Ben je fan van focaccia dan is deze pompoen focaccia met knapperige walnoten een absolute aanrader. Bovendien zit er ook nog gesmolten kaas in. Ik krijg al trek als ik het hoor!

Pompoen focaccia

Pompoen focaccia

Die heerlijke focaccia en dan in combinatie met pompoen, walnoot en kaas. Dat klinkt toch al als iets wat je graag wilt proberen of niet? Door de pompoenpuree wordt het brood ook nog eens knalgeel dus dat ziet er dan meteen al lekker uit. Ik ben mega fan van pompoen (check maar eens deze 10 recepten met pompoen) dus ik probeer het altijd overal in te stoppen.

Pompoen focaccia

Maken van de pompoenpuree

Voor dit recept begin je allereerst met het maken van de pompoenpuree. Onthoud dat het roosteren van de pompoen ervoor zorgt dat er minimaal de helft aan gewicht verdwijnt als het geroosterd is. Van de 500 gram pompoen hou je ongeveer 220 gram pompoenpuree over. Je kunt ook kant- en klare pompoenpuree uit een blikje gebruiken als je die kunt vinden. Amazing Oriental heeft vaak blikjes van het merk Libby. Hier zit verder niks in, alleen pompoen. Er bestaat ook een gezoete variant. Die moet je dus niet gebruiken.

Maar zelf maken is op zich niet veel werk. Ik gebruik hier meestal de oranje biologische pompoen voor. Makkelijk want daar kun je de schil ook prima van eten. Scheelt weer gedoe.

Pureren van de pompoen

Eenmaal geroosterd kun je de pompoenpuree eenvoudig pureren. Dat kun je met een vork doen maar dat is wel een beetje een klusje. Makkelijker is het om een staafmixer, keukenmachine of een blender hiervoor te gebruiken. Dan wordt het mooi glad en zeker als je de schil hebt meegeroosterd is dat de betere optie.

Overigens kun je de pompoen ook koken, maar dat wordt altijd een beetje te vochtig naar mijn smaak. Plus het is echt wel lekkerder om de pompoen te roosteren. Dus als het even kan, is dat aan te raden.

Pompoenpuree maken

Maken van het deeg

Voor het maken van het deeg voor de pompoen focaccia begin je eerst met het deeg zonder de pompoen. Op die manier heeft het deeg de kans om beter te ontwikkelen zonder dat de pompoen het naar beneden haalt. Je laat een gedeelte van de bloem dus al eerst rijzen voor je de rest van de bloem met de pompoenpuree toevoegt. Zorg dat de puree niet te heet is als je het bij het deeg voegt. Je voegt hier ook de helft van de geraspte gruyere toe.

Dan laat je het geheel vervolgens nog een uur rijzen op een warme plek.

Vormen van het deeg

Dan is het tijd om het deeg te vormen tot een rechthoekige focaccia. Bestrijk met wat olijfolie en bestrooi met de rest van de walnoten en de geraspte kaas. Nu is het tijd om het brood af te bakken. Hou hiervoor ongeveer 30 minuten aan of tot het brood mooi goudbruin is geworden. Worden de noten te bruin dek het dan af met aluminiumfolie.

Pompoen focaccia
Focaccia met pompoen
Print recept Pin recept
No ratings yet

Pompoen focaccia met kaas

Een lekkere combinatie van smaken in deze pompoen focaccia met walnoten en kaas
Voorbereidingstijd: 50 min
Bereidingstijd: 30 min
Totale tijd: 1 uur 20 min
Porties: 12 personen

Ingrediënten

  • 200 ml lauwwarm water 30˚ C
  • 30 gr bruine suiker
  • 1 pakje droge gist 7 gr
  • 500 gr 00 bloem
  • 45 gr boter gesmolten
  • 500 gr verse pompoen of flespompoen voor 220 gr pompoenpuree
  • 1 tl zout
  • 1/4 tl gemalen nootmuskaat
  • 50 gr geraspte Gruyere of andere harde kaas
  • 60 gr gehakte pecannoten of walnoten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200˚ C.
  • Maak de pompoen schoon en snij in grote stukken. Laat de schil er nog op zitten. Deze is makkelijker te verwijderen als de pompoen schoon is. Voor de biologische oranje pompoen kun je het vel gewoon eten.
  • In een kom hussel je de pompoen met olijfolie, zout en peper tot alle stukken bedekt zijn. Leg op een bakplaat met bakpapier en rooster in de oven tot ze zacht zijn, ongeveer 30-40 minuten. Zorg dat de stukken niet te dicht op elkaar zitten dan worden ze minder goed geroosterd. Laat de pompoen afkoelen en verwijder de schil (of pureer deze mee)
  • Pureer met een vork of in de blender. Je hebt 220 gr pompoen puree nodig.
  • Combineer water, gist en suiker in een grote kom. Laat dit 5 minuutjes staan. Voeg 135 gr van de bloem toe en de gesmolten boter en mix tot het goed gemengd is. Dek af en laat dit 30 minuten rijzen.
  • Voeg de pompoenpuree, zout en nootmuskaat toe aan het gerezen bloemmengsel en roer tot alles goed gemengd is. Voeg 300 gr bloem toe en de helft van de kaas. Roer dit door en kneed het licht tot je een elastisch en beetje plakkerig deeg hebt. Vorm het deeg in een bal en bestrijk met olijfolie. Leg in een kom en dek af en laat dit 1 uur rijzen of tot het in formaat is verdubbeld. Om te checken of het goed is druk je twee vingers in het deeg en als de vingers erin blijven staan is je deeg goed.
  • Bedek een bakplaat met bakpapier en strooi er wat bloem overheen. Vorm de focaccia in een rechthoek met je handen (het kan zijn dat je wat bloem nodig hebt) van ongeveer 30 x 35 cm. Bestrijk met wat olijfolie en strooi de rest van de kaas en de walnoten over de bovenkant heen. Druk ze lichtjes aan om ze in het deeg te duwen. Dek af en laat dit weer voor 15-20 minuten rijzen.
  • In de tussentijd verwarm je de oven voor op 200˚ C en bak je de focaccia voor 30 minuten of tot het brood gaar is en bruin aan de bovenkant. Het kan zijn dat je het halverwege af moet dekken met folie als het te snel bruint.
  • Laat afkoelen op een rek!
Gang: Brood
Keuken: Italiaanse keuken
Trefwoord: pompoen, walnoten
Auteur: Simone van den Berg

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 246kcal, Koolhydraten: 37g, Eiwit: 7g, Vet: 8g, Verzadigd vet: 3g, Meervoudigd onverzadigd vet: 3g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 2g, Transvet: 0.1g, Cholesterol: 13mg, Natrium: 251mg, Kalium: 118mg, Vezels: 2g, Suiker: 3g, Vitamine A: 2987IU, Vitamine C: 1mg, Calcium: 61mg, Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Check ook deze focacciarecepten

Delen is fijn!