Een beetje kleur kunnen we allemaal wel gebruiken toch? Deze lekkere bloemkoolsoep maak je met kant- en klaar gekookte bietjes en is niet alleen makkelijk om te maken, het ziet er ook nog eens cool uit.

Bloemkoolsoep met rode biet en tuinkers

Roze bloemkoolsoep met rode biet

Ik hou enorm van rode biet. Ik vind de zoete aardse smaken vaak erg lekker door salades en gebruik het daar dan ook veel voor. Maar in dit geval had ik teveel biet gekocht en het moest op.

De combinatie met de bloemkool ontstond eigenlijk min of meer per ongeluk. Ik was bloemkoolsoep aan het maken en dacht ineens; wat zal er gebeuren als ik er bloemkoolsoep met rode biet van maak?

Het resultaat zie je hier. Door de soep na het koken te pureren krijg je die geweldige kleur. Ik weet niet hoe het met jullie is , maar ik hou van kleur op mijn bord. Het is ook wetenschappelijk aangetoond dat veel verschillende kleuren op je bord goed voor je is.

Recept voor bloemkoolsoep met rode biet

Voor het maken van de bloemkoolsoep met rode biet heb je uiteraard biet nodig. Ik gebruikte gekookte biet, omdat dat vele malen sneller is de bietjes eerst roosteren of koken. Ik kook biet eigenlijk nooit zelf. Als ik rauwe biet heb verwerk ik die zo, of ik rooster ze in de oven. Dat geeft meer smaak, maar duurt ook nogal lang.

Kant- en klaar in dit geval dus. Als extra smaakmaker deed ik harissa door de soep. Dat kun je natuurlijk zelf maken met dit makkelijke recept voor harissa of je kunt het kant- en klaar kopen. Er zijn tegenwoordig prima harissa soorten te koop in de winkel. Ik vind die van Souq zelf wel erg lekker.

Die is overigens niet extreem pittig, dus de bloemkoolsoep met rode biet is nu wel pittig maar niet extreem. Hou je zelf niet zo van pittige soep, dan kun je de harissa ook weglaten of wat minder gebruiken. Ik vond het echter wel een aanvulling op de smaak van de bloemkoolsoep met rode biet.

Pit in de smaak

Het kan best wat pit gebruiken namelijk om te voorkomen dat het te slap wordt. Wil je geen harissa gebruiken dan kun je er bijvoorbeeld ook extra mierikswortel aan toevoegen of bijvoorbeeld gember. Probeer uit wat jij zelf het lekkerste vindt.

De soep is reuze flexibel. Hetzelfde geldt voor vega of niet vega. Ik gebruikte hier spekjes op de soep en dat werkt erg lekker, maar wil je de soep liever vegetarisch houden? Probeer dan in plaats van de spekjes bijvoorbeeld krokant uitgebakken croutons of krokante kikkererwten, als het niet paleo hoeft te zijn, of wat gebakken hazelnootjes als je het wel paleo wilt eten.

Probeer ook eens deze bloemkoolsoep met pompoen.

Bloemkool bietensoep

Bloemkoolsoep met rode biet

4 van 3 stemmen
GangSoep
Keukenpaleo

Roze soep! Hoe grappig is dat! Deze bloemkoolsoep met rode bietjes knalt eruit door de kleur! Maak de soep vega door de spekjes weg te laten.
clock
voorbereiding 10 minuten
bereiding 20 minuten
totaal 30 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 500 gr gekookte biet in stukken
  • 500 gr bloemkoolroosjes
  • 1 el kokosolie
  • 1 liter kippenbouillon
  • Peper
  • Zout
  • 1 ui gesneden
  • 2 teentjes knoflook gehakt
  • 2 stengels bleekselderij in stukjes
  • 1 el harissa ik gebruik de rozenharissa van Souq. Die is niet zo heel erg pittig
  • 1 tl mierikswortel

Om te serveren

  • 200 gr spekjes
  • Verse tuinkers

  • Neem een grote soeppan en verwarm de olie in de pan. Bak hier de ui, knoflook, bleekselderij en bloemkoolroosjes even in aan. Voeg de bieten toe en de bouillon.
  • Laat het geheel koken voor ongeveer 20 minuten of tot de bloemkoolroosjes gaar zijn.
  • Pureer de soep (roze!) en breng op smaak met de harissa en de mierikswortel en peper en zout
  • Om te serveren bak je de spekjes krokant uit en serveer de spekjes op de soep met de tuinkers.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 386kcal | Koolhydraten: 38g | Eiwit: 22g | Vet: 18g | Verzadigd vet: 5g | Natrium: 2008mg | Kalium: 1159mg | Vezels: 12g | Suiker: 13g | Vitamine A: 157IU | Vitamine C: 89mg | Calcium: 130mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.