Simone's Kitchen

Wat is een ‘whole30’?? En de resultaten

Wat is een whole30 in vredesnaam?

Dat was ook ongeveer mijn reactie toen ik twee jaar geleden op een blog voor het eerst over de Whole30 hoorde. Nieuwsgierig als ik ben ging ik op zoek en vond al snel de website waar het allemaal stond vermeld. Ik browste wat rond op de site, las her en der wat op het forum en werd eigenlijk steeds enthousiaster. Ik bestelde het boek ‘It starts with food‘ en niet zo heel veel later deden we onze eerste whole30.

En nadat we nu net onze vierde whole30 hebben afgerond leek het me een uitstekend moment om jullie eens precies te vertellen wat dat nou precies inhoudt en waarom je er uberhaupt aan zou willen beginnen.

W9-Manifesto-for-FB-Cover-NEW

Als jullie mijn blog vaker lezen dan weet je dat ik niet ben van de glutenvrij, suikervrij of alcohol vrij, maar dat hoeft ook niet om met succes een whole30 te doen. De reden dat wij het nu alweer vier keer hebben gedaan is het feit dat we door onze levenstijl niet altijd al te gezond leven. Er zitten soms periodes tussen dat we ronduit ongezond leven en daar kan ik dan echt compleet klaar mee zijn. De Whole30 is voor ons de ideale manier om alles weer even op een rijtje te zetten, te detoxen van alles wat slecht voor je is en een frisse start te maken. Het uiteindelijke doel is natuurlijk om gezond te blijven eten, maar dat blijkt in de praktijk nog wel eens lastig. Maar ik heb goede hoop dat we er dit keer toch anders in staan! 😉

Maar goed, wat is een whole30?

Wat is een whole30 | simoneskitchen.nl

De theorie

Volgens de bedenkers van de Whole30 Dallas en Melissa Hartwig, kun je voeding onderverdelen in twee kanten; eten waar je gezonder van wordt en eten waar je niet gezonder van wordt. Nagenoeg al hun theorieen zijn wetenschappelijk onderbouwd en wil je meer weten dan kan ik je het boek It starts with food aanraden. Daar staat alle wetenschappelijke achtergrondinformatie uitgebreid in. Ik vertel hier de versimpelde versie.

Het is aangetoond dat bijvoorbeeld zuivel een nadelige invloed kan hebben op allergieen. Uiteindelijk zijn er voedingsgroepen waarvan is aangetoond dat je lichaam er op kán reageren en een soort ontsteking veroorzaakt in je lichaam, de hormoonbalans in je lijf uit balans brengt of een chronische darm ontsteking veroorzaakt.. Dit uit zich dan vervolgens door vervelende kwaaltjes als hooikoorts, eczeem of rusteloze benen (om maar wat te noemen) maar kan natuurlijk nog veel verder gaan. Om erachter te komen op welke voedingsmiddelen jij wel of niet goed reageert moet je – gedurende 30 dagen – al die voedingsmiddelen rigoreus uit je dieet schrappen. Dat betekent effectief dat je de volgende etenswaren niet meer mag eten.

 • Suiker, zoetstoffen of andere zoete toevoegingen (dus ook geen honing)
 • peulvruchten
 • Granen en pseudogranen (dus ook geen quinoa, boekweit oid)
 • Alcohol
 • Zuivel, inclusief geiten- en schapenzuivel
 • Vetten om te bakken alleen kokosolie of olijfolie. Dus geen arachide, zonnebloem of andere olie. Deze zijn veel meer geprocessed als kokos of olijfolie.
Wat is een whole30 | simoneskitchen.nl

Waarom dan geen honing? wordt me vaak gevraagd. De reden is dat je af moet van de drang om suiker te eten. Toegevoegde zoetstoffen, of dat nou stevia of honing is, zorgt er nog steeds voor dat je suikerverslaving blijft bestaan. Ondanks het feit dat het natuurlijke suiker is.

Dat wil niet zeggen dat jij uiteindelijk gevoelig blijkt te zijn voor peulvruchten. Dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Maar je weet het niet, totdat je effectief alle peulvruchten uit je systeem hebt verbannen.

De whole30 is niet bedoeld om af te vallen. Het is dan ook op geen enkele manier calorie beperkend. Je kunt zoveel en zovaak eten als je wilt. In de praktijk zul je zeker gewicht verliezen. Puur doordat je gezonder eet, minder suiker, minder alcohol en minder koolhydraten. Overigens: het is ook niet koolhydraat beperkend. Je mag namelijk wel aardappels, zoete aardappels of casave eten en die zitten alledrie vol met koolhydraten. Maar uiteindelijk is het dan niet de bedoeling dat je je daar mee volpropt. Dus die mag je gebruiken maar met beleid.

