Kastanje chocoladetaart
Heerlijke kastanje chocoladetaart. Perfect voor de herfst en winter, maar met kastanjes uit blik natuurlijk het hele jaar door te maken!
Kastanje chocoladetaart
Hoe lekker ziet deze chocoladetaart met kastanjepuree er wel niet uit? En ik kan je verzekeren; dat is ie ook. Dit was ooit het onderwerp van een blogshoot die Alex en ik deden jaren geleden. Alex had de taart gemaakt en we hebben hem ter plekke opgegeten, want jee… deze wil je geproefd hebben.
Er gaan geen hele kastanjes in de taart maar gezoete kastanjepuree. Even afhankelijk van het seizoen kun je die soms in de winkel kopen maar online lukt het meestal wel. Rond de kerstdagen vind je de puree meestal overal en ik koop het dan altijd groot in. Het zit in blik dus blijft lang goed. Handig om altijd op voorraad te hebben! Zeker voor zoete bakrecepten is het ideaal.
Deeg maken
De chocoladetaart met kastanje begin je met het maken van de bodem. Dat is eenvoudig een mix van bloem, boter en poedersuiker. Het makkelijkste is om dit te maken in een keukenmachine. Ik gebruik hiervoor de magimix. Je mengt het goed tot het net samen begint te komen. Stort het deeg dan uit op je aanrecht en kneed nog even kort na tot het goed bij elkaar komt. Wikkel in plastic folie en leg het minimaal 30 minuten in de koeling.
Vulling van de chocoladetaart
Terwijl het deeg rust begin je aan de vulling. Hiervoor splits je vier eieren. Dan smelt je de chocola met de boter au bain marie. Laat vervolgens iets afkoelen en meng een voor een de eidooiers door het mengsel. Voeg dan de cacao, 50 gr van de suiker en de kastanjepuree toe. Gebruik eventueel een mixer als het niet goed glad wordt.
De eiwitten klop je stijf met de andere 50 gr suiker en deze vouw je door je kastanjemengsel heen tot het een glad en egaal mengsel wordt.
In de vorm
Voor het afmaken van de kastanje chocoladetaart neem je een springvorm van 22 centimeter diameter. Deze bekleed je met bakpapier en je drukt het deeg nu in de vorm. Probeer het zo gelijkmatig mogelijk te verdelen (bij ons niet zo goed gelukt) en laat het deeg aan de zijkanten oplopen.
Stort het kastanje chocolade mengsel op de bodem en bak de kastanje chocoladetaart in de oven voor ongeveer 25 minuten of tot gaar en goudbruin.
Ondertussen mix je de specerijen voor de garnering door elkaar. Je laat de taart afkoelen op een taartrooster en je garneert het met de specerijenmix en – optioneel – nog wat tamme kastanjes.
Fan van chocoladetaart
Ben je fan van chocoladetaart (en wie niet?) check dan ook de onderstaande recepten voor chocoladetaart!
Kastanje chocoladetaart
Materiaal
- Springvorm 22 cm
Ingrediënten
Deeg
- 130 gr koude boter
- 200 gr bloem
- 60 gr poedersuiker
Vulling
- 180 gr donkere chocola 70% cacao
- 130 gr boter
- 4 eieren gesplitst
- 1,5 el cacaopoeder
- 100 gr suiker
- 250 gr kastanje puree
Garnering
- 1 tl kaneelpoeder
- 1/2 tl kruidnagel
- 1 tl gember
- 1 tl chilipeper
- 3 el cacao poeder
- 1 el poedersuiker
- snufje zeezout
- Verwarm de oven tot 180C. (onder- bovenwarmte)
- Doe 130 gram koude boter, 200 gram bloem en 60 gram poedersuiker in een keukenmachine en laat enkele min kneden tot een stevig deeg. Kneed het deeg nog na met de hand, wikkel het in plasticfolie en laat het in de koelkast minimaal 15 min rusten. Druk het deeg in een ingevette springvorm van 22cm doorsnede, bekleed de vorm met een opstaande rand van 5cm. Bak de bodem 15 min en haal hem uit de oven.
- Breng een bodem water in een ruime pan aan de kook. Zet een vuurvaste kom op de pan en smelt 180 gram chocolade met minstens 70% cacao met 130 gram boter au bain-marie. Haal de kom van het vuur. Roer een voor een 4 eidooiers erdoor, voeg 1,5 el cacaopoeder, 50 gram fijne kristalsuiker en 250 gram kastanje puree toe. Roer het goed door elkaar.
- Klop in een schone kom 4 eiwitten stijf. Voeg beetje bij beetje 50 gram fijne kristalsuiker toe. Klop tot het schuim pieken vormt en glanst. Spatel het eiwit voorzichtig in door de chocolademassa. Vouw het om en niet langer dan nodig is om het goed te mengen. Schep het mengsel op de taartbodem, plaats de taart in het midden van de oven en bak hem in 25 minuten gaar. Laat afkoelen op een rooster.
- Roer in een kommetje 1 tl kaneelpoeder, ½ t. kruidnagelpoeder, 1 tl gemberpoeder, 1 tl chilipeper, 3 el cacaopoeder, 1 el poedersuiker en een snufje fijn zeezout door elkaar. En strooi het met behulp van een theezeefje over de bovenkant.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Hoi Simone,
leuk dat je zoveel kastanjerecepten hebt. Wij hebben twee grote kastanjebomen op het erf staan. Dus elk jaar probeer ik weer wat nieuwe recepten. Deze taart is echt een blijver! We vonden hem heerlijk, ook de kinderen.
