Simone's Kitchen

Bloemkool couscous – Halverwege de whole30

Cauliflower couscous

Toen we onze whole30 voor de eerste keer deden ergens augustus vorig jaar had ik echt nooit kunnen bedenken dat bloemkool zo een veelzijdige groente is. Ik bedoel, we kennen allemaal wel bloemkool toch? Het is lekker en voor mij eet ik het dan het liefst met een lekker balletje gehakt en gekookte aardappels. Lekker traditioneel. Maar op gegeven moment, tijdens het doorlezen van de nodige paleo literatuur kwam ik een bericht tegen over bloemkool rijst. Rijst. Van bloemkool. Echt? Ik vond het nou niet meteen geweldig goed klinken maar wel interessant en laten we eerlijk zijn; als je een lekkere curry of stoofschotel hebt gemaakt dan wil je daar iets van rijst bij of iets dat daar op lijkt. Dus ik ging aan de gang met de bloemkool en was om!

20140116-MH2A4679

En ik realiseerde me dat ik hier nog niet eerder een recept heb geplaatst met bloemkool dus hier is ie dan. Ik maak eigenlijk zelden hetzelfde gerecht twee keer en ik gooi er  gewoon in wat ik toevallig nog in de koeling heb liggen. Ik noem het ook geen bloemkool rijst maar bloemkool couscous, omdat de structuur naar mijn mening veel meer op couscous lijkt als op rijst. En net als couscous is de bloemkool eigenlijk een blank canvas waar je mee kunt werken. De smaak is heel erg neutraal en heel anders als je gewent bent van bloemkool. Zo erg zelfs dat we al vaker mensen hier te eten hebben gehad die niet konden raden dat ze bloemkool aan het eten waren in plaats van couscous. Zo goed is het gewoon. De aantallen die ik hier geef zijn voor een lunch voor twee personen. Als een bijgerecht is het voor vier personen genoeg.

20140116-MH2A4683

Bloemkool couscous
Voorbereiding
10 min
Kooktijd
10 min
Totale tijd
20 min
 
Servings: 2 personen
Ingredienten
  • 1/2 bloemkool
  • 1 rode paprika
  • 1 of 2 lente uitjes
  • zaad van een granaatappel
  • 150 gr gerookte kipfilet
  • handvol platte peterselie
  • 1 teen knoflook
  • kokosolie
  • zout
  • peper
  • za'atar specerijenmix
  • sumac
Instructies
  1. Breek de bloemkool in rozetten en doe ze in een keukenmachine. Heb je die niet dan kun je het ook wel met de hand doen maar dat is wel heel erg veel werk en waarschijnlijk krijg je het niet zo fijn. Draai de bloemkool in de machine met korte pulses tot ze klein genoeg zijn en de structuur hebben van couscous.
  2. Doe over in een kom en zet aan de kant.
  3. Snij de lenteui en de paprika en de kip in kleine stukjes en snij de knoflook teen fijn.
  4. Verwarm de kokosolie in een grote koekenpan tot het heet is en voeg de paprika, knoflook en de kip toe. Bak tot de paprika een beetje doorschijnend begint te worden. Voeg de bloemkool toe en bak dit voor een paar minuten mee. Het heeft niet veel nodig. Meestal is vijf minuten meer dan genoeg om het gaar te bakken.
  5. Voeg de gehakte peterselie en de lente ui toe. Breng op smaak met zout, peper, za'atar en sumac. Ik heb ongeveer een tl van elk van de laatste twee specerijen erbij gedaan. Maar proef of het naar smaak is. Bloemkool is van zichzelf een beetje flauw dus misschien heb je wat meer zout en kruiden nodig als normaal.
  6. Proef het dus goed.
  7. Zodra alles is gekookt serveer je het met de granaatappel pitjes eroverheen.

Delen is fijn!

4 comments

  1. Avatar

    MMM heerlijk receptje!! Gezond ook, om bloemkool als couscous te gebruiken 🙂

  2. Avatar

    Heel lekker recept! Heb het nu al meerdere keren gemaakt.
    Vandaag heb ik de Za’atar en Sumac vervangen door citroensap en tandoori kruiden. Moet zeggen dat ik dat ook een lekkere combi vond.

  3. Pingback: WOD 9 juli ’16

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang het eerste hoofdstuk uit Heerlijke Chaos