Chocolade kastanje taart | simoneskitchen.nl

Ik maak eigenlijk niet zo heel vaak donkere foto’s of misschien moet ik zeggen maakte niet zo vaak want de laatste tijd gebeurt het vaker. Het zal ook de tijd van het jaar zijn denk ik dan. Herfst en winter nodigen uit om dramatische settings te doen en lekker donker te fotograferen.
Deze chocolade kastanje taart was onderdeel van de donkere Shoot die ik recentelijk met Alex deed en behalve dat de taart zelf echt verschrikkelijk lekker was… (Nee echt…. Geloof me… Deze moet je even maken!!) leek het me een goed moment om uit te leggen hoe je nou te werk gaat als je een donkere sfeer in een foto wilt brengen.
Ik heb niet heel veel ‘achter de schermen’ foto’s gemaakt, maar ik denk dat het wel goed aangeeft hoe en ander relatief simpel te doen valt.

De setup voor de foto

Daglicht

Uitgaande van daglicht is het makkelijk als je maar één lichtbron hebt. Dus zorg dat je ergens staat met een raam aan één kant en niet nog ergens eentje aan de andere kant van de kamer. In dit geval geldt dat minder licht beter is.
Dat is stap 1. Vervolgens is het makkelijk om te fotograferen met licht van opzij. Dat werkt handig met het licht tegen houden. Koop bij een papierwinkel, Bruna of iets dergelijks zwart karton of spuit/schilder een stuk piepschuim zwart. Het is handig als je verschillende stukken hebt om te gebruiken.

Ik koop altijd een paar platen zwart karton en scheur die waar nodig in stukken. Ik vouw ze dubbel zodat ze kunnen staan indien nodig.
Zet dan je onderwerp neer en kijk hoe het licht erop valt en waar je minder licht wilt hebben. Het helpt vaak in dit stadium om vast een foto te maken als uitgangspunt zodat je de punten kunt bepalen waar je aan moet gaan werken.

Als je kijkt op het beeld van de camera dan zie je duidelijk de ‘probleem’ gebieden voor deze foto

Niet onderbelichten

Een veel voorkomende fout is dat mensen de foto gaan onderbelichten. Dat is niet wat je wilt. Je wilt wel dat je onderwerp zelf goed uit komt dus je zult meer moeten doen. Het is wel zo dat de automatische stand in dit geval meestal niet werkt.
Kijk maar naar onderstaand voorbeeld. Deze foto heb ik gemaakt op de automatische stand. Door al dat zwart en het donkere onderwerp registreert je camera dat als een gebrek aan licht en gaat vervolgens dramatisch overbelichten. Ziet er niet zo goed uit, toch?

Foto op de automatische stand… Werkt niet zo goed bij een donkere foto!

Belichtingscorrectie

Je kunt met je belichtingscorrectie knop (het plus/min tekentje) een heel eind komen maar voor dit soort foto’s raadt ik echt aan om op de M te fotograferen. Handmatige belichting dus. Uiteindelijk is dat hier echt makkelijker.
Je kunt als uitgangspunt voor je belichting de camera eerst op diafragma voorkeuze zetten. Kijk dan welke instelling je camera aangeeft en zet die handmatig erin voor je M-stand. Dan heb je een uitgangspunt om mee te gaan werken. Ik werk zelf altijd vanuit mijn diafragma. Ik bepaal dus welk diafragma ik wil gaan gebruiken en stel dat in op mijn camera. Vervolgens verander ik mijn sluitertijd omhoog of omlaag als ik meer of minder lang wil belichten.

Met zwart karton hou je het licht tegen op de plekken waar je het niet wilt hebben

Maar voordat je de belichting echt kunt bepalen moet je de hoeveelheid licht die op je onderwerp en achtergrond valt regelen. Bij deze taart wilden we voornamelijk alleen licht over de taart en de daarop liggende kastanjes laten vallen. De rest mocht veel diepe schaduwen hebben en veel duisternis eromheen. Omdat te doen plaatste ik eerst een stuk zwart karton aan de achterkant rechts aangezien mijn lichtbron (raam) ook rechts zat. Ik blokkeer dus eigenlijk het licht dat binnen komt en voorkom dat er teveel licht op de achtergrond valt. Let daarbij wel op dat er nog voldoende licht op je onderwerp zelf valt. Je wilt wel nog iets kunnen zien natuurlijk.


