suikervrije chocoladecake | simoneskitchen.nl

Wat is nou gezond? Ik zag een discussie vandaag in een van de facebook groepen die ik volg. Het ging er nogal verhit aan toe. Gezond of niet gezond, culinair of niet culinair…. Is jouw blog gezond of is het culinair? Uhm… geen van beiden? Maar goed die hele discussie deed me nadenken over wat mijn blog nu eigenlijk is. Is het een blog over gezond eten? Pfft, eh… nee. Is het een culinair blog? Pfft….eh.. nog meer nee…. Is het een blog over lekker eten? Ja dat dan weer wel. En soms is dat gezond(er) als de andere keer. Ik pretendeer absoluut de waarheid niet in pacht te hebben en streef daar ook niet naar. Ik ben gek op eten. In alle vormen. Ik vind het interessant hoe mensen over eten denken. Waarom gaat iemand over op een suikervrij bestaan? Waarom gaat iemand over op een paleo dieet? Waarom volg je een voedselzandloper of weet ik veel wat voor ander dieet/levenstijl? Ik heb daar geen stop op. Mijn interesse in eten en de invloed daarvan op je lichaam is groot. Zo groot, dat ik regelmatig experimenteer met mezelf. Ik eet een maand paleo en kom tot de ontdekking dat het me heel veel goed doet, maar amper is vol te houden. En zo zit ik nu in een experiment met suikervrij eten, wat me een stuk minder goed afgaat. Puur gebrek aan zelf discipline maar dat even terzijde.

Chocoladecake | simoneskitchen.nl

Ik weet echt wel dat mijn relatie met eten niet altijd even gezond is. Maar ik probeer daar aan te werken en ik neem jullie – of je nou wilt of niet – mee in dat proces.. 😉 Dat betekent dat ik soms verantwoord en soms wat minder verantwoord eet. Want in mijn optiek is dat uiteindelijk wat “gezond” betekent; wat jij goed vind. Waar jíj je goed bij voelt. Jij en niemand anders. Als jij je goed voelt bij bergen chocola of bergen suiker elke dag… wie ben ik om daar iets van te zeggen? Nee, het lijkt mij niet meteen goed voor je. En nee, ik zou het niet aanraden, maar gelukkig zijn we allemaal in staat om onze eigen beslissingen te maken en zelf te bepalen wat voor óns gezond is.

Chocolade cake | simoneskitchen.nl

Althans dat hoop ik dan. De informatie die we toebedeeld krijgen via radio, TV en andere media gaat alle kanten op. Chips worden aangeprezen als gezond, maar over de effecten ervan op je lichaam hoor je niet altijd wat. Alhoewel ook daar de laatste tijd steeds meer info over is te vinden. Ik ben er nog niet uit wat voor mij nou de beste manier van leven is. Soms zou ik willen dat het simpel was. Dat ik de knop om kon zetten en alleen nog maar dingen kon eten die “goed” voor me zijn. Maar ja, zo werkt het dan weer niet. Dus ploeter ik verder. En probeer ik het antwoord te vinden op de vraag; Wat is nou eigenlijk gezond?

Om dan maar vast te beginnen met iets dat ‘gezond’ is en ook nog eens heel lekker; deze glutenvrije en suikervrije courgette-chocolade cake. Een zogeten “verantwoord” tussendoortje!

suikervrije chocoladecake | simoneskitchen.nl

Chocolade cake zonder gluten en zonder suiker

Nog geen review

Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 40 minuten
totaal 55 minuten

12 personen

Ingrediënten

  • 250 gr geraspte courgette
  • 180 gram boter
  • 235 gram rijst siroop
  • 110 gram amandelmeel
  • 140 gram boekweitmeel
  • 50 gram kastanjemeel
  • 40 gram raw cacao poeder
  • 2 tl baking soda
  • 1/2 tl zout
  • 1 tl kaneel
  • 2 eieren
  •  

  • Verwarm de oven voor op 180 C.
  • Doe de geraspte courgette in een zeef en bestrooi met een beetje zout. Laat minimaal vijf minuten uitlekken en knijp dan goed uit om het overtollige vocht te verwijderen.
  • Smelt de boter samen met de rijst siroop in een pannetje, zet dan apart om af te koelen.
  • Meng de bloemsoorten bij elkaar. Zeef het kastanjemeel voor je het gebruikt want dit klontert nogal snel. Doe de andere droge bestanddelen erbij (baking soda, kaneel, cacaopoeder, zout) en meng alles heel goed door.
  • Meng de eieren met het boter/rijst siroop mengsel en mix het goed.  Doe de uitgeknepen courgette hierbij
  • Doe de droge bstanddelen hier in gedeeltes bij en meng alles goed door.
  • Vet een cakeblik goed in en/of doe er een stuk bakpapier in. Ik doe altijd beiden zodat ik zeker weet dat ik het weer uit de vorm krijg. Doe het beslag over in het cakeblik en zet dit in de oven.
  • Bak de cake voor ongeveer 30-40 minuten of tot gaar is en een houten prikker er droog uitkomt als je die erin steekt. Laat eerst vijf minuten afkoelen voor je de cake uit het blik haalt en volledig af laat koelen op een cakerek

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.