Zelf harissa maken | simoneskitchen.nl

Als je me vroeger een gerecht gaf met veel pepers erin, begon ik direct te zweten. Loopneus en dergelijke. Je kent het wel. Maar in de loop der jaren is dat veranderd en vind ik pittig steeds lekkerder worden. Niet dat ik nou kan wedijveren met de echte chili eters maar ik doe mijn best! En bij pittig eten hoort natuurlijk een lekker pittig mengsel. Harissa kun je tegenwoordig ook zo kant en klaar in een potje kopen en dat is best goed te eten. Maar ik had mezelf tot taak gesteld om het zelf eens te maken. Ik had het volgens mij gezien in een boek van David Loftus (correctie: boek van Andy Harris en de foto’s van David) over Marokko en toen ik de ingredienten bekeek was ik stom verbaasd.

Zelf harissa maken | simoneskitchen.nl

Tuurlijk, dat er chili in gaat dat had ik ook nog wel kunnen bedenken maar dat de basis voor harissa zo eenvoudig was? Dat had ik echt niet verwacht. Beetje hetzelfde als zelf chutney maken. Voor je het gedaan hebt, denk je dat het ingewikkeld is en dan blijkt toch al heel snel dat niks minder waar is.

Harissa komt van oorsprong uit de Tunesische keuken en wordt veel gebruikt in landen in Noord Afrika, bij de bereiding van soepen, sauzen en merguez. Ik gebruik harissa zelf voornamelijk als een soort marinade voor over het vlees. Het is heerlijk bij kip, maar net zo makkelijk bij rund en geeft het meteen een lekker pittig smaakje.

Zelf harissa maken | simoneskitchen.nl

Print

Harissa – zo makkelijk je vraagt je af waarom je t nog koopt..


 • Author:
 • Yield: 100-150 gr harissa
 • Category: Bijgerecht

Ingredients

 • 75 gr gedroogde hete chili pepers, zaadjes verwijderd óf 10 verse rode pepers. (helft met zaadjes, andere helft zonder)
 • 6 knoflooktenen, gepeld
 • 1/2 el zout
 • sap van 1/2 citroen
 • 5 el extra virgin olijf olie plus een beetje extra om erover te sprenkelen

Optioneel:

 • 1 tl korianderpoeder
 • 1 tl komijn
 • 70 gr tomatenpuree
 • 1 tl suiker
 • 1 tl anijszaadjes
 • 1/2 tl gerookt paprikapoeder

Instructions

 1. Doe de chilies in een kom, bedek met warm water en laat ongeveer een uur weken. Laat uitlekken en doe in een blender of staafmixer beker. Voeg de knoflook toe en zout en blend tot het een grove pasta is. Voeg olijfolie en citroensap toe en doe over naar een gesteriliseerd potje.
 2. De gedroogde chilies die ik heb gebruik waren gerookt wat het ook weer een extra smaakje geeft.
 3. Gebruik je verse chili doe dan de ene helft zonder de zaadjes en de andere helft met of als je van pittig houdt gebruik dan alle pepers met de zaadjes.
 4. Origineel zitten er in harissa meer smaken dan alleen knoflook en chili, die kun je toevoegen zoals onderin de ingredientenlijst staat aangegeven

Notes

Recept aangepast van Andy Harris, a month in Marrakech