Al vele malen had ik het langs zien komen, maar nog nooit zelf geprobeerd. Het maken van de Koreaanse bibimbap. Alleen al voor die gezellige naam zou je het een keer moeten testen. Toch?

Bibimbap

Koreaanse bibimbap

Bibimbap; je hebt er misschien nog nooit van gehoord, maar het is een gerecht uit Korea. De naam betekent zoveel als ‘gemengd gerecht’. Normaal gesproken is het een gerecht met als basis rijst en daarop komen een heleboel groentes. Nu vind ik rijst best lekker, maar ik vind in dit soort gerechten bloemkoolrijst eigenlijk altijd lekkerder. Plus je hebt meteen extra groentes. Win-win als je het mij vraagt.

Kimchi

Nu had ik van tevoren bedacht wat ik allemaal in mijn bibimbap wilde doen, want je dat kun je natuurlijk aanpassen naar wens. Ik had nog winterpeen in de koeling liggen plus een potje kimchi. Dus dat leek me een goede toevoeging. Echter, die lagen thuis in de koeling en dit gerecht maakte ik in mijn studio. Tja. Je voelt hem al aankomen misschien… wortel en kimchi vergeten. Die zie je dus niet terug op de foto.

Koreaanse bibimbap

Groente

In de bibimbap zitten lekker veel groentes. Zeker als je net als ik bloemkoolrijst gebruikt. Ik gebruikte hier spinazie (gewokt in de sesamolie), shiitake paddenstoelen, bosuitjes en ik maakte een gekruid gehakt. Het gehakt kun je eventueel vervangen door bijvoorbeeld biefreepjes die je ook even laat marineren. Of je kunt het vega maken door het gehakt te vervangen door tempeh. Tofu kan ook maar ik ben geen fan van tofu dus ik zou altijd kiezen voor tempeh.

Ook in dat geval snij je de tempeh eerst in kleine blokjes en vervolgens laat je het even marineren. Gochujang is een koreaanse chilisaus. Heb je die niet of kun je die niet vinden, dan kun je die vervangen voor bijvoorbeeld sriracha. Proef even of alles naar smaak is in de saus en voeg eventueel nog wat andere smaakmakers toe naar wens.

Bibimbap

Ik was natuurlijk een aantal ingrediënten vergeten, maar aangezien ik de kom mee naar huis heb genomen om te eten als avondeten, heb ik het alsnog gegeten met de kimchi. De bibimbap is lekker pittig en de kimchi maakt het nog pittiger. Ben je geen fan van pittig eten dan kun je de saus wat minder heet maken. Laat dan ook de chilivlokken weg uit de komkommer.

De saus maak je minder pittig door de sriracha of gochujang te vervangen voor bijvoorbeeld wat ketchup. Of iets van die strekking.

Bibimbap
Print recept Pin recept
5 van 2 stemmen

Bibimbap

Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 10 min
Totale tijd: 25 min
Porties: 2 personen

Ingrediënten

Vlees plus marinade

  • 100 gr rundergehakt
  • 1 el coconut aminos
  • 1 el sesamolie
  • 1 tl gehakte gember
  • 1/4 tl gehakte knoflook
  • peper en zout

Groentes

  • 400 gr bloemkoolrijst
  • 250 gr spinazie
  • 100 gr shiitake in plakjes
  • 1/2 tl zeezout
  • 2 eieren
  • 1 el geroosterde sesamzaadjes
  • olie om te bakken

Bibimbap saus

Ingelegde komkommer

Om te serveren

  • bosui
  • 1 tl sesamzaadjes

Instructies

  • Maak de marinade door de ingrediënten bij het vlees te mengen. Gebruik je biefstuk snij het dan eerst in kleinere stukken.
  • Meng de ingrediënten voor de saus in een kom
  • Wok de spinazie met een theelepel sesamolie en breng op smaak met peper, zout.
  • Maak de shiitake paddenstoelen schoon en snij in stukjes. Bak deze tot mooi goudbruin.

Komkommer

  • Maak de ingelegde komkommer door de komkommer door midden te snijden. Verwijder de zaadlijsten en snij de komkommer in dunne plakjes. Doe in een kom en voeg de appelciderazijn en honing hieraan toe. Voeg een klein beetje chilivlokken toe. Laat dit een paar minuten staan.
  • Bak de eieren zoals jij ze lekker vindt.
  • Doe de bloemkoolrijst in twee mooie kommen, voeg je vlees, groentes, kimchi, saus en het ei toe. Bestrooi voor serveren met nog wat sesamzaadjes en serveer.

Notities

Het is lekker om de bibimbap te serveren met wat kimchi. Je kunt ook andere groentes toevoegen zoals bijvoorbeeld tauge, wortel of geraspte courgette. 
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Koreaans
Trefwoord: bloemkoolrijst, sesam, shiitake, spinazie
Dieetsoort: glutenvrij

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 550kcal, Koolhydraten: 40g, Eiwit: 26g, Vet: 35g, Verzadigd vet: 8g, Meervoudigd onverzadigd vet: 9g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 14g, Transvet: 1g, Cholesterol: 199mg, Natrium: 1035mg, Kalium: 2002mg, Vezels: 11g, Suiker: 17g, Vitamine A: 12199IU, Vitamine C: 141mg, Calcium: 334mg, Ijzer: 8mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!