Chocolade kastanje taart en donkere foto’s
Ik maak eigenlijk niet zo heel vaak donkere foto’s of misschien moet ik zeggen maakte niet zo vaak want de laatste tijd gebeurt het vaker. Het zal ook de tijd van het jaar zijn denk ik dan. Herfst en winter nodigen uit om dramatische settings te doen en lekker donker te fotograferen.
Deze chocolade kastanje taart was onderdeel van de donkere Shoot die ik recentelijk met Alex deed en behalve dat de taart zelf echt verschrikkelijk lekker was… (Nee echt…. Geloof me… Deze moet je even maken!!) leek het me een goed moment om uit te leggen hoe je nou te werk gaat als je een donkere sfeer in een foto wilt brengen.
Ik heb niet heel veel ‘achter de schermen’ foto’s gemaakt, maar ik denk dat het wel goed aangeeft hoe en ander relatief simpel te doen valt.
Daglicht
Uitgaande van daglicht is het makkelijk als je maar één lichtbron hebt. Dus zorg dat je ergens staat met een raam aan één kant en niet nog ergens eentje aan de andere kant van de kamer. In dit geval geldt dat minder licht beter is.
Dat is stap 1. Vervolgens is het makkelijk om te fotograferen met licht van opzij. Dat werkt handig met het licht tegen houden. Koop bij een papierwinkel, Bruna of iets dergelijks zwart karton of spuit/schilder een stuk piepschuim zwart. Het is handig als je verschillende stukken hebt om te gebruiken.
Ik koop altijd een paar platen zwart karton en scheur die waar nodig in stukken. Ik vouw ze dubbel zodat ze kunnen staan indien nodig.
Zet dan je onderwerp neer en kijk hoe het licht erop valt en waar je minder licht wilt hebben. Het helpt vaak in dit stadium om vast een foto te maken als uitgangspunt zodat je de punten kunt bepalen waar je aan moet gaan werken.
Niet onderbelichten
Een veel voorkomende fout is dat mensen de foto gaan onderbelichten. Dat is niet wat je wilt. Je wilt wel dat je onderwerp zelf goed uit komt dus je zult meer moeten doen. Het is wel zo dat de automatische stand in dit geval meestal niet werkt.
Kijk maar naar onderstaand voorbeeld. Deze foto heb ik gemaakt op de automatische stand. Door al dat zwart en het donkere onderwerp registreert je camera dat als een gebrek aan licht en gaat vervolgens dramatisch overbelichten. Ziet er niet zo goed uit, toch?
Belichtingscorrectie
Je kunt met je belichtingscorrectie knop (het plus/min tekentje) een heel eind komen maar voor dit soort foto’s raadt ik echt aan om op de M te fotograferen. Handmatige belichting dus. Uiteindelijk is dat hier echt makkelijker.
Je kunt als uitgangspunt voor je belichting de camera eerst op diafragma voorkeuze zetten. Kijk dan welke instelling je camera aangeeft en zet die handmatig erin voor je M-stand. Dan heb je een uitgangspunt om mee te gaan werken. Ik werk zelf altijd vanuit mijn diafragma. Ik bepaal dus welk diafragma ik wil gaan gebruiken en stel dat in op mijn camera. Vervolgens verander ik mijn sluitertijd omhoog of omlaag als ik meer of minder lang wil belichten.
Maar voordat je de belichting echt kunt bepalen moet je de hoeveelheid licht die op je onderwerp en achtergrond valt regelen. Bij deze taart wilden we voornamelijk alleen licht over de taart en de daarop liggende kastanjes laten vallen. De rest mocht veel diepe schaduwen hebben en veel duisternis eromheen. Omdat te doen plaatste ik eerst een stuk zwart karton aan de achterkant rechts aangezien mijn lichtbron (raam) ook rechts zat. Ik blokkeer dus eigenlijk het licht dat binnen komt en voorkom dat er teveel licht op de achtergrond valt. Let daarbij wel op dat er nog voldoende licht op je onderwerp zelf valt. Je wilt wel nog iets kunnen zien natuurlijk.
Nadat je de achtergrond hebt gedaan maak je een foto en bekijk je het eindresultaat. Is het nog te licht kun je de sluitertijd iets versnellen zodat er minder licht op je sensor valt en je foto dus donkerder wordt. Let op; dit is niet hetzelfde als onderbelichten!
Ik heb vervolgens aan de voorkant nog een klein strookje zwart karton gehouden omdat er daar nog iets teveel licht viel op de kastanjes ( even voor de goede orde… Deze kastanjes zitten natuurlijk niet in de taart, maar ze waren zo fotogeniek dat ik ze niet kon weerstaan!)
