig. Je snijdt de appels in kleine blokjes (met of zonder schil. Jouw keus) en doet hier het citroensap overheen om te voorkomen dat ze gaan verkleuren. Vervolgens meng je de droge ingrediënten goed door.

Je mengt de natte ingredienten door en je voegt de twee samen. Roer de appelblokjes erdoorheen. Stort in de klaarstaande bakvorm van 20 x 20 cm en hup die oven in.

Appelcake met walnoten

Welke appels gebruik je voor een appelcake?

Welke appels gebruik je in de appelcake? Dat is eigenlijk heel erg flexibel. Het enige waar ik op let is dat de appels niet té zoet maar ook niet té zuur zijn. Ik vind zelf Elstar erg lekker in deze cake.

Kan ik de appel vervangen voor…?

Ja dat kan. Ben je geen fan van appels? Vervang de appels dan door peer, abrikozen, perzikken.. eigenlijk elke soort fruit die enigszins stevig is kan in de appelcake met walnoten.

Het is ook lekker om de glutenvrije appelcake te variëren door er andere specerijen aan toe te voegen. Denk aan gember, kardemom en een beetje kruidnagel. Ik voeg ook graag een beetje anijszaad toe aan baksels. Heerlijk!

Ik ben allergisch voor walnoten

Je kunt de walnoten natuurlijk vervangen voor andere noten. Weglaten is ook een optie als je geen enkele noot kunt verdragen. In dat geval kun je het amandelmeel ook vervangen voor bijvoorbeeld chufameel.

Check ook deze walnootrecepten

Voor alle recepten met walnoten of check een van onderstaande walnootrecepten.

Appelcake met walnoot

Appelcake met walnoten

3.80 van 10 stemmen
GangKoek
Keukenpaleo

Een heerlijke en makkelijk appelcake met lekker veel walnoten
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 30 minuten
totaal 40 minuten

8 personen

Ingrediënten

  • 2 appels in kleine blokjes gesneden
  • 2 el citroensap
  • 300 gram amandelmeel
  • ½ tl baking soda
  • ½ tl zout
  • 2 tl kaneelpoeder
  • 90 gram walnoten grof gehakt
  • 3 eieren
  • 1 tl vanille-essence
  • 60 gram kokosolie gesmolten
  • 110 gram honing

  • Verwarm de oven voor op 175 C.
  • Vet een vierkante vorm van 20x20cm in en bekleed met bakpapier.
  • Doe de appelblokjes met het citroensap in een kom.
  • Meng in een kom de droge ingrediënten.
  • Meng in een andere kom de eieren met de vanille-essence, kokosolie en honing.
  • Voeg de droge ingrediënten toe en roer goed door.
  • Voeg de appelstukjes toe en meng het geheel.
  • Giet het beslag in de bakvorm en bak de cake in 30 minuten gaar of tot goudbruin en een houten prikker er schoon uitkomt.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 443kcal | Koolhydraten: 28g | Eiwit: 12g | Vet: 35g | Verzadigd vet: 9g | Transvet: 1g | Cholesterol: 61mg | Natrium: 249mg | Kalium: 136mg | Vezels: 6g | Suiker: 18g | Vitamine A: 118IU | Vitamine C: 4mg | Calcium: 109mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.