Gochujang is een lekker pittige Koreaanse chilisaus en is ook makkelijk zelf thuis te maken met dit recept voor gochujang.

gochujang

Gochujang saus

Hoe maak je zelf gochujang? Wat is het precies en waar gebruik je het voor? Een kort overzicht over deze pittige Koreaanse saus

Wat is gochujang?

Van oorsprong komt deze pittige chilisaus uit Korea en wordt traditioneel gemaakt met rijst en chilipoeder (en nog meer ingrediƫnten natuurlijk) De saus werd vervolgens soms jaren lang gefermenteerd voor het geschikt werd geacht voor consumptie.

Gelukkig kun je deze Koreaanse saus ook prima thuis maken. Compleet origineel is het niet, maar de smaken van mijn gochujang saus komen absoluut in de buurt. Bovendien is deze versie vegan.

Zelf gochujang maken

Koreaanse keuken

De Koreaanse keuken is in opmars. Hoorde je er vroeger echt niks over, met uitzondering van kimchi, tegenwoordig is het bezig aan een opmars. Had niemand jaren geleden nog ooit van gochujang gehoord? Tegenwoordig zie je het in steeds meer restaurants en blogs opkomen.

En met goede reden want het is een prima basis om van alles mee te doen. Je kunt het eigenlijk vergelijkbaar gebruiken als bijvoorbeeld harissa. Doe eens een lepeltje door je dressing of door de mayonaise voor een lekker pittige dip.

Gochujang is niet ingewikkeld. En het is superlekker. Je kunt het gebruiken om Aziatisch getinte gerechten te roerbakken. Even een beetje toevoegen aan de wok bij de groentes en je gerecht krijgt direct een heerlijk pittige smaak.

Vegan saus

De Gochujang is een vegan saus, wat het meteen geschikt maakt voor iedereen. Het oorspronkelijke recept haalde ik van de site van Minimalist Baker waar je overigens nog veel meer heerlijke recepten kunt vinden.

Gochujang

Wil je ook eens deze pittige Koreaanse chilisaus maken? Check dan het recept hieronder en maak het in 5 minuutjes! Gebruik het recept ook zeker voor het maken van de bibimbap!

Print recept Pin recept Bewaar als favoriet
4.25 van 4 stemmen

Gochujang saus

Deze lekkere pittige Koreaanse saus is supersnel om te maken!
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 10 minuten
Dieetsoort glutenvrij, paleo
Porties: 1 portie

Ingrediƫnten

  • 80 gr miso paste
  • 60 ml ahornsiroop
  • 27 gr chili vlokken dit horen officieel Koreaanse chilivlokken te zijn maar gewone kan ook
  • 60 ml coconut aminos
  • 9 gr knoflook gehakt
  • 60 ml water

Instructies

  • Combineer alle ingredienten in een kleine keukenmachine of blender en draai tot het glad is.
  • Bewaar maximaal twee weken in de koeling of 1 maand in de vriezer

Notities

Voedingswaarde is voor de volledige portie
Gang: Basis
Keuken: Koreaans
Trefwoord: chilisaus, gochujang
Dieetsoort: glutenvrij, paleo

Voedingswaarde per portie

Calorieƫn: 529kcal, Koolhydraten: 104g, Eiwit: 14g, Vet: 9g, Verzadigd vet: 1g, Meervoudigd onverzadigd vet: 4g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 2g, Natrium: 4814mg, Kalium: 914mg, Vezels: 14g, Suiker: 56g, Vitamine A: 8076IU, Vitamine C: 3mg, Calcium: 242mg, Ijzer: 7mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!