Nadat je de achtergrond hebt gedaan maak je een foto en bekijk je het eindresultaat. Is het nog te licht kun je de sluitertijd iets versnellen zodat er minder licht op je sensor valt en je foto dus donkerder wordt. Let op; dit is niet hetzelfde als onderbelichten!
Ik heb vervolgens aan de voorkant nog een klein strookje zwart karton gehouden omdat er daar nog iets teveel licht viel op de kastanjes ( even voor de goede orde… Deze kastanjes zitten natuurlijk niet in de taart, maar ze waren zo fotogeniek dat ik ze niet kon weerstaan!)

Hieronder twee foto’s die aangeven wat het verschil is tussen een donkere foto en een onderbelichte foto. Beiden zijn uiteraard donker, maar bij een onderbelichte foto wordt ook je onderwerp een beetje ‘modderig’ en niet mooi helder en scherp. Bij een donkere foto zit de meeste informatie aan de linkerkant van je histogram, maar heb je ook doortekening in de lichte partijen van je foto… Bijgaand zie je denk ik duidelijk het verschil in de foto’s!

Nog een dingetje waar je rekening mee moet houden als je op zwart fotografeert; de witbalans. Zoals je kunt zien op een van de ‘achter de schermen’ foto’s wordt het zwart vrij blauwig. Dit kun je corrigeren door in raw te fotograferen en je witbalans aan te passen!

En dan natuurlijk datgeen waar het allemaal om draait; het recept van deze heerlijke chocolade kastanje taart…. You’ve been warned!

Chocolade kastanje taart | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
5 van 3 stemmen

Chocolade kastanje taart

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 35 minuten
Totale tijd: 55 minuten
Porties: 8 personen

Benodigdheden

  • Springvorm 22 cm

Ingrediënten

Deeg

  • 130 gr koude boter
  • 200 gr bloem
  • 60 gr poedersuiker

Vulling

  • 180 gr donkere chocola 70% cacao
  • 130 gr boter
  • 4 eieren gesplitst
  • 1,5 el cacaopoeder
  • 100 gr suiker
  • 250 gr kastanje puree

Garnering

  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1/2 tl kruidnagel
  • 1 tl gember
  • 1 tl chilipeper
  • 3 el cacao poeder
  • 1 el poedersuiker
  • snufje zeezout

Instructies

  • Verwarm de oven tot 180C. (onder- bovenwarmte)
  • Doe 130 gram koude boter, 200 gram bloem en 60 gram poedersuiker in een keukenmachine en laat enkele min kneden tot een stevig deeg. Kneed het deeg nog na met de hand, wikkel het in plasticfolie en laat het in de koelkast minimaal 15 min rusten. Druk het deeg in een ingevette springvorm van 22cm doorsnede, bekleed de vorm met een opstaande rand van 5cm. Bak de bodem 15 min en haal hem uit de oven.
  • Breng een bodem water in een ruime pan aan de kook. Zet een vuurvaste kom op de pan en smelt 180 gram chocolade met minstens 70% cacao met 130 gram boter au bain-marie. Haal de kom van het vuur. Roer een voor een 4 eidooiers erdoor, voeg 1,5 el cacaopoeder, 50 gram fijne kristalsuiker en 250 gram kastanje puree toe. Roer het goed door elkaar.
  • Klop in een schone kom 4 eiwitten stijf. Voeg beetje bij beetje 50 gram fijne kristalsuiker toe. Klop tot het schuim pieken vormt en glanst. Spatel het eiwit voorzichtig in door de chocolademassa. Vouw het om en niet langer dan nodig is om het goed te mengen.
    Schep het mengsel op de taartbodem, plaats de taart in het midden van de oven en bak hem in 25 minuten gaar. Laat afkoelen op een rooster.
  • Roer in een kommetje 1 tl kaneelpoeder, ½ t. kruidnagelpoeder, 1 tl gemberpoeder, 1 tl chilipeper, 3 el cacaopoeder, 1 el poedersuiker en een snufje fijn zeezout door elkaar. En strooi het met behulp van een theezeefje over de bovenkant.
Gang: Koek en gebak
Trefwoord: chocola, kastanje

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!
Chocolade kastanje taart

Bewaren

Delen is fijn!