Maak je eigen gochujang saus (Koreaanse chilisaus)
Gochujang is een lekker pittige Koreaanse chilisaus en is ook makkelijk zelf thuis te maken met dit recept voor gochujang.
Gochujang saus
Hoe maak je zelf gochujang? Wat is het precies en waar gebruik je het voor? Een kort overzicht over deze pittige Koreaanse saus
Wat is gochujang?
Van oorsprong komt deze pittige chilisaus uit Korea en wordt traditioneel gemaakt met rijst en chilipoeder (en nog meer ingrediënten natuurlijk) De saus werd vervolgens soms jaren lang gefermenteerd voor het geschikt werd geacht voor consumptie.
Gelukkig kun je deze Koreaanse saus ook prima thuis maken. Compleet origineel is het niet, maar de smaken van mijn gochujang saus komen absoluut in de buurt. Bovendien is deze versie vegan.
Koreaanse keuken
De Koreaanse keuken is in opmars. Hoorde je er vroeger echt niks over, met uitzondering van kimchi, tegenwoordig is het bezig aan een opmars. Had niemand jaren geleden nog ooit van gochujang gehoord? Tegenwoordig zie je het in steeds meer restaurants en blogs opkomen.
En met goede reden want het is een prima basis om van alles mee te doen. Je kunt het eigenlijk vergelijkbaar gebruiken als bijvoorbeeld harissa. Doe eens een lepeltje door je dressing of door de mayonaise voor een lekker pittige dip.
Gochujang is niet ingewikkeld. En het is superlekker. Je kunt het gebruiken om Aziatisch getinte gerechten te roerbakken. Even een beetje toevoegen aan de wok bij de groentes en je gerecht krijgt direct een heerlijk pittige smaak.
Vegan saus
De Gochujang is een vegan saus, wat het meteen geschikt maakt voor iedereen. Het oorspronkelijke recept haalde ik van de site van Minimalist Baker waar je overigens nog veel meer heerlijke recepten kunt vinden.
Wil je ook eens deze pittige Koreaanse chilisaus maken? Check dan het recept hieronder en maak het in 5 minuutjes! Gebruik het recept ook zeker voor het maken van de bibimbap!
Gochujang saus
Ingrediënten
- 80 gr miso paste
- 60 ml ahornsiroop
- 27 gr chili vlokken dit horen officieel Koreaanse chilivlokken te zijn maar gewone kan ook
- 60 ml coconut aminos
- 9 gr knoflook gehakt
- 60 ml water
Instructies
- Combineer alle ingredienten in een kleine keukenmachine of blender en draai tot het glad is.
- Bewaar maximaal twee weken in de koeling of 1 maand in de vriezer
Notities
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.