Simone's Kitchen

Harissa – zo makkelijk je vraagt je af waarom je t nog koopt..

Zelf harissa maken | simoneskitchen.nl

Als je me vroeger een gerecht gaf met veel pepers erin, begon ik direct te zweten. Loopneus en dergelijke. Je kent het wel. Maar in de loop der jaren is dat veranderd en vind ik pittig steeds lekkerder worden. Niet dat ik nou kan wedijveren met de echte chili eters maar ik doe mijn best! En bij pittig eten hoort natuurlijk een lekker pittig mengsel. Harissa kun je tegenwoordig ook zo kant en klaar in een potje kopen en dat is best goed te eten. Maar ik had mezelf tot taak gesteld om het zelf eens te maken. Ik had het volgens mij gezien in een boek van David Loftus (correctie: boek van Andy Harris en de foto’s van David) over Marokko en toen ik de ingredienten bekeek was ik stom verbaasd.

Zelf harissa maken | simoneskitchen.nl

Tuurlijk, dat er chili in gaat dat had ik ook nog wel kunnen bedenken maar dat de basis voor harissa zo eenvoudig was? Dat had ik echt niet verwacht. Beetje hetzelfde als zelf chutney maken. Voor je het gedaan hebt, denk je dat het ingewikkeld is en dan blijkt toch al heel snel dat niks minder waar is.

Harissa komt van oorsprong uit de Tunesische keuken en wordt veel gebruikt in landen in Noord Afrika, bij de bereiding van soepen, sauzen en merguez. Ik gebruik harissa zelf voornamelijk als een soort marinade voor over het vlees. Het is heerlijk bij kip, maar net zo makkelijk bij rund en geeft het meteen een lekker pittig smaakje.

Zelf harissa maken | simoneskitchen.nl

3 from 1 vote
Harissa
Voorbereiding
10 mins
Weektijd
1 hr
 
Dit recept maakt ongeveer 100-150 gram harissa
Servings: 150 gram
Ingredienten
 • 75 gr gedroogde hete chili pepers zaadjes verwijderd óf 10 verse rode pepers. (helft met zaadjes, andere helft zonder)
 • 6 tenen knoflook gepeld
 • 1 el zout
 • sap van 1/2 citroen
 • 5 el extra virgin olijf olie plus een beetje extra om erover te sprenkelen
Optioneel:
 • 1 tl korianderpoeder
 • 1 tl komijn
 • 70 gr tomatenpuree
 • 1 tl suiker
 • 1 tl anijszaadjes
 • 1/2 tl gerookt paprikapoeder
Instructies
 1. Doe de chilies in een kom, bedek met warm water en laat ongeveer een uur weken. Laat uitlekken en doe in een blender of staafmixer beker. Voeg de knoflook toe en zout en blend tot het een grove pasta is. Voeg olijfolie en citroensap toe en doe over naar een gesteriliseerd potje.
 2. De gedroogde chilies die ik heb gebruik waren gerookt wat het ook weer een extra smaakje geeft.
 3. Gebruik je verse chili doe dan de ene helft zonder de zaadjes en de andere helft met of als je van pittig houdt gebruik dan alle pepers met de zaadjes.
 4. Origineel zitten er in harissa meer smaken dan alleen knoflook en chili, die kun je toevoegen zoals onderin de ingredientenlijst staat aangegeven

24 comments

 1. Bij toeval kwam ik op jouw blog. Wat een duidelijk en prima recept. Als ik het maak doe ik het zo, als antwoord op je vraag lees http://delevie.nl/zelf-maken-harissa-of-uit-een-potje/ eens.

  Ik blijf je blogs lezen.

  groetjes, Mirjam

 2. Ziet er lekker uit, ik moet wel zeggen origineel worden de pepers zon gedroogd, zit er karwijzaad en korianderzaad in en geen citroen, de heette hangt natuurlijk af van wat je zelf wil maar als je de blikjes Tunesische harissa wel eens hebt geprobeerd dan weet je ongeveer wat het origineel is.

  Tegenwoordig wordt het ook steeds meer een half saus half paste, maar Tunesische harissa is echt een dikke paste hoor!