Mijn bakvaardigheden zijn denk ik wel wat wat anders. Met twee drie keer scheppen krijg ik het eiwit er niet doorheen. Het lijkt me de bedoeling dat ie nog wat gemarmerd is, maar ik roer toch wel wat langer.
En bak je hem op de heteluchtoven of onder en bovenwarmte? Ik heb jouw tijd en temperatuur aangehouden met onder en bovenwarmte, maar het was nog erg zacht van binnen. Het was meer een lava-taart. Voor de smaak maakt dat niet uit. Maar het leverde wat minder aantrekkelijke foto’s op dan die prachtige foto’s van jou.
He Ingrid! O dat is fijn als je twee kastanjebomen hebt staan. Ik heb nog even goed naar het recept gekeken. Is al een oudje dus lang geleden dat ik deze zelf gemaakt heb.
Qua oventemperatuur onder- en bovenwarmte. Het probleem is wel met ovens dat er veel verschil in zit. Daarom altijd handig om even goed te checken of de taart wel gaar is met een houten prikker. Hoewel zacht inderdaad niet erg is, is het natuurlijk niet de bedoeling dat het een lava cake wordt.. 😉
Dat eiwit erdoor scheppen… ja ik denk dat dat ook langer duurt dan twee of drie keer omvouwen. Ik ga dat even aanpassen. Maar fijn dat ie wel voor herhaling vatbaar is!
Hoi Simone,
echt heel fijn al jouw tips! Ik heb er veel aan!! Maar wat ik niet helemaal begrijp is de volgende zin: “Is het nog te licht kun je de sluitertijd iets versnellen zodat er minder licht op je sensor valt en je foto dus donkerder wordt. Let op; dit is niet hetzelfde als onderbelichten!” Ga je dan niet ondercompenseren? En dus onderbelichten?
Ik hoop dat je tijd hebt om antwoord te geven. Hoe dan ook, nogmaals bedankt voor al je tips! Groeten Evelien.
He Evelien. Ja dat staat er misschien niet helemaal handig. Wat ik bedoel is dat je de foto donkerder maakt dus je ondercompenseert inderdaad. Maar een onderbelichte foto is wat anders. Soort van het verschil tussen donker en te donker.
Ziet er heerlijk uit, maar oeps idd dat zijn paardekastanjes die je bij de foto hebt neergelegd. Dat kan wel voor verwarring zorgen, m.n. voor degene die schrijven: ik zag ze liggen en ga ze maken. Deze exemplaren zijn n.l giftig voor menselijke consumptie….
He Karin. Ja ik weet dat het geen eetbare kastanjes zijn. En dat staat ook in het artikel gemeld. Bovendien gaat er in het recept een blikje kastanjepuree dus ik ga er vanuit dat men het verschil wel weet of leest wat er staat ?
Ziet er lekker uit! Ik heb zelf tamme kastanjes geraapt en wilde daar puree van maken, maar gaat het recept uit van puree met of zonder suiker?
De kastanjes ter decoratie
op de foto’s lijken trouwens ‘wilde’ en geen ’tamme’ (eetbare). Opletten bij het rapen dus!
Dat was purée met suiker. En ja dat klopt dat het wilde waren. Konden geen tamme vinden en dit was puur ter decoratie..:)
Wat een fijne uitleg! Vandaag een eerste poging gedaan.
Hoi, ik heb je taart gemaakt en er over geblogd.
Taart was heerlijk, gr, Gerry
http://gewoonlekkergewoon.blogspot.nl/2013/12/alweer-feest.html
O leuk! Lekker is ie he! Echt een toptaart!
Wat een prachtige foto’s! Het helpt ook wel dat die taart er uit ziet om je vingers bij op te likken natuurlijk. Nee, ontzettend leuk om deze tips te lezen, bedankt!
Graag gedaan Lianne! 🙂 En je weet het hè, als je vragen hebt…. Je weet me te vinden!
ziet er heerlijk uit, ga ik een keertje proberen! ik heb vandaag walnoten taart gemaakt en was ook echt heerlijk, mooie foto’s trouwens 😉
http://www.leeeentje.blogspot.com
Dank je wel Leanne!
Wat een mooie foto’s en wat ziet die taart er lekker uit zeg! Leuk ook dat je achtergrondinformatie over de foto’s geeft. Helpt me enorm om beter te kijken als ik foto’s maak.
Hè Martine! Ik ben blij dat het een nuttig stukje is…. Blijft toch altijd lastig om dingen op papier uit te leggen hè…:)
Mooi zo professionele foto met uitleg.
Kastanjepuree vind ik zo lekker, zo uit de pot, op brood, in tarteletjes, jammer dat er zoveel suiker inzit. Heb het ook wel eens zelf gemaakt maar vond dat geen succes. Dan maar een heel enkele keer met suiker
Ik heb het ook nog nooit zelf gemaakt eigenlijk. Die blikjes zijn altijd heerlijk maar inderdaad vrij zoet!
Dank je wel Simone, voor de heldere en duidelijke uitleg. Ga ik binnenkort zeker een keer uitproberen!
Succes Sylvie! Ben benieuwd naar de resultaten!
Wauw hele mooie foto’s. Super om te zien hoe je ze smaakt. Hele stellage haha, dan is mijn opzet nogal onprofessioneel zeg. Ik heb nog nooit iets met kastanje gemaakt, maar zag ze laatst wel op straat liggen. Lijkt me een erg lekkere taart!
Hè Maura! Ik vond het nog wel meevallen met die stellage… Haha… Maar ja het vergt wel een beetje werk… 🙂
I totally love your photos Simone, and that cake looks delicious, well you make everything look delicious and so-high end
Thanks so much Denise!