Zoete aardappelsoep met kip | simoneskitchen.nl

Het volledige programma vind je hier

Paleo of geen paleo??

De whole30 is afgeleid van het paleo principe en is hier in weze een strengere versie van. Maar zoals Melissa en Dan zelf zeggen: ‘We maken ons niet druk over wat onze voorouders wel of niet zouden hebben gegeten. Het gaat er puur om welke voedingsmiddelen gezond of minder gezond zijn.”

De praktijk

Dat is in principe ‘simpel’. Gedurende 30 dagen eet je geen van de bovenstaande voedingsmiddelen en vermijd je verder ook alle ‘processed’ voedingsmiddelen. Suiker – bijvoorbeeld – zit echt bijna overal in. Ik weet nog dat ik de eerste keer volledig gefrustreerd door de supermarkt rende op zoek naar iets zonder suiker. Zelfs dingen als ham of bacon hebben toegevoegde suiker. De documentaire Fed Up is heel interessant om te kijken als je dit soort dingen intrigerend vind. Het alternatief is al snel dat je dus alles zelf moet maken.

Nu is dat voor ons niet eens zo heel erg vervelend, want veel maakten we al zelf en pakjes en zakjes gebruiken we zelden. Maar een eenvoudig iets als een bouillonblokje gebruiken is er dan niet meer bij. Want ja hoor, ook daar zit toegevoegde suiker in. Suiker vermomt zich overigens in vele vormen; glucosestroop, xilytol, agavestroop en nog een hele lijst met onherkenbare termen die eigenlijk allemaal ‘suiker’ betekenen. Dus dat is echt heel lastig.

Want wat mag je dan wel eten?
 • Groente, inclusief aardappel en zoete aardappel
 • Fruit
 • Noten en zaden (geen pinda’s!)
 • Vlees, liefst organisch/biologisch
 • Vis van goede oorsprong

Vroeger begon ik met op te noemen wat je allemaal niet mag eten tijdens een whole30. Tegenwoordig begin ik met wat ik wél mag eten en de reactie is dan bijna altijd; o dat valt nog best wel mee! Totdat je er dan achter noemt wat er allemaal niet meer kan. Haha… Er bestaat ook een vegetarische variant op de whole30 maar je snapt vast wel dat dat zonder granen en peulvruchten heel lastig wordt om aan genoeg calorieën te komen.

De eerste week is het moeilijkste; je krijgt behoorlijk afkickverschijnselen van het niet eten van suiker. Hoofdpijn, moe, lusteloos om maar wat te noemen en ook de tweede week hoeft niet meteen geweldig te zijn. Het verschilt nogal per persoon. Eet je nu al heel gezond dan zul je er wellicht minder van merken, maar eet je elke dag een zak bananenschuim leeg en spoel je die weg met een liter cola dan is de kans vrij groot dat je je flink beroerd gaat voelen.

Wat is een whole30 | simoneskitchen.nl

Een steak als ontbijt??

Het eten vind ik over het algemeen prima met uitzondering van het ontbijt. Dat is echt een probleem. Het idee is dat je leftovers van je avondeten gebruikt voor je ontbijt, maar dat krijg ik gewoon niet weg. Niet aan mij besteed. Ik zie mezelf niet om 6 uur in de ochtend een steak wegwerken. Dus voor ons werd dat al snel veel eieren. Omelet als ontbijt. Zonder brood natuurlijk maar wel met veel groente en soms vlees. Best lekker maar na omelet nummer 15 komt het je echt de neus wel uit. Dus gingen we soms als ontbijt aardbeien met nootjes eten. En hoewel heel erg lekker is dat eigenlijk dan weer niet genoeg vulling. Ter compensatie aten we meestal voor de lunch een stevige maaltijd en ook het avondeten was meestal lekker en vullend.

Mayonaise mag je eten mits zelf gemaakt met (milde!) olijfolie. Dan komt mijn snelle mayonaise recept erg goed van pas. En dan met olijfolie natuurlijk in plaats van de zonnebloemolie.

Hoe lekker het eten ook is en hoe goed we over het algemeen ook eten tijdens de whole30, na 30 dagen ben ik er dan ook wel helemaal klaar mee hoor. Wil ik gewoon lekker ontbijten met yoghurt en zelfgemaakte cruesli .