  Tevens een leuke tip, harissa mixt heel erg goed met mayonaise, voor een heerlijke spread op stokbrood of bij burgers en frietjes.

  • Simone van den Berg

   Dank je wel voor de tips Kalil! En super goed idee van die mayonaise. Ik doe dat vaak als ik adobo saus over heb (pittige Mexicaanse saus) en daar maak ik vaak mayonaise bij maar gek genoeg nog niet eerder gedaan met harissa. Ga ik in gedachten houden!

 3. Pingback: Harissa kip met quinoa - simoneskitchen.nl

 4. Pingback: Quinoa with harissa chicken - simoneskitchen.nl

 5. Pingback: Harissa en runderkebabs - simoneskitchen.nl

 6. Hoi,
  Bedankt voor dit recept ik ga het zeker maken…ik denk dat het ook heel goed mengt met de Turkse süzme yogurt…het zurige van de dikke yogurt met het pikante van de harissa met wat goede olijfolie erover..lekker dippen met brood… :-))

 7. Volgens mij klopt dit niet? 3 eetlepels zout? Het is echt smerig zout geworden en waterig

  • Simone van den Berg

   He Anne,
   Ik heb het even nagekeken maar er staat echt drie eetlepels in het oorspronkelijke recept. Het is voor mij alweer een tijd geleden dat ik het maakte dus ik weet eerlijk gezegd ook niet meer hoe het was. Ik ga het binnenkort weer een keer maken en dan zal ik het uitproberen. Maar teveel zout verklaard niet waarom het waterig is overigens dus ik weet niet wat er nog meer is gebeurd… 😉

  • Klopt de hoeveelheid pepers wel?
   75 gram? ik heb nog nooit 500 ml iets gehaald uit 75 gram…

   • Simone van den Berg

    De hoeveelheid pepers klopt. Het zijn gedroogde chili’s he dus als je ze weekt nemen ze aardig wat water op (en worden dus zwaarder) Voeg daar de andere ingredienten aan toe en je komt uit op ongeveer 150 gram. Met de nadruk op ongeveer… 😉

    • Haha. Wat een onzin. 75 gram wordt door de pepers te weken een halve kilo. Haha. En wat een belachelijk harissarecept. Je schrijft dat je. Bij wijze van variatie voor de smaak koriander of komijn kan toevoegen, maar dat zijn juist hoofdbestanddelen voor harissa.

     • Simone van den Berg

      He Harry. Die 500 gram is inderdaad belachelijk. Ik weet niet meer waar dat vandaan is gekomen maar dat heb ik aangepast… 🙂 En verder kun je het een belachelijk recept noemen maar het is een basis recept. De basis voor harissa is chili pepers en de koriander en komijn is optioneel. Aldus meneer Andy Harris… (waar het recept vandaan komt) Het is hoe dan ook lekker!

 8. Pingback: Recept| Maanzinnige Kip Salade - Merry Meet

 9. Ik heb je recept gemakt en het is een flinke hoeveelheid. Ziet er goed uit en smaakt heel pittig. Het is niet gekookt , dus vraag ik me af: Hoe lang kun je het bewaren in de koelkast?

 10. Hoi Simone!
  Leuke basis… Komijn en koriander horen er natuurlijk wel in, maar ook rozenwater! De Harissa, zoals ik die ken, onderscheidt zch juist van andere sambals of pepersauzen, omdat ie zoetig van smaak is. Tenminste, volgens mijn ervaringen. Rozenwater geeft het de authentieke, aparte, Noord-Afrikaanse smaak, volgens mij. Probeer het eens, zou ik zeggen!
  Succes met je blog, zal hier nog vaak even gluren!

 11. Pingback: Harissa en runderkebabs | Simone's Kitchen

 12. Ik heb nog een lading pepers uit eigen tuin, dus dat komt goed uit. Hele scherpe chili’s, dus ik ga ze met mate gebruiken. Lijkt me heel leuk om zelf te maken! Kun je de Harissa niet ook heel goed invriezen in porties?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang het eerste hoofdstuk uit Heerlijke Chaos