Deze heerlijke kipspiesjes maak je met een pittige specerijenrub en zijn perfect voor op de bbq of op de plancha.

Pittige kipspiesjes voor op de barbecue

Kipspiesjes met pittige specerijen

Deze pittige kipspiesjes zijn perfect om te maken op warme zomerdagen. Van die dagen dat je eigenlijk alleen maar in de tuin wilt hangen en wilt barbecuen. Wij maakten deze pittige kipspiesjes dit keer op een zogeheten plancha. Dat is eigenlijk een soort bakplaat die je buiten kunt gebruiken, maar ze doen het net zo goed op een ‘gewone’ barbecue.

Bij Masterchef Australië zagen we kipspiesjes langskomen die ze vervolgens heel handig aten met een tortilla. De spies even in de tortilla leggen en je trekt de kip er vervolgens met de tortilla in één keer vanaf. We maakten de tortilla’s zelf (ook op die plancha) maar je kunt ze natuurlijk ook met gewone kant- en klaar tortilla wraps eten. Ik vind persoonlijk die kleintjes het handigste voor dit gerecht.

specerijenmix met paprika, knoflook en koriander | simoneskitchen.nl

Pittige specerijenrub

Om de pittige kipspiesjes te maken heb je om te beginnen de specerijenrub nodig. Die maak je dus eerst. Je maakt met het onderstaande recept meer dan voldoende om de rub meerdere keren te gebruiken. Het is ook heel lekker om op een goede steak te doen of waar je het maar lekker bij vindt. Of gebruik het eens bij geroosterde groentes. Ook lekker!

Ik laat de pittige kipspiesjes vervolgens eerst een uurtje of twee marineren in de koeling. Heb je haast dan is een uurtje of een half uurtje ook goed. Maar hoe langer de smaken in het vlees kunnen trekken des te beter de smaak wordt. Ik heb in de specerijenmix dit keer ook zout toegevoegd. Dat kun je optioneel weglaten en het zout later toevoegen.

Bewaar de specerijenmix in een goed afgesloten potje zodat je het makkelijk keer na keer kunt gebruiken.

lekker pittige kipspiesjes van de plancha | simoneskitchen.nl

Kipdij of kipfilet

Je kunt de pittige kipspiesjes maken met kipdijfilet of met kipfilet. Ik vind zelf voor dit soort gerechten kipdij vaak lekkerder. Het kan wat beter tegen hoge verhitting en blijft daardoor wat malser. Kipfilet droogt wat sneller uit, maar beiden kun je hier goed gebruiken.

Gebruik je houten spiesjes om de kip te grillen hou er dan rekening mee dat die op open vuur wat sneller verbranden, dus leg ze van te voren een uurtje in de week. Je kunt natuurlijk ook ijzeren pennen gebruiken. Die verbranden sowieso niet op de bbq.

Pittige kipspiesjes voor op de barbecue

Pittige kipspiesjes met tortilla’s

5 van 1 stem
GangBBQ
KeukenAmerikaanse keuken

Je kunt de pittige kipspiesjes eten met de tortilla's of zonder. Ook heerlijk met een lekkere salade!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 2 uur
bereiding 30 minuten
totaal 2 uur 30 minuten

4 personen

Materiaal

  • BBQ
  • spiesjes

Ingrediënten

Voor de kip:

  • 400 gr kipdijfilet
  • 1 el pittige specerijenmix
  • 75 gr veldsla
  • 75 gr wortel
  • 4 Tortilla's
  • 4 el zoete chili saus of een andere bbq saus

Specerijen dry rub

  • 4 el paprikapoeder
  • 4 el gerookt paprikapoeder
  • 2 el gemalen zwarte peper
  • 4 el chilipoeder
  • 3 el zout
  • 2 el anijszaadjes
  • 4 tl gele mosterdzaadjes
  • 1 el gedroogde oregano
  • 1 el gedroogde tijm
  • 1 tl gemalen korianderzaadjes
  • 4 el knoflookpoeder
  • 2 el gemberpoeder

  • Maak eerst je tortilla's zover mogelijk klaar
  • Maak je specerijenmix door alles in een kom door elkaar te mengen. Je kunt het vervolgens in een goed afgesloten pot de hele zomer gebruiken tijdens alle barbecue’s… 😉
  • Snij de kipdijfilet in niet te kleine stukken en wrijf deze goed in met het specerijenmengsel. Je hebt aan 1 el van het mengsel waarschijnlijk genoeg maar kijk even hoe het uitpakt. Dek af met plastic en laat dit een uurtje of twee marineren en intrekken.
  • Laat een aantal houten stokjes in de tussentijd weken in water. Dit om te voorkomen dat ze straks verbranden op de plaat.
  • Rol je tortilla’s uit en bak ze op de plaat
  • Aan de andere kant van de plaat kun je ondertussen je spiesjes bakken.
  • Zodra beiden klaar zijn beleg je een tortilla met wat sla, wat geraspte wortel en leg hier een spies op. Klap de tortilla dicht en trek in een beweging de spies eruit. Doe er wat saus naar keuze op en eten maar!

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 280kcal | Koolhydraten: 32g | Eiwit: 26g | Vet: 6g | Verzadigd vet: 1g | Cholesterol: 64mg | Natrium: 803mg | Kalium: 756mg | Vezels: 4g | Suiker: 11g | Vitamine A: 8432IU | Vitamine C: 9mg | Calcium: 75mg | Ijzer: 4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!
bak je pittige kipspiesjes en de tortilla's samen op de plancha | simoneskitchen.nl

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.