Simone's Kitchen

Chocolade cake en wat is nou gezond?

suikervrije chocoladecake | simoneskitchen.nl

Wat is nou gezond? Ik zag een discussie vandaag in een van de facebook groepen die ik volg. Het ging er nogal verhit aan toe. Gezond of niet gezond, culinair of niet culinair…. Is jouw blog gezond of is het culinair? Uhm… geen van beiden? Maar goed die hele discussie deed me nadenken over wat mijn blog nu eigenlijk is. Is het een blog over gezond eten? Pfft, eh… nee. Is het een culinair blog? Pfft….eh.. nog meer nee…. Is het een blog over lekker eten? Ja dat dan weer wel. En soms is dat gezond(er) als de andere keer. Ik pretendeer absoluut de waarheid niet in pacht te hebben en streef daar ook niet naar. Ik ben gek op eten. In alle vormen. Ik vind het interessant hoe mensen over eten denken. Waarom gaat iemand over op een suikervrij bestaan? Waarom gaat iemand over op een paleo dieet? Waarom volg je een voedselzandloper of weet ik veel wat voor ander dieet/levenstijl? Ik heb daar geen stop op. Mijn interesse in eten en de invloed daarvan op je lichaam is groot. Zo groot, dat ik regelmatig experimenteer met mezelf. Ik eet een maand paleo en kom tot de ontdekking dat het me heel veel goed doet, maar amper is vol te houden. En zo zit ik nu in een experiment met suikervrij eten, wat me een stuk minder goed afgaat. Puur gebrek aan zelf discipline maar dat even terzijde.

Chocoladecake | simoneskitchen.nl

Ik weet echt wel dat mijn relatie met eten niet altijd even gezond is. Maar ik probeer daar aan te werken en ik neem jullie – of je nou wilt of niet – mee in dat proces.. 😉 Dat betekent dat ik soms verantwoord en soms wat minder verantwoord eet. Want in mijn optiek is dat uiteindelijk wat “gezond” betekent; wat jij goed vind. Waar jíj je goed bij voelt. Jij en niemand anders. Als jij je goed voelt bij bergen chocola of bergen suiker elke dag… wie ben ik om daar iets van te zeggen? Nee, het lijkt mij niet meteen goed voor je. En nee, ik zou het niet aanraden, maar gelukkig zijn we allemaal in staat om onze eigen beslissingen te maken en zelf te bepalen wat voor óns gezond is.

Chocolade cake | simoneskitchen.nl

Althans dat hoop ik dan. De informatie die we toebedeeld krijgen via radio, TV en andere media gaat alle kanten op. Chips worden aangeprezen als gezond, maar over de effecten ervan op je lichaam hoor je niet altijd wat. Alhoewel ook daar de laatste tijd steeds meer info over is te vinden. Ik ben er nog niet uit wat voor mij nou de beste manier van leven is. Soms zou ik willen dat het simpel was. Dat ik de knop om kon zetten en alleen nog maar dingen kon eten die “goed” voor me zijn. Maar ja, zo werkt het dan weer niet. Dus ploeter ik verder. En probeer ik het antwoord te vinden op de vraag; Wat is nou eigenlijk gezond?

Om dan maar vast te beginnen met iets dat ‘gezond’ is en ook nog eens heel lekker; deze glutenvrije en suikervrije courgette-chocolade cake. Een zogeten “verantwoord” tussendoortje!

suikervrije chocoladecake | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Chocolade cake zonder gluten en zonder suiker

Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 40 min
Totale tijd: 55 min
Porties: 12 personen

Ingrediënten

 • 250 gr geraspte courgette
 • 180 gram boter
 • 235 gram rijst siroop
 • 110 gram amandelmeel
 • 140 gram boekweitmeel
 • 50 gram kastanjemeel
 • 40 gram raw cacao poeder
 • 2 tl baking soda
 • 1/2 tl zout
 • 1 tl kaneel
 • 2 eieren
 •  

