Couscous geitenkaas burger met rode uienchutney
We hadden nog een restje couscous over van het maal van de avond tevoren. Niet genoeg om weer een nieuw maal van te maken maar ook teveel om weg te gooien… Dus toen ik de risottoburger van Maura voorbij zag komen had ik meteen een aha moment. Ze gebruikte namelijk ook geitenkaas in haar recept en omdat ik nog geitenkaas had liggen van het lekkere pakket van Bettine was het een logisch gevolgtrekking om een vergelijkbare burger te maken.
Zo gezegd zo gedaan!
Korstje maken met havermout en pistache
Het grootste verschil tussen risotto en couscous is natuurlijk het feit dat couscous een heel stuk minder samenhangend is. Dus dat moest eerst worden opgelost. Ik voegde aan de couscous (waar al paksoi en ui inzat en die was gekookt in de bouillon) een eitje toe en ongeveer 2 el bloem. En om het nog wat meer smaak en samenhang te geven kneedde ik er ook wat van de verse geitenkaas doorheen. Het is dan alsnog niet de meeste stevige burger voor je hem gebakken hebt dus enige voorzichtigheid is geboden maar hij bleef wel bij elkaar en het leek me dat het ei er wel voor zou zorgen dat de boel straks beter bleef zitten.
Omdat deze burger geheel uit restjes van het een en ander bestond heb ik ook voor de broodjes zelf de ‘restanten’ gebruikt. Niet de mooiste broodjes natuurlijk voor een foto maar ja, soms is het roeien met de riemen die je hebt natuurlijk. Maar deze – overheerlijke – burger heeft me wel op ideeen gebracht voor nog meer restjes burgers, dus kijk en huiver… Voor nu het recept voor een heuse vegetarische couscous burger.
Couscous geitenkaas burger met rode uien chutney
Ingrediënten
- restant couscous de mijne had paksoi en ui erdoor en was gekookt in de groentenbouillon ongeveer 200 gr
- 1 ei
- 2 el bloem
- 50 gr zachte geitenkaas
- 25 gr pistachenootjes
- 1 el havermout
- rucola
- rode uien chutney
- geitenkaas spread naturel
Instructies
- Verwarm je oven voor op 200 C.
- Stap 1 is zorgen dat je couscous bij elkaar blijft plakken. Ik deed er eerst een heel ei doorheen en een eetlepel bloem, maar de verhouding ei/bloem was iets te vochtig dus nog een eetlepel bloem extra toegevoegd, Afhankelijk van jouw restje is het handig om te kijken bij welke hoeveelheid je burger goed bij elkaar blijft zitten.
- Kneed er wat van de geitenkaas doorheen en voeg eventueel nog wat andere kruiden toe naar smaak.
- Vorm twee flinke hamburgers van je couscous mengsel en leg die voorzichtig even op een bordje.
- Maak een mengsel van de fijngehakte pistachenootjes en de havermout en rol de burgers hier doorheen. Door het ei is het al plakkerig genoeg maar blijft het niet zitten kun je eventueel nog meer ei gebruiken.
- Verhit de olie in een koekenpan op hoog vuur en voeg eventueel een klontje boter toe. Doe het vuur iets lager en schep je burgers voorzichtig in de koekenpan en laat ze hier even met rust. Als je hem meteen omgaat keren is de kans groot dat ie uit elkaar valt.
- Zodra kant 1 bruin is keer je hem om en bak je de andere kant mooi goudbruin en knapperig. Doe beide burgers over op een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Bak ze ongeveer 15 minuten in een oven.
- Gril ondertussen je broodjes even kort in een grilpan of in de oven. Besmeer één kant met geitenkaas, beleg met rucola en wat je eventueel nog meer wilt en leg je burger erop. Schep een ruime hoeveelheid van de rode uien chutney bovenop en happen maar!
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Disclaimer: De geitenkaas is verstrekt door Bettine als proefpakket
Geprobeerd en superlekker bevonden! Dank voor de tip!
Fijn dat ie is bevallen Saartje!
Pingback: Kikkererwtburger op de plancha! | Simone's KitchenSimone's Kitchen
Wat ziet deze burger er lekker uit!! Wat zijn er toch veel lekkere vega burgers mogelijk. Aan deze variant heb ik nog nooit gedacht, ik ga hem zeker eens proberen!
Ja dat is zeker waar. Ik had het eigenlijk zelf ook niet bedacht als ik de variant van Maura niet was tegengekomen!
Waaauw, dit ziet er echt TE lekker uit. Deze variant komt sowieso op mijn lijstje voor epic burgers. Ik vind je foto’s ook echt super, zelfs met dat broodje haha. Leuk hoe je zo restjes kan opmaken 🙂
Dank je wel Maura! Ik vind ze dan weer niet zo, maar ach de burgers waren super en dat is dan weer belangrijk he… 🙂 leuk als je ze in je epic lijst doet ook!
A great idea! Healthy and delicious. I love the addition of pistachios.
Cheers,
Rosa
Thanks Rosa!