Hieronder twee foto’s die aangeven wat het verschil is tussen een donkere foto en een onderbelichte foto. Beiden zijn uiteraard donker, maar bij een onderbelichte foto wordt ook je onderwerp een beetje ‘modderig’ en niet mooi helder en scherp. Bij een donkere foto zit de meeste informatie aan de linkerkant van je histogram, maar heb je ook doortekening in de lichte partijen van je foto… Bijgaand zie je denk ik duidelijk het verschil in de foto’s!
Nog een dingetje waar je rekening mee moet houden als je op zwart fotografeert; de witbalans. Zoals je kunt zien op een van de ‘achter de schermen’ foto’s wordt het zwart vrij blauwig. Dit kun je corrigeren door in raw te fotograferen en je witbalans aan te passen!
En dan natuurlijk datgeen waar het allemaal om draait; het recept van deze heerlijke chocolade kastanje taart…. You’ve been warned!
Chocolade kastanje taart
Benodigdheden
- Springvorm 22 cm
Ingrediënten
Deeg
- 130 gr koude boter
- 200 gr bloem
- 60 gr poedersuiker
Vulling
- 180 gr donkere chocola 70% cacao
- 130 gr boter
- 4 eieren gesplitst
- 1,5 el cacaopoeder
- 100 gr suiker
- 250 gr kastanje puree
Garnering
- 1 tl kaneelpoeder
- 1/2 tl kruidnagel
- 1 tl gember
- 1 tl chilipeper
- 3 el cacao poeder
- 1 el poedersuiker
- snufje zeezout
Instructies
- Verwarm de oven tot 180C. (onder- bovenwarmte)
- Doe 130 gram koude boter, 200 gram bloem en 60 gram poedersuiker in een keukenmachine en laat enkele min kneden tot een stevig deeg. Kneed het deeg nog na met de hand, wikkel het in plasticfolie en laat het in de koelkast minimaal 15 min rusten. Druk het deeg in een ingevette springvorm van 22cm doorsnede, bekleed de vorm met een opstaande rand van 5cm. Bak de bodem 15 min en haal hem uit de oven.
- Breng een bodem water in een ruime pan aan de kook. Zet een vuurvaste kom op de pan en smelt 180 gram chocolade met minstens 70% cacao met 130 gram boter au bain-marie. Haal de kom van het vuur. Roer een voor een 4 eidooiers erdoor, voeg 1,5 el cacaopoeder, 50 gram fijne kristalsuiker en 250 gram kastanje puree toe. Roer het goed door elkaar.
- Klop in een schone kom 4 eiwitten stijf. Voeg beetje bij beetje 50 gram fijne kristalsuiker toe. Klop tot het schuim pieken vormt en glanst. Spatel het eiwit voorzichtig in door de chocolademassa. Vouw het om en niet langer dan nodig is om het goed te mengen. Schep het mengsel op de taartbodem, plaats de taart in het midden van de oven en bak hem in 25 minuten gaar. Laat afkoelen op een rooster.
- Roer in een kommetje 1 tl kaneelpoeder, ½ t. kruidnagelpoeder, 1 tl gemberpoeder, 1 tl chilipeper, 3 el cacaopoeder, 1 el poedersuiker en een snufje fijn zeezout door elkaar. En strooi het met behulp van een theezeefje over de bovenkant.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Hoi Simone,
leuk dat je zoveel kastanjerecepten hebt. Wij hebben twee grote kastanjebomen op het erf staan. Dus elk jaar probeer ik weer wat nieuwe recepten. Deze taart is echt een blijver! We vonden hem heerlijk, ook de kinderen.
Mijn bakvaardigheden zijn denk ik wel wat wat anders. Met twee drie keer scheppen krijg ik het eiwit er niet doorheen. Het lijkt me de bedoeling dat ie nog wat gemarmerd is, maar ik roer toch wel wat langer.
En bak je hem op de heteluchtoven of onder en bovenwarmte? Ik heb jouw tijd en temperatuur aangehouden met onder en bovenwarmte, maar het was nog erg zacht van binnen. Het was meer een lava-taart. Voor de smaak maakt dat niet uit. Maar het leverde wat minder aantrekkelijke foto’s op dan die prachtige foto’s van jou.
He Ingrid! O dat is fijn als je twee kastanjebomen hebt staan. Ik heb nog even goed naar het recept gekeken. Is al een oudje dus lang geleden dat ik deze zelf gemaakt heb.
Qua oventemperatuur onder- en bovenwarmte. Het probleem is wel met ovens dat er veel verschil in zit. Daarom altijd handig om even goed te checken of de taart wel gaar is met een houten prikker. Hoewel zacht inderdaad niet erg is, is het natuurlijk niet de bedoeling dat het een lava cake wordt.. 😉
Dat eiwit erdoor scheppen… ja ik denk dat dat ook langer duurt dan twee of drie keer omvouwen. Ik ga dat even aanpassen. Maar fijn dat ie wel voor herhaling vatbaar is!
