Simone's Kitchen

Bloemkool couscous met rode bietjes

bloemkool couscous met rode biet | simoneskitchen.nl

Terwijl jullie dit lezen ben ik aan het rondrennen in Noorwegen.. Zo’n zin in!! Koffertje is gepakt, foto-spul staat klaar dus we vertrekken morgenochtend vroeg. Nee, het is geen vakantie en ik ga met een groep andere bloggers op uitnodiging van Visit Norway. Hoe cool is dat? Jullie gaan er ongetwijfeld alles over horen de komende tijd, dus ik ga later wel vertellen wat we allemaal gedaan hebben of volg me op Instagram, Twitter of facebook waar ongetwijfeld al het nodige voorbij gaat komen. Ik maak me wel een klein beetje zorgen over de whole30 op reis. Maar ik denk dat het goed gaat komen, afgezien van die chocola en kaas tasting…. Kreun… Ik zit ongeveer al te kwijlen als ik het erover heb.

Bloemkool couscous met bietjes en geroosterde hazelnoten | simoneskitchen.nl

“Dan had je dat wat slimmer moeten plannen” hoor ik je nu denken. Maar weet je er is altijd wel wat en als ik het daarvan af laat hangen dan gebeurt er nooit eens wat. Van de week een goed gesprek gehad met Kim van Foodstyle. Zij is voedings coach en gaat me een beetje helpen met hoe ik na de whole30 straks verder ga… Want die balans.. die moeten we daarna natuurlijk wel gaan vinden! Ik heb er alle vertrouwen in, in ieder geval…

Maar goed.. de bietjes bloemkool couscous die ik al een tijdje geleden beloofd had voor bij de Crackling Chicken… Hier is ie dan!

Bloemkool couscous met bietjes
Totale tijd
30 min
 
Servings: 4 personen
Ingredienten
  • 1 Flinke hand hazelnoten
  • 1 ui fijn gesneden
  • 1 el ghee of kokosolie
  • 1/2 tl zout
  • 2 medium rauwe rode biet gepeld en in vieren gesneden
  • 1 tl ghee
  • 1 medium bloemkool in roosjes gebroken
  • 2 knoflook tenen fijn gesneden
  • 2 el gehakte peterselie of munt
  • Voor de dressing
  • 1 tbsp citroenrasp
  • Sap van 1/2 tot 2/3 citroen
  • 1 el balsamico azijn
  • 3 el hazelnoot olie
  • 1 el extra virgin olijfolie
  • 1 tl zeezout
  • 1/2 tl peper
  • 1/2 tl dijon mosterd
  • 1/2 tl sesamolie optioneel maar is wel lekker
Instructies
  1. Verhit een pan op medium vuur en rooster de hazelnoten voor 2-3 minuten of tot goudbruin. Let wel op, want het kan ineens hard gaan. Doe over in een kom en laat licht afkoelen. Doe ze dan in een theedoek en wrijf de velletjes eraf. Het zou makkelijk moeten gaan.
  2. In dezelfde pan, bak je de ui 5-6 minuten in wat olijfolie met een beetje zout, tot ze goudbruin en zacht zijn. Doe de beetjes, knoflook en het meeste van de hazelnoten (hou er een paar achter voor decoratie) in een keukenmachine en draai dit tot kleine kruimels. Dit kan natuurlijk ook met een mes, maar dat duurt wat langer.
  3. Voeg de gemalen bietjes, knoflook en de hazelnoten toe aan de ui en bak dit samen voor een minuutje of twee. Indien nodig voeg je wat extra bakvet toe.
  4. Doe bloemkool roosjes in de keukenmachine en draai dit weer tot fijne kruimels, beetje de grootte van rijst of couscous. Voeg toe aan de de bietjes mix  roer dit allemaal goed door, En roerbak het nog een paar minuutjes. Doe dan alles over in een grote kom.
  5. Meng de ingredienten voor de dressing en giet dit over de salade. Voeg peterselie en munt toe en roer dit goed door. Proef of het nog zout of zuur nodig heeft en garneer met hazelnoten, peterselie en wat extra geraspte citroen.

Delen is fijn!

5 comments

  1. Avatar

    Dit lijkt me echt een geweldig recept. Dus vol goede moed alle ingrediënten geshopt en toen….
    Toen kreeg ik het niet voor elkaar om de bloemkoolcouscous te maken. Wat doe ik fout?
    – Bloemkool (verse) gesneden en de roosjes in de keukenmachine gedaan.
    Gevolg: keukenmachine maakt een herrie van heb ik jou daar, en mijn roosjes zijn nog steeds hele stukken.

    Volgende stap:
    – De roosjes heel fijn snijden, zodat die snijmessen beter kunnen roteren.
    Gevolg: keukenmachine doet nog steeds niet wat ie moet doen.

    Ik heb een goede keukenmachine, die ook probleemloos andere groente en nootjes fijnhakt. Maar dit doet ie dus niet.
    Suggesties?

    • Simone van den Berg

      He Lieke,
      O dat is vreemd! Ik doe het ook gewoon in de keukenmachine en dat gaat altijd goed. het enige waar je op moet letten is dat je er niet teveel tegelijk in doet. Een hele bloemkool kan ie niet aan. Ik heb een Magimix. Weet niet wat voor een jij er hebt, al zou dat niet uit moeten maken. Je kunt het ook nog met een staafmixer proberen? Een vriendin van me heeft het ook al vaker gedaan. Een totaal andere keukenmachine en dat gaat ook prima. Dus het enige dat ik kan bedenken is dat je er teveel hebt ingedaan?

    • Avatar

      Ja, dat was ook mijn eerste gedachte inderdaad. Dus zelf al fijngemaakt en 1 roosje erin gedaan. Hielp niks. Nog een erbij (want te weinig kan ook het probleem zijn). Hoeveelheden heb ik allemaal geprobeerd, maar zonder resultaat helaas. Ik ga je tip proberen met de staafmixer. Hopelijk gaat dat beter.
      Dankjewel voor je snelle reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang het eerste hoofdstuk uit Heerlijke Chaos