Simone's Kitchen

Appelcake recept met walnoten

Appelcake met walnoten

Glutenvrije appelcake met walnoten

Het is grappig hoe het werkt met sommige recepten. Neem nu deze glutenvrije appelcake met walnoten. Ik maakte die voor paleo nummer 4 van 2020 als ik me goed herinner. Het was onderdeel van een menu. Welk menu weet ik al niet eens precies meer maar die appelcake die is me wel goed bijgebleven.

Ook omdat de lezers van paleomagazine hem massaal gemaakt hebben. Dat is zo leuk om te zien! Maar wel tijd dus om hem eens hier te delen.

Ik maakte natuurlijk al eens eerder een appelcake dus dat is op zich niet iets nieuws. Sterker nog ik maak heel vaak een appelcake en allerlei varianten daarop. De appelcake met walnoten is simpelweg een variant op een oude bekende. En toch doet de een het dan beter dan de ander.

Maken van de appelcake met walnoten

Het maken van deze cake is echt heel erg eenvoudig. Je snijdt de appels in kleine blokjes (met of zonder schil. Jouw keus) en doet hier het citroensap overheen om te voorkomen dat ze gaan verkleuren. Vervolgens meng je de droge ingrediënten goed door.

Je mengt de natte ingredienten door en je voegt de twee samen. Roer de appelblokjes erdoorheen. Stort in de klaarstaande bakvorm van 20 x 20 cm en hup die oven in.

Appelcake met walnoten

Welke appels gebruik je voor een appelcake?

Welke appels gebruik je in de appelcake? Dat is eigenlijk heel erg flexibel. Het enige waar ik op let is dat de appels niet té zoet maar ook niet té zuur zijn. Ik vind zelf Elstar erg lekker in deze cake.

Kan ik de appel vervangen voor…?

Ja dat kan. Ben je geen fan van appels? Vervang de appels dan door peer, abrikozen, perzikken.. eigenlijk elke soort fruit die enigszins stevig is kan in de appelcake met walnoten.

Ik ben allergisch voor walnoten

Je kunt de walnoten natuurlijk vervangen voor andere noten. Weglaten is ook een optie als je geen enkele noot kunt verdragen. In dat geval kun je het amandelmeel ook vervangen voor bijvoorbeeld chufameel.

Appelcake met walnoot
Print recept Pin recept
1 van 3 stemmen

Appelcake met walnoten

Een heerlijke en makkelijk appelcake met lekker veel walnoten
Voorbereidingstijd: 10 min
Bereidingstijd: 30 min
Porties: 8 personen

Ingrediënten

  • 2 appels in kleine blokjes gesneden
  • 2 el citroensap
  • 300 gram amandelmeel
  • ½ tl baking soda
  • ½ tl zout
  • 2 tl kaneelpoeder
  • 90 gram walnoten grof gehakt
  • 3 eieren
  • 1 tl vanille-essence
  • 60 gram kokosolie gesmolten
  • 110 gram honing

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 C.
  • Vet een vierkante vorm van 20x20cm in en bekleed met bakpapier.
  • Doe de appelblokjes met het citroensap in een kom.
  • Meng in een kom de droge ingrediënten.
  • Meng in een andere kom de eieren met de vanille-essence, kokosolie en honing.
  • Voeg de droge ingrediënten toe en roer goed door.
  • Voeg de appelstukjes toe en meng het geheel.
  • Giet het beslag in de bakvorm en bak de cake in 30 minuten gaar of tot goudbruin en een houten prikker er schoon uitkomt.
Gang: Koek
Keuken: paleo
Trefwoord: appel, walnoten

Voedingswaarde

Calorieën: 443kcal, Koolhydraten: 28g, Eiwit: 12g, Vet: 35g, Verzadigd vet: 9g, Transvet: 1g, Cholesterol: 61mg, Natrium: 249mg, Kalium: 136mg, Vezels: 6g, Suiker: 18g, Vitamine A: 118IU, Vitamine C: 4mg, Calcium: 109mg, Ijzer: 2mg

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.