Kikkererwtburger op de plancha | simoneskitchen.nl

Laten we eerlijk wezen; er gaat toch eigenlijk niks boven het genieten van een lekkere maaltijd op een zomeravond in de tuin. Of buiten in het algemeen…  Sinds onze tuin eindelijk weer een beetje gefatsoeneerd is proberen we er zoveel mogelijk van te genieten (en dat rottige onkruid bij te houden! Man, man wat groeit die rommel hard!!) en dus vinden we het heerlijk om niet alleen buiten te eten, maar ook buiten te koken. Je kent natuurlijk de barbecue en die is heerlijk om een lekker stuk vlees op te grillen maar sinds kort hebben we een Plancha. Wat is een plancha vraag je je nu misschien af en wat is het voordeel boven een gewone BBQ?

Kikkererwt burger op de plancha | simoneskitchen.nl

Het is natuurlijk een persoonlijke keuze – dat ten eerste – maar voor mij is dit een ideaal apparaat. Je kunt er namelijk niet alleen dingen op grillen, maar je kunt er eigenlijk nagenoeg alles (nou ja een hoop dan toch!) mee wat ook mogelijk is met je gewone fornuis. Neem nu deze kikkererwtenburger; superlekker op een crispy broodje met sla (uit eigen tuin!), homemade rode ui chutney (recept volgt snel!) en ok, een plakje pancetta (dat is natuurlijk niet zo vegetarisch, maar omdat het zo makkelijk is weg te laten heb ik het recept toch onder vegetarisch ook neergezet) Het nadeel van dit soort burger of zoals bijvoorbeeld ook deze waanzinnige lekkere geitenkaas couscous burger is dat ze sneller uit elkaar vallen als een vleesburger. Enig beleid is dus gewenst en met een bbq valt de burger door het rooster heen.  Bovendien kun je de plancha op twee verschillende standen zetten (en daarmee bedoel ik dat je twee gebieden hebt op de plancha die je onafhankelijk van elkaar kunt regelen qua temperatuur..) wat het makkelijk maakt om aan de ene kant bijvoorbeeld bacon te bakken en aan de andere kant een burger, of aan de ene kant vis en aan de andere kant vlees. Geroosterde groentes kun je erop maken, tortilla’s kun je erop maken of gewoon een eitje bakken.

Kikkererwtburger op de plancha | simoneskitchen.nl

Maar dan deze burger; een erg lekker vegetarisch burgertje maar ik raadt wel aan om er een frisse yoghurt saus bij te serveren met bijvoorbeeld munt. Ik denk dat deze raita er heerlijk bij is. Omdat de kikkererwt wat droger is heeft het dat namelijk wel nodig.

Zelfs Tom (vleeseter bij uitstek) vond hem wel ok. En voor een vegetarische burger is dat best een compliment..

20140613 MH2A3441

Kikkererwt burger

Nog geen review

Eet deze kikkererwt burger het liefst met een frisse yoghurt saus zoals bijvoorbeeld een raita of een tzatziki
Decoratief klokje bereidingstijd
totaal 30 minuten

6 burgers

Ingrediënten

  • 560 gr kikkererwten
  • bosje koriander
  • 4 el tahini sesampasta
  • 1 rode chili peper zaadjes verwijderd en in stukjes
  • 2 tl gerookte paprika poeder
  • peper
  • zout
  • sap van 1 citroen en rasp van 1 citroen
  • 1 ei
  • 2 stuks zongedroogde tomaten in olie en in stukjes gesneden
  • 2 tl komijn
  • 2 eetlepels havermout
  • paar eetlepels panko
  •  

  • Doe de kikkererwten (gespoeld en uitgelekt) samen met de citroensap, citroenrasp, komijn, gerookte paprikapoeder, zongedroogde tomaatjes, komijn, ei, chilipeper, koriander, tahini en peper en zout in een keukenmachine en maal alles fijn.
  • Doe het mengsel over in een kom en proef of er nog iets bij moet. Schep er een paar eetlepels havermout doorheen, dit maakt het wat makkelijker om zometeen burgers te draaien.
  • Zet een plat bordje klaar met panko en een schoon bord ernaast waar je straks de burgers op kunt leggen
  • Rol 5-6 burgers van je kikkererwtmengsel en haal die door de panko zodat ze rondom een laagje hebben. leg op het bord en zet weg in de koelkast tot gebruik.
  • Het koelen zorgt er ook voor dat de burgers iets steviger worden en niet zo snel uit elkaar vallen.
  • Als je klaar bent om ze te eten, doe dan olie op de plaat en bak ze niet te hard tot de buitenkant crispy is en goudbruin.
  • Rooster een broodje of zuurdesem brood in de tussentijd en beleg je brood met sla, tomaat, rode uienchutney of wat je dan ook lekker vind.
  • Serveer de burger met een frisse yoghurt saus

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Disclaimer: Ik ontving de Plancha van VeryCook ter review, maar uiteraard zijn alle meningen zoals gebruikelijk van mijzelf en gebaseerd op mijn eigen ervaringen.

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.