Couscous geitenkaas burger | simoneskitchen.nl

We hadden nog een restje couscous over van het maal van de avond tevoren. Niet genoeg om weer een nieuw maal van te maken maar ook teveel om weg te gooien… Dus toen ik de risottoburger van Maura voorbij zag komen had ik meteen een aha moment. Ze gebruikte namelijk ook geitenkaas in haar recept en omdat ik nog geitenkaas had liggen van het lekkere pakket van Bettine was het een logisch gevolgtrekking om een vergelijkbare burger te maken.

Zo gezegd zo gedaan!

Couscous geitenkaas burger met rode uien chutney | simoneskitchen.nl

Korstje maken met havermout en pistache

Het grootste verschil tussen risotto en couscous is natuurlijk het feit dat couscous een heel stuk minder samenhangend is. Dus dat moest eerst worden opgelost. Ik voegde aan de couscous (waar al paksoi en ui inzat en die was gekookt in de bouillon) een eitje toe en ongeveer 2 el bloem. En om het nog wat meer smaak en samenhang te geven kneedde ik er ook wat van de verse geitenkaas doorheen. Het is dan alsnog niet de meeste stevige burger voor je hem gebakken hebt dus enige voorzichtigheid is geboden maar hij bleef wel bij elkaar en het leek me dat het ei er wel voor zou zorgen dat de boel straks beter bleef zitten.

Couscous geitenkaas burger | simoneskitchen.nl

Omdat deze burger geheel uit restjes van het een en ander bestond heb ik ook voor de broodjes zelf de ‘restanten’ gebruikt. Niet de mooiste broodjes natuurlijk voor een foto maar ja, soms is het roeien met de riemen die je hebt natuurlijk. Maar deze – overheerlijke – burger heeft me wel op ideeen gebracht voor nog meer restjes burgers, dus kijk en huiver… Voor nu het recept voor een heuse vegetarische couscous burger.

20140315-MH2A7626

Print recept Pin recept
4.50 van 2 stemmen

Couscous geitenkaas burger met rode uien chutney

Geinspireerd op de risotto burger van Yellow Lemon Tree
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • restant couscous de mijne had paksoi en ui erdoor en was gekookt in de groentenbouillon ongeveer 200 gr
  • 1 ei
  • 2 el bloem
  • 50 gr zachte geitenkaas
  • 25 gr pistachenootjes
  • 1 el havermout
  • rucola
  • rode uien chutney
  • geitenkaas spread naturel

Instructies

  • Verwarm je oven voor op 200 C.
  • Stap 1 is zorgen dat je couscous bij elkaar blijft plakken. Ik deed er eerst een heel ei doorheen en een eetlepel bloem, maar de verhouding ei/bloem was iets te vochtig dus nog een eetlepel bloem extra toegevoegd, Afhankelijk van jouw restje is het handig om te kijken bij welke hoeveelheid je burger goed bij elkaar blijft zitten.
  • Kneed er wat van de geitenkaas doorheen en voeg eventueel nog wat andere kruiden toe naar smaak.
  • Vorm twee flinke hamburgers van je couscous mengsel en leg die voorzichtig even op een bordje.
  • Maak een mengsel van de fijngehakte pistachenootjes en de havermout en rol de burgers hier doorheen. Door het ei is het al plakkerig genoeg maar blijft het niet zitten kun je eventueel nog meer ei gebruiken.
  • Verhit de olie in een koekenpan op hoog vuur en voeg eventueel een klontje boter toe. Doe het vuur iets lager en schep je burgers voorzichtig in de koekenpan en laat ze hier even met rust. Als je hem meteen omgaat keren is de kans groot dat ie uit elkaar valt.
  • Zodra kant 1 bruin is keer je hem om en bak je de andere kant mooi goudbruin en knapperig. Doe beide burgers over op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Bak ze ongeveer 15 minuten in een oven.
  • Gril ondertussen je broodjes even kort in een grilpan of in de oven. Besmeer één kant met geitenkaas, beleg met rucola en wat je eventueel nog meer wilt en leg je burger erop. Schep een ruime hoeveelheid van de rode uien chutney bovenop en happen maar!

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Disclaimer: De geitenkaas is verstrekt door Bettine als proefpakket

 

Delen is fijn!