Makkelijke garnalenspiesjes
Garnalenspiesjes waar je maar drie ingrediënten voor nodig hebt en die binnen no time op tafel staan. Een ideaal gezond gerechtje voor op de barbecue waar je bijna iedereen wel blij mee maakt.
Garnalenspiesjes voor op de barbecue
Met dit weer vind ik lekker licht eten fijn. Niet alleen omdat ik echt minder trek heb in zware maaltijden als de mussen dood van het dak vallen, maar ook omdat het me achteraf een beter gevoel geeft. Grote garnalen hebben wij standaard in de vriezer liggen dus voor een snel gerecht voor op de barbecue zijn deze garnalenspiesjes supersimpel en heerlijk.
Snel klaar
Deze heerlijke garnalenspiesjes hebben slechts drie ingrediënten en – op het schoonmaken van de rauwe garnalen na – kosten amper tijd om te bereiden. Je kunt zelfs nog sneller te werk gaan en schoongemaakte garnalen bestellen. Meestal koop ik rauwe tijgergarnalen die al het darmkanaal verwijderd hebben. Wel altijd nog even checken want soms blijft er wat zitten.
Je maakt de spiesjes door de garnalen eerst aan de stokjes te rijgen. Ik heb vier garnalen per stokje gebruikt. Kleine stokjes dus maar dat werkt makkelijker op de barbecue.
Je marineert de garnalen als het ware eerst even in olie met citroen. Je kunt kant- en klare citroenolie kopen maar het werkt net zo goed om een lekkere olijfolie te gebruiken en gewoon citroensap. Besprenkel de garnalen eerst met de olijfolie en daarna met het citroensap. Onthoud dat garnalen garen in citroensap, dus laat ze niet te lang liggen. Een paar minuutjes is voldoende. Dus ook niet van tevoren klaar maken, want dan zijn je garnalenspiesjes al gaar voor ze de barbecue hebben gezien. (Het werkt ongeveer zoals ceviche waarbij je de vis (en soms ook de garnalen) gaart in een zuur)
Botermals
Door het “marineren” in de citroen worden de garnalen heerlijk zacht en met het pittige van de grove peper is het een top combinatie. Ik maakte dit voor het eerst met de citroen peper van Jonnie Boer. Ik weet niet eens meer of dat nog bestaat. Maar als je die nog kunt vinden is dat als extra citroen accentje lekker in plaats van de gewone peper. Maar in beide gevallen zijn de garnalenspiesjes absoluut de moeite waard!
Ook lekker voor bij de barbecue is deze watermeloen salade of wat dacht je van Tom’s kip op bierblik of zijn pittige varkensspiesjes in mosterd marinade
Garnalenspiesjes met citroen
Ingrediënten
- 20 tijgergarnalen groot, gepeld en darmkanaal verwijded
- 1 citroen in plakjes
- 1 tl grof gemalen peper
- 2 el citroenolie
- houten stokjes die je eerst een paar minuten in koud water hebt geweekt dan verbranden ze niet zo snel op de BBQ
Instructies
- Maak de garnalen schoon en rijg ze aan een spiesje.
- Leg de spiesjes in een bakje en besprenkel de garnalen flink met de citroenolie. Knijp er daarna nog een beetje citroen over uit. Let op dat je ze niet te lang laat liggen want zuur gaart de garnalen ook. Doe daarom altijd eerst de olie en daarna de citroen. Dat voorkomt een beetje het voorgaren.
- Bestrooi ruim met grove peper en laat even staan.
- Leg op de voorverwarmde barbecue en als ze mooi roze zijn, zijn ze gaar!
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Pingback: Salade van gegrild fruit van de barbecue | Simone's Kitchen
Pingback: Garnalenballetjes met aziatische saus | Simone's Kitchen