Stoere mosterd spiesen | simoneskitchen.nl

Ik ben er klaar mee! Volgens mij wordt het dit jaar helemaal geen winter meer en zijn we vanaf januari direct al aan de lente begonnen.
Zo ook deze week weer prachtig (niet) winterweer. Ok, ’s nachts wil de temperatuur nog wel eens dalen tot enkele graden onder nul, maar overdag schijnt nota bene de zon en beginnen allerlei planten gewoon weer te bloeien in mijn tuin.
Mijn biologische kookklokje is helemaal van slag, want iedere vezel in mijn lichaam schreeuwt bij deze weersomstandigheden: BARBECUE!!!
En ik ga het mezelf ook niet moeilijker maken dan nodig, dus ik geef gehoor aan mijn Dude instincten en ga lekker iets grillen in de buitenlucht.
Ik schreeuw uit volle borst: ‘Een nieuwe lente, een nieuw geluid! Dus haal de barbecue er maar weer uit!’In dit geval heb ik mezelf ook nog een leuk kadootje gedaan. Een kadootje in de vorm van een nieuwe barbecue.
Ik heb altijd al eens willen grillen op zo’n stoer olievat dat omgebouwd is tot barbecue; en zeg nu eerlijk: welke Dude wil dit nu niet?
Op de een of andere manier doen dat soort oliedrums mij altijd denken aan spannende avonturenfilms waarin de held verscholen in een olievat het bolwerk van de vijand in wordt gesmokkeld.
En iedere dude zal moeten toegeven dat het gewoon net iets ruiger staat wanneer je het vlees keert, terwijl je achter zo’n ton met hete kolen staat.
Ik zat al helemaal te denken waar ik een oud olievat vandaan kon halen en hoe die dan om te bouwen tot een macho roosterton, toen ik erachter kwam dat je zo’n barbecue gewoon kant en klaar kunt bestellen.
En omdat ook sterke Dudes slim mogen zijn, had ik dus enkele internetklikken later een heuse Barbecook olievat barbecue besteld.

20160228-MH2A8585

Een dag later stopte er een loei van een vrachtwagen in de straat en de bezorger kwam met een tafelhoge ton aanzetten.
De buren hadden de trailer ook zien stoppen in de straat en kwamen nieuwsgierig naar buiten om te kijken wat er nu weer bij me afgeleverd werd.
Met wisselende blikken van ontzag, verwondering en hier en daar zelfs een beetje afgunst, zagen zij het robuuste barbecue pakket bij mij naar binnen gedragen worden.
De verlekkerde blikken van de buurmannen waren mij ook niet ontgaan; ik denk dat ik binnenkort wel gevraagd wordt wanneer de buren een keertje mogen mee grillen.

Varkenshaasspiesjes in mosterdmarinade van de Barbecook

In nog geen vijf minuten was de barbecue gebruiksklaar en ik werd positief verrast door een deksel die meegeleverd was. Hiermee kon ik de de barbecue afsluiten en hem omtoveren tot een megamannen design bartafel. Extra leuke bijkomstigheid. Maar goed, na amper vijf minuten kon ik me op belangrijke zaken richten, zoals: wat voor lekkers gaan we op de grill gooien?
Bij zo’n stoere grill, hoort ook een stoer gerecht, dus ik maakte een pittige mosterd marinade waar ik lekker mijn varkensspiesjes mee op smaak bracht.
Terwijl ik de spiezen heerlijk mals gaar roosterde op de ton, zag ik links en rechts de neuzen van de buurmannen over de schutting heen komen en hoorde in de naastgelegen tuinen de magen knorren.
En ondertussen konden ze hun ogen ook niet afhouden van mijn nieuwe  babrecue.

Dat er trouwens serieuze Dudes met verstand van grillzaken achter het ontwerp van deze barbecue zitten, werd wel duidelijk toen ik de kolen op temperatuur had.
De warmteverdeling onder het rooster is mooi verdeeld, waardoor al het vlees gelijkmatig gaart en zelfs het schoonmaken nadat je een grillfestijn hebt gehad, is snel en eenvoudig.
Iets wat echte mannen enorm waarderen, want schoonmaken na een barbecuefeestje is voor niemand een hobby.
Dus na gebruik snel schoonmaken, deksel erop en nog tijd overhouden voor een biertje aan mijn nieuwe favoriete bartafel.
Ik ben in ieder geval helemaal in mijn nopjes met mijn nieuwe machospeeltje én mijn recept voor de varkensspiesjes en weet zeker dat ik met allebei de show ga stelen wanneer mijn mede dudes weer eens robuust bij me komen buitentafelen.
Wat mij betreft is de lente begonnen!

20160228-MH2A8582
Stoere mosterd spiesen | simoneskitchen.nl

Varkensspies met pittige mosterd marinade

Nog geen review

Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 20 minuten
totaal 30 minuten

8 spiesen

Ingrediënten

 • 500 gram varkenshaas of kipfilet naar keuze
 • 3 el mosterd
 • 2 el olijfolie
 • 1 tl knoflookpoeder
 • 1 tl cayennepeper
 • 1 tl gemberpoeder
 • 1 el appelciderazijn
 • 2 el honing

 • Roer alle ingrediënten voor de marinade door elkaar en snij het vlees in stukken. Niet te groot, maar ook niet te klein. Het moet goed aan de spiesen kunnen. Laat het vlees minimaal een uur marineren.
 • Gebruik je houten spiesjes laat deze dan een minuutje of tien weken in water voor je het vlees eraan rijgt. Zo voorkom je dat ze verbranden op de BBQ.
 • Terwijl het vlees marineert kun je de barbecue vast aansteken en op temperatuur brengen
 • Let op dat de marinade snel verbrand dus zorg dat de barbecue op temperatuur is en gril de spiesen voor 5-6 minuten aan elke kant of tot ze goudbruin zijn.
 • Serveer met eigen gemaakte frietjes en een groene salade.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.