Souvlaki bowl
De smaken van een Griekse souvlaki maar dan in een handige bowl. Eigenlijk is het bijna een soort combinatie tussen een souvlaki en een Griekse salade.
Souvlaki bowls
De planning was om eigenlijk vorige maand naar Griekenland te gaan. Ik hou van Griekenland. Het klimaat, de mensen, het eten. Dus toen die reis niet doorgaan dankzij een code oranje voor de Zuid-Egeïsche eilanden was ik best een beetje teleurgesteld. We hadden ons zo verheugd op ons bezoek aan Karpathos (inmiddels wel geweest, een jaar later)! Deze souvlaki bowl is dan misschien een mager alternatief voor een reis naar Griekenland.
Maar wel lekker! Ik hou van bowls, maar dat is waarschijnlijk al geen verrassing meer. Dus dat er een keer een Griekse bowl moest komen was eenvoudigweg een kwestie van tijd.
Bloemkoolrijst
Om de souvlaki bowl te maken kun je desgewenst nog een bodem toevoegen van bloemkoolrijst of bloemkool, maar in dit geval koos ik daar niet voor. Dat betekent wel dat de hoeveelheid groente in deze bowl wat minimaal is. Serveer het dus met bijvoorbeeld een grote groene salade of de eerder genoemde bloemkoolrijst.
In tegenstelling tot de meeste recepten die ik maak, koos ik hier voor kipfilet. En dat is voor de simpele reden dat ik hier een beetje droog lekker vind. Klinkt misschien gek maar door de kipfilet krijg je het effect van ‘drooggeroosterd’. Maar dat kan ook aan mij liggen.
Heb je daar geen zin in dan kun je de kipfilet natuurlijk prima vervangen voor kipdijfilet. Die dan lekker hard uitbakken in de koekenpan en ik weet zeker dat het net zo lekker is.
Athene
Heel misschien ga ik dit jaar nog naar Griekenland. Dan niet naar een van de eilanden maar naar Athene. Dat is allemaal nog niet zeker en ligt aan de maatregelen en kleurcodes. Voorlopig staat Athene nog op oranje zag ik net. De rest van Griekenland staat op geel dus dat is positief.
Maar hoe dan ook, in de tussentijd kun je natuurlijk deze heerlijke souvlaki bowl eten en wil je wat Griekenland inspiratie check dan zeker ook de Griekse posts op Paper Travels.
Souvlaki bowls
Ingrediënten
- 400 gr kipfilets in blokjes (of meer naar wens)
- ½ komkommer in blokjes
- 100 gr olijven zonder pit, in plakjes
- 2-3 geroosterde paprika’s in stukjes
- 1 citroen
Tzatziki
Souvlakikruiden
- ½ tl zout
- 1 tl paprika
- 1 tl gedroogde peterselie
- 1 tl komijn
- 1 tl tijm
- 1/4 tl cayennepeper
- ½ tl zwarte peper
- ¼ tl kaneel
Instructies
- Meng eerst de souvlakikruiden bij elkaar en mix even door.
- Wrijf hier de blokjes kipfilet ruim mee in en bak deze in olie op hoog vuur gaar en goudbruin. Verdeel over 4 bowls.
- Verdeel de komkommer, olijven en geroosterde paprika ook over de kommen en doe in elke kom een kwart citroen.
- Maak de tzatziki door de mayonaise te mengen met de komkommer, knoflook, dille en yoghurt. De yoghurt is vooral om het wat minder zwaar te maken, maar is niet een must.
- Serveer de bowl met de tzatziki.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Gemaakt en het was lekker! Maar 300 gram kipfilet voor 4 personen is 75 gram kip per persoon dat is een half kipfiletje dat is wel heel erg weinig, als ik zo naar de foto kijk bij het recept lijkt me dat ook veeel meer dan 75 gram eerder 200 gram 😉
Haha. Ja dat is niet zo heel veel hè. 🤣 Ik ga het aanpassen!