Deze overheerlijke torta caprese komt van oorsprong van het Italiaanse eiland Capri. Vandaar de naam. Eigenlijk dus een taart van het eiland Capri, letterlijk vertaald denk ik. Maar deze glutenvrije chocoladecake is makkelijk om te maken en heel erg lekker!

Torta caprese

Torta caprese

De torta caprese wordt gemaakt met een van mijn favoriete ingrediënten; namelijk amandelmeel. Ik kan intens genieten van die heerlijke amandelsmaak en in dit gebak is het dan ook absoluut de moeite waard. Het maken is ook super eenvoudig dus eigenlijk weinig redenen om dit heerlijke gebak niet eens uit te proberen.

Om het te maken begin je met het smelten van de chocola en het splitsen van de eieren. Je klopt vervolgens de boter luchtig met de suiker en je klopt de eiwitten stevig met de resterende 40 gr suiker.

Torta caprese

Mengen

Zodra boter en suiker goed gemengd zijn voeg je de gesmolten chocola (wel even laten afkoelen tot kamertemperatuur), amandelmeel en de eiwitten toe en je vouwt het geheel samen. Altijd handig om zoveel mogelijk lucht in de eiwitten te laten zodat je cake ook lekker luchtig wordt.

En veel meer is het eigenlijk niet. Ik maakte deze torta caprese ooit jaren geleden ter gelegenheid van mijn verjaardag. Vandaar die kaarsjes op de cake. Haha. Maar het is het allerlekkerste om de cake te serveren met bijvoorbeeld wat lekkere slagroom.

Torta caprese

Mijn favoriete desserts

Het oorspronkelijke recept komt uit het boek van Janneke Philippi ; Mijn favoriete desserts Een absolute aanrader als je zoals ik van desserts en taarten bakken houdt. Wat ik ook zo leuk vind aan dit boek is het enorme formaat. In een tijd waarin alles wel kleiner lijkt te moeten vind ik dat wel een verademing eigenlijk en de prachtige foto’s (door Serge Philippi) komen zo nog beter uit.

Dus voor mijn verjaardag trakteer ik jullie op deze heerlijke taart! Ik heb er weinig aan veranderd behalve dat ik wat sinaasappelrasp heb toegevoegd en het formaat wat kleiner heb gemaakt omdat mijn vorm kleiner is.

Stukje van de taart met uitgeblazen kaarsje

Bakken met amandelmeel

Ik hou dus – zoals gezegd – enorm van amandelmeel en hoewel deze torta caprese in niks op de sinaasappelcake lijkt van Paloma moet ik er op een of andere manier toch aan denken. Hou je van amandel dan vind je beide ongetwijfeld heel lekker!

Torta caprese

Torta caprese

Nog geen review
GangKoek en gebak
KeukenItaliaanse keuken

Wat is er nou lekkerder dan een echt goede chocoladecake? En deze torta caprese voldoet daar zeker aan!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 45 minuten
totaal 1 uur

8 personen

Materiaal

Ingrediënten

  • 200 gr amandelmeel
  • 200 gr pure chocolade in blokjes
  • 180 gr roomboter op kamertemperatuur
  • 140 gr suiker
  • 4 eieren gesplitst
  • rasp van 1 sinaasappel
  • Poedersuiker om te bestrooien

  • Verwarm de oven voor op 180˚ C.
  • Zet de chocolade stukjes au bain marie op het vuur (dus in een aparte kom welke je op een pannetje met kokend water zet. De kom mag het water niet raken) en laat smelten. Haal van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Klop de boter met 100 gr suiker romig en doe hier een voor een de dooiers bij. Schraap af en toe even langs de kant van de kom. Zodra goed gemengd doe je het amandelmeel erbij en de chocola en mixt dit goed door.
  • Doe je eiwit in een vetvrije kom en klop ze met de resterende 40 gr suiker tot stijve pieken. Schep dit door je chocolade mengsel en roer goed door.
  • Vet je vorm goed in en bestuif met bloem of poedersuiker (de taart is verder glutenvrij dus als je het zo wilt houden niet met bloem bestuiven maar met poedersuiker)
  • Bak de taart in de voorverwarmde oven in ongeveer 45 minuten gaar. Laat hem in de vorm afkoelen en bestuif met poedersuiker voor serveren.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 551kcal | Koolhydraten: 34g | Eiwit: 10g | Vet: 43g | Verzadigd vet: 19g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 9g | Transvet: 1g | Cholesterol: 131mg | Natrium: 181mg | Kalium: 215mg | Vezels: 5g | Suiker: 24g | Vitamine A: 691IU | Calcium: 89mg | Ijzer: 4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.