Simone's Kitchen

Harissa zelf maken – iedereen kan het!

Zelf harissa maken

Zelf harissa maken

Als je me vroeger een gerecht gaf met veel pepers erin, begon ik direct te zweten. Loopneus en dergelijke. Je kent het wel.

Maar in de loop der jaren is dat veranderd en vind ik pittig steeds lekkerder worden. Niet dat ik nou kan wedijveren met de echte chili eters maar ik doe mijn best! En bij pittig eten hoort natuurlijk een lekker pittig mengsel.

Harissa kun je tegenwoordig ook zo kant en klaar in een potje kopen en dat is best goed te eten. Maar ik had mezelf tot taak gesteld om het zelf eens te maken. Ik had het volgens mij gezien in een boek van David Loftus (correctie: boek van Andy Harris en de foto’s van David) over Marokko en toen ik de ingrediënten bekeek was ik stom verbaasd.

Aantal kommetjes met harissa

Basis als chili

Tuurlijk, dat er chili in gaat dat had ik ook nog wel kunnen bedenken maar dat de basis voor zelf harissa maken zo eenvoudig was? Dat had ik echt niet verwacht. Beetje hetzelfde als zelf chutney maken. Voor je het gedaan hebt, denk je dat het ingewikkeld is en dan blijkt toch al heel snel dat niks minder waar is.

Harissa komt van oorsprong uit de Tunesische keuken en wordt veel gebruikt in landen in Noord Afrika, bij de bereiding van soepen, sauzen en merguez worstjes. Ik gebruik harissa zelf voornamelijk als een soort marinade voor over het vlees. Het is heerlijk bij kip, maar net zo makkelijk bij rund en geeft het meteen een lekker pittig smaakje.

Door de mayonaise

Een andere favoriete toepassing als je zelf harrisa heb gemaakt is een theelepeltje door de mayonaise doen. Of gebruik het in een lekker pittige dressing voor door een salade. Dat kan ook heel goed.

Maak ook eens mijn harissa kip met quinoa!

Zelf harissa maken
Zelf harissa maken
Print recept Pin recept
3.91 van 11 stemmen

Zelf harissa maken

Dit recept maakt gebruik van verse pepers en maakt ongeveer 250 gram
Voorbereidingstijd: 10 min
Bereidingstijd: 10 min
Porties: 1 portie

Benodigdheden

  • Staafmixer

Ingrediënten

  • 10 stuks rode pepers vers
  • 6 tenen knoflook gehakt
  • 1/2 el zout
  • 1/2 citroen sap
  • 5 el olijfolie
  • 70 gr tomatenpuree
  • 1 tl suiker
  • 1 tl anijszaad
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1/2 tl gerookte paprikapoeder

Instructies

  • Hou je van extra pittig? Laat dan alle zaadjes in de peper zitten. Wil je het wat milder verwijder de zaadjes en zaadlijsten dan uit de peper. Of doe het half om half.
  • Snijd de rode pepers grof en doe ze in het bakje van de staafmixer.
  • Voeg knoflook, zout, citroensap, olijfolie, tomatenpuree, suiker en alle specerijen toe.
  • Draai het geheel tot een pasta en bewaar in een schoon jampotje
  • Giet er een beetje olie op zodat het onder staat.
  • Zo blijft het minimaal twee weken goed in de koelkast.
Gang: Bijgerecht
Keuken: Marokkaans
Trefwoord: knoflook, pittig, rode peper
Auteur: Simone van den Berg

Voedingswaarde

Calorieën: 139kcal, Koolhydraten: 23g, Eiwit: 4g, Vet: 6g, Verzadigd vet: 1g, Natrium: 752mg, Kalium: 784mg, Vezels: 4g, Suiker: 12g, Vitamine A: 1409IU, Vitamine C: 60mg, Calcium: 50mg, Ijzer: 3mg

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.