Hoi Simone,
echt heel fijn al jouw tips! Ik heb er veel aan!! Maar wat ik niet helemaal begrijp is de volgende zin: “Is het nog te licht kun je de sluitertijd iets versnellen zodat er minder licht op je sensor valt en je foto dus donkerder wordt. Let op; dit is niet hetzelfde als onderbelichten!” Ga je dan niet ondercompenseren? En dus onderbelichten?
Ik hoop dat je tijd hebt om antwoord te geven. Hoe dan ook, nogmaals bedankt voor al je tips! Groeten Evelien.
He Evelien. Ja dat staat er misschien niet helemaal handig. Wat ik bedoel is dat je de foto donkerder maakt dus je ondercompenseert inderdaad. Maar een onderbelichte foto is wat anders. Soort van het verschil tussen donker en te donker.
Ziet er heerlijk uit, maar oeps idd dat zijn paardekastanjes die je bij de foto hebt neergelegd. Dat kan wel voor verwarring zorgen, m.n. voor degene die schrijven: ik zag ze liggen en ga ze maken. Deze exemplaren zijn n.l giftig voor menselijke consumptie….
He Karin. Ja ik weet dat het geen eetbare kastanjes zijn. En dat staat ook in het artikel gemeld. Bovendien gaat er in het recept een blikje kastanjepuree dus ik ga er vanuit dat men het verschil wel weet of leest wat er staat ?
Ziet er lekker uit! Ik heb zelf tamme kastanjes geraapt en wilde daar puree van maken, maar gaat het recept uit van puree met of zonder suiker?
De kastanjes ter decoratie
op de foto’s lijken trouwens ‘wilde’ en geen ’tamme’ (eetbare). Opletten bij het rapen dus!
Dat was purée met suiker. En ja dat klopt dat het wilde waren. Konden geen tamme vinden en dit was puur ter decoratie..:)
Pingback: Recept: Kastanjetaart | Saskia Ligthart
Wat een fijne uitleg! Vandaag een eerste poging gedaan.
Pingback: Chocolade bieten taartjes - simoneskitchen.nl
Hoi, ik heb je taart gemaakt en er over geblogd.
Taart was heerlijk, gr, Gerry
http://gewoonlekkergewoon.blogspot.nl/2013/12/alweer-feest.html
O leuk! Lekker is ie he! Echt een toptaart!
Wat een prachtige foto’s! Het helpt ook wel dat die taart er uit ziet om je vingers bij op te likken natuurlijk. Nee, ontzettend leuk om deze tips te lezen, bedankt!
Graag gedaan Lianne! 🙂 En je weet het hè, als je vragen hebt…. Je weet me te vinden!
ziet er heerlijk uit, ga ik een keertje proberen! ik heb vandaag walnoten taart gemaakt en was ook echt heerlijk, mooie foto’s trouwens 😉
http://www.leeeentje.blogspot.com
Dank je wel Leanne!
Wat een mooie foto’s en wat ziet die taart er lekker uit zeg! Leuk ook dat je achtergrondinformatie over de foto’s geeft. Helpt me enorm om beter te kijken als ik foto’s maak.
Hè Martine! Ik ben blij dat het een nuttig stukje is…. Blijft toch altijd lastig om dingen op papier uit te leggen hè…:)
Mooi zo professionele foto met uitleg.
Kastanjepuree vind ik zo lekker, zo uit de pot, op brood, in tarteletjes, jammer dat er zoveel suiker inzit. Heb het ook wel eens zelf gemaakt maar vond dat geen succes. Dan maar een heel enkele keer met suiker
Ik heb het ook nog nooit zelf gemaakt eigenlijk. Die blikjes zijn altijd heerlijk maar inderdaad vrij zoet!
Dank je wel Simone, voor de heldere en duidelijke uitleg. Ga ik binnenkort zeker een keer uitproberen!
Succes Sylvie! Ben benieuwd naar de resultaten!
Wauw hele mooie foto’s. Super om te zien hoe je ze smaakt. Hele stellage haha, dan is mijn opzet nogal onprofessioneel zeg. Ik heb nog nooit iets met kastanje gemaakt, maar zag ze laatst wel op straat liggen. Lijkt me een erg lekkere taart!
Hè Maura! Ik vond het nog wel meevallen met die stellage… Haha… Maar ja het vergt wel een beetje werk… 🙂
I totally love your photos Simone, and that cake looks delicious, well you make everything look delicious and so-high end
Thanks so much Denise!