Kipsalade met sinaasappel dressing en kersen
Als ik kip bereid dan is de meest voorkomende manier om hem te maken op de gril of in de koekenpan. Pocheren doe ik eigenlijk niet zo heel erg vaak. En dat is best zonde want ik kan me nog heel levendig herinneren hoe ongelofelijk lekker die kip gepocheerd (alleen in het engels zie ik nu. Vertaling komt binnenkort!) in kokosmelk was. Weet je nog Charlotte? Die salade met die eh.. iets te pittige pepers… 😉
Maar goed, dat was een van de eerste keren dat ik een kip gepocheerd had en op zich goed bevallen maar daarna amper nog een keer gedaan. Tijd om daar verandering in te brengen dus toen ik het recept van Annabel zeg moest ik het wel proberen. Het fijne van dit kippetje is ook nog eens dat het multifunctioneel is. Met andere woorden; als je wat meer kip pocheert dan je nodig hebt voor de salade, kun je er ook een hele lekkere kipsalade van maken. Voor op brood bijvoorbeeld. Het recept voor die kipsalade volgt ook nog binnenkort!
Inmiddels is de zomer ’toegeslagen’ of althans terwijl ik dit schrijf (het is nu nog gisteren) schijnt het zonnetje uitbundig. Lekker buiten rondgehangen vandaag, terwijl de katten hebben bedacht dat het moment is aangebroken om alle kikkers in de omgeving eens flink te pakken te nemen. Stand: 1-1. De eerste kikker heeft het niet overleefd. Ik was er niet snel genoeg bij. De tweede kikker heb ik kunnen redden en heb ik 500 meter verderop in de sloot gezet. Daar komen ze niet. Op de een of andere manier zitten die kikkers hier in de bosjes. Ik stel me dan toch zo voor dat een kikker bij water in de buurt is maar blijkbaar niet in onze tuin. Geen slimme kikkers dus.
En als je dan toch in de tuin rondhangt dan is dit de perfecte zomersalade. Ik gebruikte kersen in dit recept want het is kersentijd! Je kunt het ook vervangen door bijvoorbeeld druiven (zonder pit) of perzik.
Kipsalade met kersen en sinaasappeldressing
Ingrediënten
- 2 gepocheerde kipfilets recept onderaan
- 2 avocado’s rijpe
- 150 gram kersen gehalveerde
- 75 gram amandelschaafsel
- 6 handen waterkers/jonge spinazie/rucola mengsel
- scheutje citroensap
- zout en zwarte peper
Dressing:
- 2 eetlepels zonnebloempit boter (je kunt hier ook hazelnoot boter of amandelboter gebruiken
- 60 ml sinaasappelsap
- zout en peper
Pocheren van de kip:
- 4 steranijs
- 1 eetlepel zwarte peperkorrels
- paar plakjes verse gember
- 1 bosui in stukken gesneden
Instructies
Pocheren van de kip
- Doe de kipfilets samen in een pannetje zodat het net past. Laat niet teveel ruimte over. Doe alle specerijen en ingredienten erbij en doe koud water erin tot de kip ongeveer 5 cm onder water staat. Zet op, breng aan de kook en laat ongeveer tien minuten doorpruttelen. Laat de kip afkoelen terwijl je de rest klaarmaakt.
Dressing
- Doe voor de dressing alle ingredienten bij elkaar en roer tot alles goed is gemengd en glad is. Breng op smaak met zout en peper
Salade
- Snij de kip en de avocado in klein stukjes en doe ze met de kersen, amandelen en de sla in een kom. Hussel alles door met citroensap, peper en zout en sprenkel er de dressing overheen en zet direct op tafel
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Mmmmmmm heerlijk! Amandelboter/pasta is bij ons in de supermarkt te koop, dus had deze gebruikt. Super recept!
Dankjewel Manon! Ik vind hem ook echt heerlijk!
Pingback: Lekker frisse (en snelle) kipsalade met bleekselderij | Simone's Kitchen
Pingback: Op de Snijplank... Kersen | Simone's Kitchen
Pingback: De vijf beste zomerse salades | Simone's Kitchen
Pingback: Sandwich kipsalade | Simone's Kitchen
Pingback: Heerlijk zomerse salade recepten | Seniormag.nl
Dit klinkt heerlijk. Het is een combinatie die ik zelf niet zo snel bedacht zou hebben. Komt denk ik ook vooral omdat mijn man is van de stempel “Fruit hoort niet in het avond eten”
Ja die van mij is ook minder gecharmeerd van fruit in het eten en ik vind het zelf zo lekker!
Is de zonnebloempitboter boter (of de anderen) ook in de supermarkt te koop of moet je het altijd zelf maken?
He Francis, ik denk dat het het makkelijkste is om het zelf te maken, maar waarschijnlijk kun je bij winkels als Ekoplaza of Gooodyfoods misschien wel een soort notenboter vinden. In de gewone supermarkt zeker niet in ieder geval. Mocht je het ergens vinden dan hoor ik het ook graag. Ik zal binnenkort eens neuzen door de winkels heen… 😉
Ha Simone, ik zie dat je binnenkort naar Portugal komt. Op mijn blog http://www.levenonderdezon.com kun je van alles lezen over het heerlijk land, het eten, de muziek….. Bem vindo dus! En ik ben enorm fan van bataat op de barbecue. Binnenkort komen er meer recepten, natuurlijk helemaal niet zo uitgebreid als jij erover schrijft want er zijn ook heel veel mooie trips en stadjes en uitjes om over te schrijven! Benieuwd hoe je Portugal vindt in september.
Oooh! Ik wil die salade! En kip pocheren doe ik ook niet vaak…. Ik heb het natuurlijk veel te druk met me af te vragen of pinguïns knieënhebben…. hahahahhaa
Ja precies! Dat zijn natuurlijk ook de betere vraagstukken van het leven!