Harissa zelf maken – iedereen kan het!
Deze heerlijke chilisaus uit het Middenoosten is makkelijk om zelf thuis te maken van verse rode pepers! Er zijn veel verschillende variaties en de variatie zit hem meestal in de extra ingrediënten. Dit is mijn favoriete combinatie.
Zelf harissa maken
Als je me vroeger een gerecht gaf met veel pepers erin, begon ik direct te zweten. Loopneus en dergelijke. Je kent het wel.
Maar in de loop der jaren is dat veranderd en vind ik pittig steeds lekkerder worden. Niet dat ik nou kan wedijveren met de echte chili eters maar ik doe mijn best! En bij pittig eten hoort natuurlijk een lekker pittig mengsel.
Harissa kun je tegenwoordig ook zo kant en klaar in een potje kopen en dat is best goed te eten. Maar ik had mezelf tot taak gesteld om het zelf eens te maken. Ik had het volgens mij gezien in een boek van David Loftus (correctie: boek van Andy Harris en de foto’s van David) over Marokko en toen ik de ingrediënten bekeek was ik stom verbaasd.
Basis als chili
Tuurlijk, dat er chili in gaat dat had ik ook nog wel kunnen bedenken maar dat de basis voor zelf harissa maken zo eenvoudig was? Dat had ik echt niet verwacht. Beetje hetzelfde als zelf chutney maken. Voor je het gedaan hebt, denk je dat het ingewikkeld is en dan blijkt toch al heel snel dat niks minder waar is.
Harissa komt van oorsprong uit de Tunesische keuken en wordt veel gebruikt in landen in Noord Afrika, bij de bereiding van soepen, sauzen en merguez worstjes. Ik gebruik harissa zelf voornamelijk als een soort marinade voor over het vlees. Het is heerlijk bij kip, maar net zo makkelijk bij rund en geeft het meteen een lekker pittig smaakje.
Om de harissa te maken heb je of een staafmixer nodig of een keukenmachine. Ik gebruik het liefst een staafmixer. Omdat de hoeveelheid niet heel groot is, is dat praktischer dan een grote machine.
Hoe lang kun je harissa bewaren?
De gemaakte harissa kun je ongeveer 1-2 weken bewaren in de koeling. Zorg dat er een klein laagje olie op de bovenkant staat dan blijft het het langste goed en droogt het niet uit.
Kan ik de harissa invriezen?
Ja je kunt de harissa ook prima invriezen in porties. Ik vind het met dit soort hete pasta’s handig om het in te vriezen in een ijsblokjeshouder. Dan heb je altijd porties die je direct kunt gebruiken.
Wat is het verschil tussen harissa en sambal?
Beiden zijn gemaakt op basis van chili en zijn enigszins vergelijkbaar in pittigheid maar het verschil zit hem vooral in de toegevoegde ingrediënten en het smaakprofiel. Komt harissa uit Tunesië, sambal heeft een Aziatische oorsprong. Al blijkt sambal oelek door Portugezen en Spanjaarden meegenomen te zijn naar Indonesië. Ik durf het je niet precies te zeggen maar het verschil is dus vooral in de smaak. Waar sambal wordt gebruikt in een recept kun je meestal ook harissa gebruiken.
Waarmee kan ik harissa vervangen?
Stel je hebt een recept waarin om harissa wordt gevraagd en je hebt het niet meer op voorraad. In dat geval kun je het meestal goed vervangen door sambal, maar kijk ook eens naar sriracha. Dat is over het algemeen wat vloeibaarder dan harissa of sambal maar qua scherpte kan het prima als vervanging dienen. Uiteraard ligt het eraan voor welk recept je het nodig hebt.
Wat kan ik nog meer met harissa doen?
Zoals ik hierboven al aangaf kun je prima harissa gebruiken om je vlees een lekker pittige finish te geven. maar daarnaast doe ik graag door dressings of eenvoudigweg een lepeltje door de mayonaise. Je kunt het gebruiken om couscous op smaak te brengen, rijst, curries, door een tajine schotel en nog veel meer. Het is een redelijk flexibel ingredient! Overal waar je wat pit nodig hebt kan harissa uitkomst bieden.
Maak ook eens mijn harissa kip met quinoa!
Zelf harissa maken
Benodigdheden
Ingrediënten
- 10 stuks rode pepers vers
- 6 tenen knoflook gehakt
- 1/2 el zout
- 1/2 citroen sap
- 5 el olijfolie
- 70 gr tomatenpuree
- 1 tl suiker
- 1 tl anijszaad
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl korianderpoeder
- 1/2 tl gerookte paprikapoeder
Instructies
- Hou je van extra pittig? Laat dan alle zaadjes in de peper zitten. Wil je het wat milder verwijder de zaadjes en zaadlijsten dan uit de peper. Of doe het half om half.
- Snijd de rode pepers grof en doe ze in het bakje van de staafmixer.
- Voeg knoflook, zout, citroensap, olijfolie, tomatenpuree, suiker en alle specerijen toe.
- Draai het geheel tot een pasta en bewaar in een schoon jampotje
- Giet er een beetje olie op zodat het onder staat.
- Zo blijft het minimaal twee weken goed in de koelkast.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Pingback: Pittige wortelsoep, de zon in je bord. - Donna Caramella
Hallo Simone,
Bedankt voor het recept. Nooit geweten dat je zo makkelijk harissa zelf kunt maken.