En wat doe je na die 30 dagen?

Het is na die 30 dagen de bedoeling dat je sommige voedingsmiddelen weer gaat toevoegen. Maar wel langzaam en met genoeg tijd ertussen om te kijken hoe je erop reageert. Waar je mee begint maakt niet uit. Wat heb je het meest gemist? Zijn dat de kikkererwten in de hummus, maak dan dat als eerste en kijk hoe je lichaam erop reageert gedurende een dag of drie. Niks aan de hand? Dan kun je doorgaan met het volgende voedingsmiddel. Krijg je kramp in je maag of andere symptomen dan zijn peulvruchten voor jou wellicht niet zo goed om te eten. Of om te eten met mate.

Voor sommige voedingsmiddelen kun je natuurlijk kiezen. Ik kan me niet voorstellen dat ik nooit meer suiker zou eten. Ik vind het gewoon echt te lekker en bakken te leuk. Dus dat is prima, maar je kunt er dan bewust voor kiezen om iets met suiker te maken. Ik let veel meer op wat er allemaal voor rommel in pakjes, zakjes, blikken en potjes zit. Probeer zoveel mogelijk gewoon verse dingen te eten. En dan is dat plakje cake met slagroom heus niet erg. Maar elke dag bergen taart en chocola naar binnen werken is misschien een minder goed idee.

Alle voorgaande drie keer dat we een whole30 deden hebben we de herintroductie slecht gedaan. Trouwens, we hebben toen alleen de eerste whole30 afgemaakt. De twee erna waren een soort slappe pogingen en we gaven toen al op na een week of twee. Je moet er dan ook wel echt achter staan. Want het vergt voorbereiding en meer tijd dan je denkt (snijden, snijden, snijden)

Is het de moeite waard?

Ik vind van wel. Er is natuurlijk ook een reden dat we dit al voor de vierde keer doen. Ik vind het een fijne manier om te proberen onze levensstijl aan te passen, ik verlies er altijd flink wat kilo’s door (zo’n 8 kilo gemiddeld) en ook daarna duurt het heel lang voor ik weer de fout inga. (dat ga ik nu dan proberen niet te doen natuurlijk. Haha)

Concreet leverde het mij dit keer de volgende voordelen op (in willekeurige volgorde):

 1. Ik voel me een stuk energieker dan voorheen
 2. Mijn rusteloze benen (“restless leg”) zijn weg
 3. Mijn huid is helderder
 4. Minder wallen en ‘dichtgeslagen’ ogen
 5. Ik slaap veel beter dan voorheen
 6. Wordt bijna elke dag wakker vóór de wekker
 7. De zenuwpijn die ik had in mijn rug door een vetbult die op zenuwuiteinden drukt is nagenoeg verdwenen en in ieder geval weer dermate dragelijk dat ik de operatie heb afgezegd.
 8. Mijn knieën doen geen pijn meer
 9. Mijn stoelgang is weer hoe het moet zijn (hiervoor nogal last van verstopping of diarree)
 10. Ik ben 7 kilo afgevallen
 11. Ik heb 17 centimeter verloren

Of de whole30 iets voor jou is kan ik natuurlijk niet bepalen. Voor mij werkt het goed en ik denk heus dat dit niet de laatste keer is geweest (maar voorlopig even niet, dank u!) De resultaten spreken wat mij betreft voor zichzelf. En ja tuurlijk zijn sommige zaken ook gewoon het resultaat van afvallen, maar dat maakt dan eigenlijk niet meer uit.

Sommige van onze recepten en maaltijden vind je terug onder het kopje Paleo- whole30 recepten

Heb je vragen? Laat het me weten! Doe je liever een whole30 onder deskundige begeleiding? Check dan vooral de website van Whole30 coach Brenda.

Als je meer wilt weten over de Whole30 dan kun je kiezen uit twee boeken

It starts with food – Hierin staat de hele geschiedenis en de theorie van de Whole30 vermeld. Inclusief wetenschappelijke info, achtergrond enzovoort
Whole30 – In dit (recentere) boek staat het hele programma van A tot Z beschreven inclusief een tijdslijn met de verwachte effecten na x aantal dagen. Bovendien staat het vol met lekkere recepten.

Of je kunt natuurlijk naar de Whole30 website gaan.

Disclaimer: De links in dit artikel zijn bol.com links. Als je via de link iets koopt bij bol ontvang ik hiervoor een kleine commissie.

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.