Simone's Kitchen

Pompoen focaccia met kaas

Volgens mij sla ik helemaal door in het pompoen bak en kook gebeuren (want er komen er nog een paar aan) maar als er iets bij de herfst past dan is het wel pompoen vind je ook niet? (zeg ja, zeg ja..) En dus…. wederom een pompoen gerecht. Dit keer een hele lekkere pompoen focaccia met walnootjes en kaas. En o nee, alweer op dat tafeltje!

Ik had dit brood ooit al een keer eerder gemaakt in 2011. En nu moet je weten dat het vrij zeldzaam is dat een bepaald recept hier twee keer wordt gemaakt. Simpelweg omdat ik altijd wat nieuws wil uitproberen en ik zelden iets twee keer hetzelfde maak. Op een aantal favorieten na, moet een recept van goede huize komen, wil het nog eens een keer de keuken van dichtbij zien. Het feit dat ik dit dus al eerder had gemaakt moet je een idee geven van hoe lekker dit brood is!

Het deeg wordt heel geel door de pompoen die erdoor heen zit en het zorgt ook voor een lekkere smaak natuurlijk. De vorige keer had ik gruyere gebruikt maar die was nergens te vinden in de supermarkt dus heb ik dit keer voor parmezaanse kaas gekozen. En hoewel lekker, ga ik volgende keer toch weer voor de gruyere. Zoals je ziet smelt de parmezaan niet zo heel goed aan de bovenkant en gruyere is natuurlijk een ander soort kaas, dus die ga ik de volgende keer weer gebruiken!

Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Pompoen foccacia

Ingrediënten

  • 200 ml warm water 30 C
  • 30 gr bruine suiker
  • 1 pakje droge gist 8 gr
  • 500 gr 00 bloem
  • 45 gr boter gesmolten
  • 500 gr verse pompoen of flespompoen voor 220 gr pompoenpuree
  • 1 tl zout
  • 1/4 tl gemalen nootmuskaat
  • 50 gr geraspte Gruyere of andere harde kaas
  • 60 gr gehakte pecannoten of walnoten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 C.
  • Maak de pompoen schoon en snij in grote stukken. Laat het vel er nog op zitten. Deze is makkelijker te verwijderen als de pompoen schoon is.
  • In een kom hussel je de pompoen met olijfolie, zout en peper tot alle stukken bedekt zijn. Leg op een bakplaat met bakpapier en rooster in de oven tot ze zacht zijn, ongeveer 30-40 minuten. Zorg dat de stukken niet te dicht op elkaar zitten dan worden ze minder goed geroosterd. Laat de stukken afkoelen en verwijder de schil.
  • Pureer met een vork of in de blender. Je hebt 220 gr pompoen puree nodig.
  • Combineer water, gist en suiker in een grote kom. Laat dit 5 minuutjes staan. Voeg 135 gr van de bloem toe en de gesmolten boter en mix tot het goed gemengd is. Dek af en laat dit 30 minuten rijzen.
  • Voeg de pompoenpuree, zout en nootmuskaat toe aan het gerezen bloemmengsel en roer tot alles goed gemengd is. Voeg 300 gr bloem toe en dehelft van de kaas. Roer dit door en kneed het licht tot je een elastisch en beetje plakkerig deeg hebt. Vorm het deeg in een bal en bestrijk met olijfolie. Leg in een kom en dek af en laat dit 1 uur rijzen of tot het in formaat is verdubbeld. Om te checken of het goed is druk je twee vingers in het deeg en als de vingers erin blijven staan is je deeg goed.
  • Bedek een bakplaat met bakpapier en strooi er wat bloem overheen. Vorm de focaccia in een rechthoek met je handen (het kan zijn dat je wat bloem nodig hebt) van ongeveer 30 x 35 cm. Bestrijk met wat olijfolie en strooi de rest van de kaas en de walnoten over de bovenkant heen. Druk ze lichtjes aan om ze in het deeg te duwen. Dek af en laat dit weer voor 15-20 minuten rijzen.
  • In de tussentijd verwarm je de oven voor op 200 C en bak je de focaccia voor 30 minuten of tot het brood gaar is en bruin aan de bovenkant. Het kan zijn dat je het halverwege af moet dekken met folie als het te snel bruint.
  • Laat afkoelen op een rek!

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

3 comments

  1. Avatar

    Ik heb ook een brood met pompoen ergens staan. Met salie en varkensworstjes geloof ik.
    Ook een of twee keer gemaakt omdat ik ook steeds weer iets anders wil… Hahahahaa
    En dat tafeltje verveelt nog steeds niet hoor!

  2. Pingback: Mijn 5 favoriete pompoen recepten | Simone's Kitchen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!