Heerlijke kastanje chocoladetaart. Perfect voor de herfst en winter, maar met kastanjes uit blik natuurlijk het hele jaar door te maken!

Kastanje chocoladetaart
Kastanjes zijn wilde kastanjes en puur ter decoratie!

Kastanje chocoladetaart

Hoe lekker ziet deze chocoladetaart met kastanjepuree er wel niet uit? En ik kan je verzekeren; dat is ie ook. Dit was ooit het onderwerp van een blogshoot die Alex en ik deden jaren geleden. Alex had de taart gemaakt en we hebben hem ter plekke opgegeten, want jee… deze wil je geproefd hebben.

Er gaan geen hele kastanjes in de taart maar gezoete kastanjepuree. Even afhankelijk van het seizoen kun je die soms in de winkel kopen maar online lukt het meestal wel. Rond de kerstdagen vind je de puree meestal overal en ik koop het dan altijd groot in. Het zit in blik dus blijft lang goed. Handig om altijd op voorraad te hebben! Zeker voor zoete bakrecepten is het ideaal.

Deeg maken

De chocoladetaart met kastanje begin je met het maken van de bodem. Dat is eenvoudig een mix van bloem, boter en poedersuiker. Het makkelijkste is om dit te maken in een keukenmachine. Ik gebruik hiervoor de magimix. Je mengt het goed tot het net samen begint te komen. Stort het deeg dan uit op je aanrecht en kneed nog even kort na tot het goed bij elkaar komt. Wikkel in plastic folie en leg het minimaal 30 minuten in de koeling.

Kastanje chocoladetaart

Vulling van de chocoladetaart

Terwijl het deeg rust begin je aan de vulling. Hiervoor splits je vier eieren. Dan smelt je de chocola met de boter au bain marie. Laat vervolgens iets afkoelen en meng een voor een de eidooiers door het mengsel. Voeg dan de cacao, 50 gr van de suiker en de kastanjepuree toe. Gebruik eventueel een mixer als het niet goed glad wordt.

De eiwitten klop je stijf met de andere 50 gr suiker en deze vouw je door je kastanjemengsel heen tot het een glad en egaal mengsel wordt.

In de vorm

Voor het afmaken van de kastanje chocoladetaart neem je een springvorm van 22 centimeter diameter. Deze bekleed je met bakpapier en je drukt het deeg nu in de vorm. Probeer het zo gelijkmatig mogelijk te verdelen (bij ons niet zo goed gelukt) en laat het deeg aan de zijkanten oplopen.

Stort het kastanje chocolade mengsel op de bodem en bak de kastanje chocoladetaart in de oven voor ongeveer 25 minuten of tot gaar en goudbruin.

Ondertussen mix je de specerijen voor de garnering door elkaar. Je laat de taart afkoelen op een taartrooster en je garneert het met de specerijenmix en – optioneel – nog wat tamme kastanjes.

Kastanje chocoladetaart

Fan van chocoladetaart

Ben je fan van chocoladetaart (en wie niet?) check dan ook de onderstaande recepten voor chocoladetaart!

Kastanje chocoladetaart

Kastanje chocoladetaart

4.75 van 4 stemmen
GangKoek en gebak
KeukenHollandse keuken

√Perfect voor de herst √Met gezoete kastanjepuree √Heerlijke traktatie
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 20 minuten
bereiding 35 minuten
totaal 55 minuten

12 personen

Materiaal

  • Springvorm 22 cm

Ingrediënten

Deeg

  • 130 gr koude boter
  • 200 gr bloem
  • 60 gr poedersuiker

Vulling

  • 180 gr donkere chocola 70% cacao
  • 130 gr boter
  • 4 eieren gesplitst
  • 1,5 el cacaopoeder
  • 100 gr suiker
  • 250 gr kastanje puree

Garnering

  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1/2 tl kruidnagel
  • 1 tl gember
  • 1 tl chilipeper
  • 3 el cacao poeder
  • 1 el poedersuiker
  • snufje zeezout

  • Verwarm de oven tot 180C. (onder- bovenwarmte)
  • Doe 130 gram koude boter, 200 gram bloem en 60 gram poedersuiker in een keukenmachine en laat enkele min kneden tot een stevig deeg. Kneed het deeg nog na met de hand, wikkel het in plasticfolie en laat het in de koelkast minimaal 15 min rusten. Druk het deeg in een ingevette springvorm van 22cm doorsnede, bekleed de vorm met een opstaande rand van 5cm. Bak de bodem 15 min en haal hem uit de oven.
  • Breng een bodem water in een ruime pan aan de kook. Zet een vuurvaste kom op de pan en smelt 180 gram chocolade met minstens 70% cacao met 130 gram boter au bain-marie. Haal de kom van het vuur. Roer een voor een 4 eidooiers erdoor, voeg 1,5 el cacaopoeder, 50 gram fijne kristalsuiker en 250 gram kastanje puree toe. Roer het goed door elkaar.
  • Klop in een schone kom 4 eiwitten stijf. Voeg beetje bij beetje 50 gram fijne kristalsuiker toe. Klop tot het schuim pieken vormt en glanst. Spatel het eiwit voorzichtig in door de chocolademassa. Vouw het om en niet langer dan nodig is om het goed te mengen.
    Schep het mengsel op de taartbodem, plaats de taart in het midden van de oven en bak hem in 25 minuten gaar. Laat afkoelen op een rooster.
  • Roer in een kommetje 1 tl kaneelpoeder, ½ t. kruidnagelpoeder, 1 tl gemberpoeder, 1 tl chilipeper, 3 el cacaopoeder, 1 el poedersuiker en een snufje fijn zeezout door elkaar. En strooi het met behulp van een theezeefje over de bovenkant.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 414kcal | Koolhydraten: 46g | Eiwit: 5g | Vet: 25g | Verzadigd vet: 15g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 7g | Transvet: 1g | Cholesterol: 101mg | Natrium: 164mg | Kalium: 222mg | Vezels: 2g | Suiker: 22g | Vitamine A: 631IU | Vitamine C: 9mg | Calcium: 29mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Bewaren

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.