Ja is echt super makkelijk om te doen toch?
Pingback: 20/01/19 Een hele boterham | David's moestuin
Ik heb nog een lading pepers uit eigen tuin, dus dat komt goed uit. Hele scherpe chili’s, dus ik ga ze met mate gebruiken. Lijkt me heel leuk om zelf te maken! Kun je de Harissa niet ook heel goed invriezen in porties?
Dat heb ik nog nooit gedaan maar dat lijkt me wel kunnen inderdaad. Ik zou het gewoon proberen!
harissa of sambal invriezen gaat heel goed.
Top. Dank voor de aanvulling Irene
Pingback: Harissa en runderkebabs | Simone's Kitchen
Hoi Simone!
Leuke basis… Komijn en koriander horen er natuurlijk wel in, maar ook rozenwater! De Harissa, zoals ik die ken, onderscheidt zch juist van andere sambals of pepersauzen, omdat ie zoetig van smaak is. Tenminste, volgens mijn ervaringen. Rozenwater geeft het de authentieke, aparte, Noord-Afrikaanse smaak, volgens mij. Probeer het eens, zou ik zeggen!
Succes met je blog, zal hier nog vaak even gluren!
Ik heb je recept gemakt en het is een flinke hoeveelheid. Ziet er goed uit en smaakt heel pittig. Het is niet gekookt , dus vraag ik me af: Hoe lang kun je het bewaren in de koelkast?
He Els. Ja pittig is het zeker 🙂 Als je zorgt dat het onder een laagje olie staat blijft het redelijk lang goed. Die van mij gaat meestal met gemak een maand mee.
Pingback: Recept| Maanzinnige Kip Salade - Merry Meet
Volgens mij klopt dit niet? 3 eetlepels zout? Het is echt smerig zout geworden en waterig
He Anne,
Ik heb het even nagekeken maar er staat echt drie eetlepels in het oorspronkelijke recept. Het is voor mij alweer een tijd geleden dat ik het maakte dus ik weet eerlijk gezegd ook niet meer hoe het was. Ik ga het binnenkort weer een keer maken en dan zal ik het uitproberen. Maar teveel zout verklaard niet waarom het waterig is overigens dus ik weet niet wat er nog meer is gebeurd… 😉
Klopt de hoeveelheid pepers wel?
75 gram? ik heb nog nooit 500 ml iets gehaald uit 75 gram…
De hoeveelheid pepers klopt. Het zijn gedroogde chili’s he dus als je ze weekt nemen ze aardig wat water op (en worden dus zwaarder) Voeg daar de andere ingredienten aan toe en je komt uit op ongeveer 150 gram. Met de nadruk op ongeveer… 😉
Haha. Wat een onzin. 75 gram wordt door de pepers te weken een halve kilo. Haha. En wat een belachelijk harissarecept. Je schrijft dat je. Bij wijze van variatie voor de smaak koriander of komijn kan toevoegen, maar dat zijn juist hoofdbestanddelen voor harissa.
He Harry. Die 500 gram is inderdaad belachelijk. Ik weet niet meer waar dat vandaan is gekomen maar dat heb ik aangepast… 🙂 En verder kun je het een belachelijk recept noemen maar het is een basis recept. De basis voor harissa is chili pepers en de koriander en komijn is optioneel. Aldus meneer Andy Harris… (waar het recept vandaan komt) Het is hoe dan ook lekker!
Hoi,
Bedankt voor dit recept ik ga het zeker maken…ik denk dat het ook heel goed mengt met de Turkse süzme yogurt…het zurige van de dikke yogurt met het pikante van de harissa met wat goede olijfolie erover..lekker dippen met brood… :-))
O dat klinkt absoluut heerlijk Ageeth!
Pingback: Harissa en runderkebabs - simoneskitchen.nl
Pingback: Quinoa with harissa chicken - simoneskitchen.nl
Pingback: Harissa kip met quinoa - simoneskitchen.nl
Ziet er lekker uit, ik moet wel zeggen origineel worden de pepers zon gedroogd, zit er karwijzaad en korianderzaad in en geen citroen, de heette hangt natuurlijk af van wat je zelf wil maar als je de blikjes Tunesische harissa wel eens hebt geprobeerd dan weet je ongeveer wat het origineel is.
Tegenwoordig wordt het ook steeds meer een half saus half paste, maar Tunesische harissa is echt een dikke paste hoor!
Tevens een leuke tip, harissa mixt heel erg goed met mayonaise, voor een heerlijke spread op stokbrood of bij burgers en frietjes.
Dank je wel voor de tips Kalil! En super goed idee van die mayonaise. Ik doe dat vaak als ik adobo saus over heb (pittige Mexicaanse saus) en daar maak ik vaak mayonaise bij maar gek genoeg nog niet eerder gedaan met harissa. Ga ik in gedachten houden!
Bij toeval kwam ik op jouw blog. Wat een duidelijk en prima recept. Als ik het maak doe ik het zo, als antwoord op je vraag lees http://delevie.nl/zelf-maken-harissa-of-uit-een-potje/ eens.
Ik blijf je blogs lezen.
groetjes, Mirjam
Dank je wel Mirjam!