Simone's Kitchen

Souvlaki

souvlaki

Recept voor souvlaki

Ja ja we hebben het al vaker gezegd; reizen zit er voorlopig niet in. Maar je kunt ook op je bord gerust een reisje rondom Europa wagen. Daar is niks mis mee en het is bovendien zo gebeurd. Neem nu souvlaki.

Behalve de Griekse salade is dat misschien wel een van de bekendste gerechten uit Griekenland. Ah terwijl ik dit tik krijg ik visioenen van warme Griekse avonden. Met een tafel vol met heerlijke mezze, de souvlaki die op de gril staat te roken en een glaasje retzina erbij. Zucht…

Zou het deze zomer weer kunnen? Ik ben heel benieuwd, maar voorlopig ziet het er nog niet heel erg positief uit.

Maken van de spiezen

Genoeg over de problemen in de wereld. Tijd om eens te kijken naar deze heerlijke souvlaki en hoe je dat nou precies thuis maakt. Ideaal gezien bereid je dit op de BBQ. Dat geeft een extra lekker rokerig effect maar bij gebrek aan BBQ weer kun je natuurlijk ook prima een grillpan gebruiken.

Souvlaki in een grieks menu

Welk vlees gebruik je voor souvlaki?

Je kunt voor de souvlaki de meeste soorten vlees gebruiken. Ik vind het persoonlijk lekker om te maken met kipdijfilet. Kipdij is wat vetter dan kipfilet en blijft daardoor sappiger als je het bereidt. Zeker bij vlees wat veel hitte krijgt is dat een voordeel. Maar je kunt ook prima varkensvlees of rundvlees gebruiken voor de souvlaki.

Welke kruiden gebruik je voor souvlaki?

Er zijn veel kant- en klare kruidenmengsels te koop voor souvlaki en die kun je natuurlijk gebruiken, maar het is net zo makkelijk en ongetwijfeld lekkerder om het gewoon zelf te maken.

Hier mengde ik olijfolie met gedroogde oregano, gedroogde munt en voegde paprikapoeder een snufje kaneel en twee teentjes knoflook toe.

Laat de stukken kip vervolgens minimaal 30 minuten marineren in dit mengsel en rijg ze dan aan de spiezen. Natuurlijk is geen enkele souvlaki compleet zonder ook een heerlijk tzatziki erbij te maken.

Ik gebruikte hier kokosyoghurt voor maar je kunt dit uiteraard vervangen voor gewone yoghurt als je daar de voorkeur aan geeft.

souvlaki
Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Souvlaki

Even terug naar Griekenland met deze heerlijke souvlaki
Voorbereidingstijd: 5 min
Bereidingstijd: 15 min
Porties: 3 pennen

Ingrediënten

  • 400 gr kipdijfilet in blokjes gesneden

Marinade

  • 4 el olijfolie
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde munt
  • 1 tl paprikapoeder
  • ½ tl kaneel
  • 2 teentjes knoflook geperst

Tzatziki

  • ½ teentje knoflook geperst
  • ½ komkommer geraspt en goed uitgeknepen
  • 250 gr kokosyoghurt
  • Verse dille naar smaak
  • Peper en zout
  • Om te serveren: Griekse salade

Instructies

  • Maak eerst de marinade door de ingredienten goed met elkaar te mengen. Doe hier de blokjes kipfilet bij en roer het goed om zodat alle kip bedekt is met de marinade. Laat dit ongeveer 30 minuten (of langer) marineren.
  • Rijg de kipblokjes vervolgens aan stokjes en gril deze in een koekenpan of grilpan tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Ondertussen maak je de tzatziki door de knoflook en de komkommer door de kokosyoghurt te mengen. Breng op smaak met zout en peper en de verse dille.
  • Serveer de souvlaki met de tzatziki en eventueel een griekse salade.
Gang: BBQ
Keuken: Grieks
Trefwoord: kipdij

Voedingswaarde

Calorieën: 496kcal, Koolhydraten: 6g, Eiwit: 22g, Vet: 43g, Verzadigd vet: 10g, Cholesterol: 131mg, Natrium: 105mg, Kalium: 357mg, Vezels: 1g, Suiker: 3g, Vitamine A: 468IU, Vitamine C: 2mg, Calcium: 71mg, Ijzer: 1mg

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.