Pittige kipspiesjes
Deze heerlijke kipspiesjes maak je met een pittige specerijenrub en zijn perfect voor op de bbq of op de plancha.
Kipspiesjes met pittige specerijen
Deze pittige kipspiesjes zijn perfect om te maken op warme zomerdagen. Van die dagen dat je eigenlijk alleen maar in de tuin wilt hangen en wilt barbecuen. Wij maakten deze pittige kipspiesjes dit keer op een zogeheten plancha. Dat is eigenlijk een soort bakplaat die je buiten kunt gebruiken, maar ze doen het net zo goed op een ‘gewone’ barbecue.
Bij Masterchef Australië zagen we kipspiesjes langskomen die ze vervolgens heel handig aten met een tortilla. De spies even in de tortilla leggen en je trekt de kip er vervolgens met de tortilla in één keer vanaf. We maakten de tortilla’s zelf (ook op die plancha) maar je kunt ze natuurlijk ook met gewone kant- en klaar tortilla wraps eten. Ik vind persoonlijk die kleintjes het handigste voor dit gerecht.
Pittige specerijenrub
Om de pittige kipspiesjes te maken heb je om te beginnen de specerijenrub nodig. Die maak je dus eerst. Je maakt met het onderstaande recept meer dan voldoende om de rub meerdere keren te gebruiken. Het is ook heel lekker om op een goede steak te doen of waar je het maar lekker bij vindt. Of gebruik het eens bij geroosterde groentes. Ook lekker!
Ik laat de pittige kipspiesjes vervolgens eerst een uurtje of twee marineren in de koeling. Heb je haast dan is een uurtje of een half uurtje ook goed. Maar hoe langer de smaken in het vlees kunnen trekken des te beter de smaak wordt. Ik heb in de specerijenmix dit keer ook zout toegevoegd. Dat kun je optioneel weglaten en het zout later toevoegen.
Bewaar de specerijenmix in een goed afgesloten potje zodat je het makkelijk keer na keer kunt gebruiken.
Kipdij of kipfilet
Je kunt de pittige kipspiesjes maken met kipdijfilet of met kipfilet. Ik vind zelf voor dit soort gerechten kipdij vaak lekkerder. Het kan wat beter tegen hoge verhitting en blijft daardoor wat malser. Kipfilet droogt wat sneller uit, maar beiden kun je hier goed gebruiken.
Gebruik je houten spiesjes om de kip te grillen hou er dan rekening mee dat die op open vuur wat sneller verbranden, dus leg ze van te voren een uurtje in de week. Je kunt natuurlijk ook ijzeren pennen gebruiken. Die verbranden sowieso niet op de bbq.
Pittige kipspiesjes met tortilla’s
Benodigdheden
- BBQ
- spiesjes
Ingrediënten
Voor de kip:
Specerijen dry rub
- 4 el paprikapoeder
- 4 el gerookt paprikapoeder
- 2 el gemalen zwarte peper
- 4 el chilipoeder
- 3 el zout
- 2 el anijszaadjes
- 4 tl gele mosterdzaadjes
- 1 el gedroogde oregano
- 1 el gedroogde tijm
- 1 tl gemalen korianderzaadjes
- 4 el knoflookpoeder
- 2 el gemberpoeder
Instructies
- Maak eerst je tortilla's zover mogelijk klaar
- Maak je specerijenmix door alles in een kom door elkaar te mengen. Je kunt het vervolgens in een goed afgesloten pot de hele zomer gebruiken tijdens alle barbecue’s… 😉
- Snij de kipdijfilet in niet te kleine stukken en wrijf deze goed in met het specerijenmengsel. Je hebt aan 1 el van het mengsel waarschijnlijk genoeg maar kijk even hoe het uitpakt. Dek af met plastic en laat dit een uurtje of twee marineren en intrekken.
- Laat een aantal houten stokjes in de tussentijd weken in water. Dit om te voorkomen dat ze straks verbranden op de plaat.
- Rol je tortilla’s uit en bak ze op de plaat
- Aan de andere kant van de plaat kun je ondertussen je spiesjes bakken.
- Zodra beiden klaar zijn beleg je een tortilla met wat sla, wat geraspte wortel en leg hier een spies op. Klap de tortilla dicht en trek in een beweging de spies eruit. Doe er wat saus naar keuze op en eten maar!
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Pingback: Dag 3 - whole30 krokante kipSimone's Kitchen
Ja. Lekker dan. Nu wil ik ook een plancha én tortilla press. Want ook ik kan nooit genoeg gadgets hebben…. Hahahaha
En ok, geef me dan ook maar zo’n tortilla met die kip. Man, man, man. Heb trek zeg!
Hahaha… Ja sorry! En het goede nieuws is; voor deze tortilla’s heb je niet eens een tortilla press nodig! 😉
Ha een tortilla pers heb ik al! En ook heel fijn wit fijngemalen maïsmeel! Maar nu die plancha nog… Lijkt me ideaal, ook al hebben we een klein balkon waar al een gasbarbecue staat. Misschien de barbecue aan één kant zodat P vlees kan grillen, en dan de plancha aan de andere kant zodat ik tortilla’s kan maken? 😉 Lijkt me ook ideaal om aubergine of bloemkool op te grillen.
Wat een goed idee trouwens om zo’n spies op een tortilla te leggen, ik loop altijd zo te knoeien met zo’n spies vlees, bang dat de kip eraf schiet als ik te hard duw. Ik ga het snel eens proberen, bedankt Simone!
Ja is echt zo handig met die spies! Ik zag het op masterchef en ik dacht; waarom zijn wij daar nooit eerder op gekomen!? Geen vieze handen, alles netjes bij elkaar en meteen op de goede plek ook!
Heerlijke met zo’n tortilla! Doet me een beetje denken aan de pancake met peking duck, ook al is het natuurlijk totaal anders
Een beetje anders maar allebei lekker!
Lijkt me een heerlijk recept Simone. Alleen er staat 2x zwarte peper in. Klopt dat?
O dat denk ik niet… 😉 Foutje! Ik ga het aanpassen. Bedankt!
Dat ziet er lekker uit Simone!
En inderdaad, een mens kan nooit genoeg keukengadgets hebben haha.
Dit ziet er echt ontzettend lekker uit! Mooie foto’s ook:)