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 180 C.
 • Doe de geraspte courgette in een zeef en bestrooi met een beetje zout. Laat minimaal vijf minuten uitlekken en knijp dan goed uit om het overtollige vocht te verwijderen.
 • Smelt de boter samen met de rijst siroop in een pannetje, zet dan apart om af te koelen.
 • Meng de bloemsoorten bij elkaar. Zeef het kastanjemeel voor je het gebruikt want dit klontert nogal snel. Doe de andere droge bestanddelen erbij (baking soda, kaneel, cacaopoeder, zout) en meng alles heel goed door.
 • Meng de eieren met het boter/rijst siroop mengsel en mix het goed.  Doe de uitgeknepen courgette hierbij
 • Doe de droge bstanddelen hier in gedeeltes bij en meng alles goed door.
 • Vet een cakeblik goed in en/of doe er een stuk bakpapier in. Ik doe altijd beiden zodat ik zeker weet dat ik het weer uit de vorm krijg. Doe het beslag over in het cakeblik en zet dit in de oven.
 • Bak de cake voor ongeveer 30-40 minuten of tot gaar is en een houten prikker er droog uitkomt als je die erin steekt. Laat eerst vijf minuten afkoelen voor je de cake uit het blik haalt en volledig af laat koelen op een cakerek

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

8 comments

 1. Avatar

  Ja het valt inderdaad niet mee om het allemaal goed te doen. Heel herkenbaar je verhaal. Alle hypes over eten maken kiezen ook niet echt makkelijker. Maar net als jij doe ik mijn best, het is zeker niet perfect en uiteindelijk wil ik toch ook lékker eten!
  Heb je het recept ook ergens staan van deze chocolade cake, Hij lijkt me heerlijk en dat hij gezond is, is dan alleen maar meegenomen.

 2. Avatar

  Recept is idd gewenst! Bedant vast

 3. Avatar

  Het is inderdaad wel een interessante discussie. Persoonlijk vind ik dat het gezond is als je varieert met je eten en dat betekent voor mij ook dat ik best wel iets met suiker op vet op zijn tijd mag eten (al moet dat niet de overhand hebben). Daarnaast eet ik gewoon in de basis veel groente, fruit en volkoren producten aangevuld met allerlei dingen van vlees, vis, melkproducten en ook gewoon een koekje hier en daar. Verder denk ik dat er steeds weer nieuwe dingen ontdekt worden die zogezegd gezond zijn, maar als je al die dingen moet volgen zou je iedere keer je eetpatroon moeten omgooien. Dat is bijna niet te doen.

  Maar daarom is het wel leuk om eens uit te proberen of je inderdaad een lekkere cake kunt maken zonder gluten en suiker zoals deze chocolade cake! Die lijkt me heerlijk!

 4. Avatar

  Welke nuance ik altijd een beetje mis in de hele discussie is dat vaak in mijn optiek te weinig wordt meegenomen dat we niet allemaal hetzelfde zijn. Ik geloof niet dat er maar één manier van gezond eten is die voor iedereen geldt.

  Ik geloof wél dat eten over het algemeen gezonder is als de oorsprong van het product nog enigszins herkenbaar is (dus een verse bouillon is denk ik gezonder dan een blokje en een banaan gezonder dan een bananenschuimpje). Anyway.

  Neemt niet weg dat ik uit beide categorieën wel eens iets eet of drink, omdat dat voor mij ook een stuk kwaliteit van leven is. Af en toe een glas wijn, of een stukje chocolade. Want de tweede belangrijke regel voor mij is ook variatie. Bewust consumeren en alles op zijn tijd…

  Je cake ziet er in ieder geval lekker uit! 🙂

  Lieve groetjes, Elize

 5. Avatar

  Ik heb bakpoeder in huis, is dat ook goed? Baking powder dus. Of is die baking soda iets compleet anders?? Want dat mis ik in vele recepten glutenvrij, dat het toch enigszins luchtig is en geen betonblokje!!
  bedankt voor het antwoord!
  (ik hoop dat het via mail gaat??)

  grtjs Ginette

  • Simone van den Berg

   He Ginette,
   Nee baking powder is wat anders. Je moet op zoek naar baking soda, bakzout of bicarb of soda. Volgens mij verkopen ze het tegenwoordig ook bij de Appie (vaak bij de Amerikaanse artikelen, maar ligt aan de grootte van je Albert Heijn)
   Zo niet dan vind je het zeker online, in bakwinkels en dergelijke!
   Hoop dat je het kunt vinden!
   Groetjes
   Simone

 6. Pingback: Superhealthy cake met citroen en passievruchten | Simone's Kitchen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.